chevron icon chevron icon chevron icon

Fractions - Division

In this article, we will learn dividing fractions according to the syllabus of Primary 6 / P6 Maths grade. In the division of fractions, we will cover the following subtopics.

We will also be going through a quick revision of the multiplication of fractions.

 

Multiplication Of Fractions

In this, we will go through the two methods used in the multiplication of fractions.

Practice Problems

Question 1: 

Find the value of \(\begin{align*} \frac{7}{10} \times \frac {4}{21} \end{align*}\) in its simplest form.

 

Solution:

Method 1: 

We multiply the numerator by the numerator to get a new numerator and then the denominator by the denominator to get a new denominator.

Always remember to express the fraction in your answer in its simplest form. 

\(\begin{align*} \frac{7} {10} \times \frac {4}{21} &= \frac{7 \times 4} {10 \times 21} \\ &=\frac{28}{ 210}\\ &=\frac{4}{ 30}\\ &=\frac{2}{ 15} \end{align*}\)

Method 2: 

We cross-divide and simplify the fractions to their simplest form before we multiply the numerators and then the denominators.

\(\begin{align*} \frac{7} {10} \times \frac {4}{21} &=\frac{1} {5} \times \frac {2}{3} \\ &=\frac{2}{ 15} \end{align*}\)

Multiplication Of Fractions Method 1 & Method 2

Answer:

\(\begin{align} \frac{2} {15} \end{align} \)


 

Question 2: 

Find the value of \(\begin{align*} \frac {8}{21} \times 14 \end{align*}\). Express your answer in its simplest form.

 

Solution: 

\(\begin{align*} \frac {8}{21} \times 14 &= \frac {8}{21} \times \frac {14}{1} \\ &= \frac {8\times 14}{21} \\ &= \frac {8\times 2}{3} \\ &= \frac {16}{3} \\ &= 5\frac {1}{3} \end{align*}\)

Answer:

\(\begin{align*} 5\frac {1}{3} \end{align*}\)


 

Question 3: 

Find the value of \(\begin{align*} \frac {16}{3} \times \frac {9}{10} \end{align*}\) in its simplest form.

 

Solution: 

\(\begin{align*} \frac {16}{3} \times \frac {9}{10} &= \frac {16 \times 9}{3 \times 10} \\ &= \frac {8 \times 3}{1 \times 5} \\ &= \frac {24}{5} \\ &= 4\frac {4}{5} \\ \end{align*}\)

Answer:

\(\begin{align*} 4\frac {4}{5} \end{align*}\)


 

1. Divide A Proper Fraction By A Whole Number

In this division, we will take a proper fraction and divide it by a whole number. To express a whole number as a fraction, we express it as a fraction with the denominator ‘\(1\)’.

Practice Problems

Question 1: 

\(\begin{align*} \frac{2} {5} \end{align*}\) of the cake was shared equally with \(2\) boys. What fraction of the cake did each boy get?

 

Solution:

Fraction of cake to be shared with \(2\) boys \(\begin{align*} =\frac{2} {5} \end{align*} \)

Keep the first fraction.

Change \(\div\) to \(\times\)

Flip the second fraction

\(\begin{align*} \frac{2} {5} \div \frac{2} {1} &=\frac{2} {5} \times \frac{1} {2} \\ &=\frac{1} {5} \end{align*}\)

Each boy gets \(\begin{align*} \frac{1} {5} \end{align*}\) of the cake.

Answer:

\(\begin{align*} \frac{1} {5} \end{align*}\)


 

Question 2: 

\(\begin{align*} \frac{7} {12} \div 4 \end{align*}\) is the same as __________

 

Solution: 

\(\begin{align*} \frac{7} {12} \div \frac{4} {1} &= \frac{7} {12} \times \frac{1} {4} \\ &= \frac{7}{48} \end{align*}\)

Answer:

\(\begin{align*} \frac{7}{48} \end{align*}\)


 

2. Divide Whole Number By A Proper Fraction

In this concept, we take a whole number and divide it by a proper fraction.

Practice Problems

Question 1: 

How many \(\begin{align*} \frac{4}{9} \;m \end{align*}\) tapes can be cut out from a tape that is \(12 \;m\) long?

