chevron icon chevron icon chevron icon

Multiplication And Division 1

In this article, we will be learning about Multiplication and Division.

  • Understanding Multiplication

Topic Recap: 

Understanding multiplication as repeated addition / equal grouping

  • We multiply by putting equal groups together. Equal groups contain the same number of objects.
  • To multiply, we use repeated addition or multiplication to find the total number of objects.
    For example:
    \(2 + 2 + 2 = 6\) or \(2 \times 3 = 6\)
  • We can write a multiplication equation in the following way:

multiplication equation

Example:

multiplication

 

Question 1:

Look at the following picture.

pudding on plate

A. There are __________ equal groups.

  1. \(4\)     
  2. \(2\)     
  3. \(8\)

Answer:

(1) \(4\)

 

B. Each group has __________ cupcakes.

  1. \(4\)
  2. \(2\)
  3. \(8\)

Answer:

(2) \(2\)

 

C. Which of the following best represents the picture above?

  1. \(2\) groups of \(4\).
  2. \(2\) fours
  3. \(4\) groups of \(2\).
  4. \(​4 + 4 ​\)

Answer:

(3) \(4\) groups of \(2\).
 

Question 2: 

How many stars are there altogether?

how many stars are there altogether    

  1. \(9\)
  2. \(11\)
  3. \(21\)
  4. \(24\)

Solution: 

\(\begin{align}​​ 8 + 8 + 8 &= 24 \\[2ex] 3 \times 8 &= 24 \end{align}\)

Answer:

(4) \(24\)

 

Question 3: 

How many bananas are there altogether?

how many bananas are there altogether

  1. \(9\)
  2. \(16\)
  3. \(20\)
  4. \(25\)

Solution: 

\(\begin{align}​​ 5 + 5 + 5 + 5 = 20 \\[2ex] 4 \times 5 = 20 \end{align}\)

Answer:

(3) \(20\)

 

Question 4:

Which of the following equations does not represent the following?

six groups of strawberries

  1. \(5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 30\)
  2. \(6 \text{ fives} = 30\)
  3. \(6 \times 5 = 30\)
  4. \(5 \times 5 \times 5 \times 5 \times 5 \times 5 = 30\)

Answer:

(4) \(5 \times 5 \times 5 \times 5 \times 5 \times 5 = 30\)

 

1. Understanding Multiplication

To write a multiplication equation, we need to know the number of groups and the number of items in each group. We can then write the multiplication equation in the following way:

multiplication equation

To find the total number of pencils in the picture given, we multiply

find the total number of pencils

\(10\) by \(2\). This means that a group of \(10\) is multiplied \(2\) times.

\(10 \times 2 = 20\)

We can also multiply \(2\) by \(10\)

\(2 \times 10 = 20\)

\(10 \times 2\)’ and ‘\(2 \times 10\)’ have the same values.

 

Question 1:

Look at the picture below.

sandwiches on plate

A. Choose the correct option to represent the following statement: 

     Multiply \(6\) by \(3\)

  1. \(6 + 3\)
  2. \(6 × 3\)

Answer:

(2) \(6 × 3\)

 

B. How many sandwiches are there in the picture above?

  1. \(9\)
  2. \(18\)

Solution: 

\(6 × 3 = 18\)

Answer:

(2) \(18\)

 

Question 2: 

Which of the multiplication equations represents the following?

Multiply \(8\) by \(4\).

​ Multiply 8 by 4

  1. \(8 + 4 = 12\)
  2. \(8 \times 4 = 32\)

Answer:

(2) \(8 \times 4 = 32\)

 

Question 3:

Which of the following sets of multiplication equations best represents the following?

7 group of 5 buttons

  1. \(5 \times 7 = 35\) and \(7 \times 5 = 35\)
  2. \(5 \times 5 = 35\) and \(7 \times 5 = 35\)

Solution: 

There are \(7\) groups of \(5\) buttons each.  

Answer:

(1) \(5 \times 7 = 35\) and \(7 \times 5 = 35\)

 

Question 4:

How many stickers are there altogether?

how many stickers are there altogether

  1. \(8\)
  2. \(9\)
  3. \(15\)
  4. \(20\)

Solution: 

\(5 × 3 = 15\) or \(3 × 5 = 15\)

Answer:

(3) \(15\)

 

Question 5:

How many tigers are there altogether?

how many tigers are there altogether

  1. \(7\)
  2. \(9\)
  3. \(12\)
  4. \(16\)

Solution: 

\(4 \times 3 = 12\)

Answer:

(3) \(12\)

 

Question 6:

How many doughnuts are there in all?

how many doughnuts are there

  1. \(12\)
  2. \(18\)
  3. \(27\)
  4. \(36\)

Solution: 

\(9 × 3 = 27\) or \(3 × 9 = 27\)

Answer:

(3) \(27 \)

 

Question 7: 

Look at the picture below.

jars
 

A. How many jars are there?

  1. \(3\)
  2. \(4\)
  3. \(5\)

Answer:

(2) \(4\)

 

B. Kelly puts 6 cookies in each jar. How many cookies are there altogether?

  1. \(10\)
  2. \(16\)
  3. \(18\)
  4. \(24\)

Solution: 

\(4 \times 6 = 24