 

Solution:

Total length of tape \(=12 \;m\)

Length of each tape \(\begin{align*} =\frac{4}{9} \;m \end{align*}\)

Using the KCF method

\(\begin{align*} 12 \;m \div \frac{4}{9} \;m &= \frac{12}{1} \;m \times \frac{9}{4} \;m \\\\ &= 27 \;\text{pieces} \end{align*}\)

Answer:

\(\begin{align*} 27 \;\text{pieces} \end{align*}\)


 

Question 2: 

\(\begin{align*} 8 \div \frac{7}{11} = \end{align*}\) __________

 

Solution: 

\(\begin{align*} 8 \div \frac{7}{11} &= \frac{8}{1} \times \frac {11}{7} \\ &=\frac{88}{7}\\ &= 12\frac{4}{7} \end{align*}\)

Answer:

\(\begin{align*} 12\frac{4}{7} \end{align*}\)


 

3. Divide Proper Fraction By Proper Fraction

Practice Problems

Question 1: 

Jamson bought a bag of sugar with a mass of \(\begin{align*} \frac{9}{10} \;kg \end{align*} \). He repackaged the sugar into smaller packs, each containing \(\begin{align*} \frac{3}{20} \;kg \end{align*} \) of sugar. How many packs of sugar were there?

 

Solution: 

Total mass of sugar \(\begin{align*} =\frac{9}{10} \;kg \end{align*} \)

Mass of \(1\) small pack of sugar \(\begin{align*} =\frac{3}{20} \;kg \end{align*} \)

Using the KCF method,

\(\begin{align*} \frac{9}{10} \div \frac{3}{20} &= \frac{9}{10} \times \frac{20}{3}\\\\ &= 6 \;\text{packs of sugar} \end{align*}\) 

Answer:

\(6\) packs of sugar


 

Question 2: 

Evaluate \(\begin{align*} \frac{7}{13} \div \frac{5}{6} \end{align*} \)

 

Solution:

\(\begin{align*} \frac{7}{13} \div \frac{5}{6}&= \frac{7}{13} \times \frac{6}{5}\\ &= \frac{42}{65} \end{align*}\)

Answer:

\(\begin{align*} \frac{42}{65} \end{align*}\)


 

4. Word Problems - Four Operations

We will be solving the word problems on fractions involving the four operations i.e addition, subtraction, multiplication, and division.

Practice Problems

Question 1: 

A piece of cloth \(\begin{align*} \frac{3}{4} \;m \end{align*}\) long is cut into \(12\) equal pieces of the same length. 

Find the length of one small piece of cloth.

 

Solution: 

Total length of the cloth \(\begin{align*} =\frac{3}{4} \;m \end{align*}\)

Number of equal pieces \(= 12\)

Length of one piece \(\begin{align*} =\frac{3}{4} \;m \div 12 \end{align*}\)

                               \(\begin{align*} &=\frac{3}{4} \;m \times \frac{1}{2} \\ &= \frac{1}{16} \;m \end{align*}\)

Answer:

\(\begin{align*} \frac{1}{16} \;m \end{align*}\)


 

Question 2: 

\(15\) cookies were distributed equally in class. Each student received \(\begin{align*} \frac{5} {7} \end{align*}\) of the cookie. How many students were there in the class?

 

Solution: 

Total cookies distributed \(=15\) cookies

Fraction of cookies each student received \(\begin{align*} =\frac{5} {7} \end{align*}\) 

Total number of students \(\begin{align*} =15 \div \frac{5} {7} \end{align*}\) 

                                       \(\begin{align*} &=\frac{15}{1} \times \frac{7}{5}\\ &=21 \end{align*}\)

Answer:

\(21\) students


 

Question 3: 

A tin contains \(\begin{align*} \frac{9}{10} \;kg \end{align*}\) of tea leaves. Mindy packed them into smaller packets each containing \(\begin{align*} \frac{2}{15} \;kg \end{align*}\) of tea leaves. What would be the maximum number of packets that Mindy could get?

 

Solution: 

Total mass of tea leaves \(\begin{align*} =\frac{9}{10} \;kg \end{align*}\)

Mass of tea leaves in \(1\) packet \(\begin{align*} = \frac{2}{15} \;kg \end{align*}\)

Total number of packets \(\begin{align*} =\frac{9}{10} \div \frac{2}{15} \end{align*}\)

                                      \(\begin{align*} &=\frac{9}{10} \times \frac{15}{2} \\ &=\frac{27}{4} \\ &= 6\frac{3}{4} \end{align*}\)

Thus, the maximum number of packets that Mindy can get is \(6\) packets. 

Answer:

\(6\) packets


 

Question 4: 

What is the fraction represented by \(A\) in the figure below?

​ fraction represented by A

Solution: 

Strategy is to count the number of gaps.

Value of \(4\) gaps \(\begin{align*}​ = 1\frac{1}{2}-1\frac{1}{4}​ \end{align*} ​\)

                         \(\begin{align*}​ &= \frac{3}{2}-\frac{5}{4}​ \\ &= \frac{1}{4} \end{align*}\)

Value of \(1\) gap \(\begin{align*}​ = \frac{1}{4} \div 4​ \end{align*}\)

                        \(\begin{align*}​ = \frac{1}{16} \end{align*}\)

Therefore,

\(\begin{align*}​ A &=1\frac{1}{2}+ \frac{1}{16 } \\ &= \frac{25}{16 } \\ &=1\frac{9}{16 } \end{align*}\)

Answer: 

\(\begin{align*}​ 1\frac{9}{16 } \end{align*}\)


 

Question 5: 

Timothy bought \(\begin{align*}​ \frac{1}{4} \;kg \end{align*}\) of grapes. He ate \(\begin{align*}​ \frac{1}{6} \end{align*} \) of them and packed the remaining grapes into \(5\) bags. If each bag of grapes had the same mass, what was the mass of each bag of grapes?

 

Solution: 

Total mass of grapes \(\begin{align*}​ =\frac{1}{4} \;kg \end{align*}\)

Mass of grapes eaten \(\begin{align*} =\frac{1} {6} \times \frac{1} {4} \;kg \end{align*}\)

                                   \(\begin{align*}​ =\frac{1}{24} \;kg \end{align*} \)

Mass of the remaining grapes \(\begin{align*} =\frac{5} {6} \times \frac{1} {4} \;kg \end{align*}\)

                                               \(\begin{align*}​ =\frac{5} {24} \;kg \end{align*}\)

Total number of bags \(= 5\)

Mass of each bag of grapes \(\begin{align*}​ =\frac{5} {24} \;kg \div 5 \end{align*} \)

                                             \(\begin{align*}​ &= \frac{5} {24} \;kg \times \frac{1}{5} \\ &= \frac{1} {24} \;kg \end{align*}\)

Answer:

\(\begin{align*}​ \frac{1} {24} \;kg \end{align*}\)


 

Conclusion

In this article, we have recapped the concept of multiplication of fractions and learned the concept of division of fractions.

For doing the division of fractions, we have learned the following KCF strategy:

  • Keep the first fraction
  • Change the into
  • Flip the second fraction

You should now be able to do the following:

  • Division of fraction by a whole number
  • Division of the whole number by a fraction
  • Division of fraction by a fraction
  • Word problems involving the division of fractions


 

Continue Learning
Algebra Distance, Speed and Time
Volume of Cubes and Cuboid Fundamentals Of Pie Chart
Finding Unknown Angles Number Patterns: Grouping & Common Difference
Fractions Of Remainder Fractions - Division
Ratio Repeated Identity: Ratio Strategies

 

Test Yourself

QUESTION 1/3

\(\frac{7}{12} \div 4\) is same as __________.

A. 

\(\frac{1}{4} \times \frac{7}{12}\)

B. 

\(4 \times \frac{7}{12}\)

C. 

\(\frac{1}{4} \times \frac{12}{7}\)

D. 

\(4 \times \frac{12}{7}\)

Explanation

Ans: (1) 1 / 4 × 7 / 12

QUESTION 2/3

8 / 5 ÷ 15 / 8 = __________.

A. 

1 / 3

B. 

45 / 64

C. 

64 / 75

D. 

3

Explanation

Ans: (3) 64 / 75

QUESTION 3/3

Which of the following is not equal to 2 / 6?

A. 

1 / 6 × 2

B. 

1 / 3 + 1 / 3

C. 

8 / 12 ÷ 2

D. 

4 / 9 − 1 / 9

Explanation

Ans: (3) 1 / 3 + 1 / 3

Previous
Next
Previous
Next
Get a Free Strengths Analysis!
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
close icon
close icon
Almost There!
 
Arrow Down Arrow Down
 
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
We got your request!
A consultant will be contacting you in the next few days to schedule a demo!
*By submitting your phone number, we have your permission to contact you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.
Resources - Academic Topics
icon expand icon collapse Primary
icon expand icon collapse Secondary
icon expand icon collapse
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
select dropdown icon
Our Education Consultants will get in touch with you to offer your child a complimentary Strength Analysis.
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
icon close
Default Wrong Input
Get instant access to
our educational content
Start practising and learning.
No Error
arrow down arrow down
No Error
*By submitting your phone number, we have
your permission to contact you regarding
Geniebook. See our Privacy Policy.
Success
Let’s get learning!
Download our educational
resources now.
icon close
Error
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
Turn your child's weaknesses into strengths
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
close icon
close icon
Turn your child's weaknesses into strengths
Trusted by over 220,000 students.
 
Arrow Down Arrow Down
 
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
We got your request!
A consultant will be contacting you in the next few days to schedule a demo!
*By submitting your phone number, we have your permission to contact you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.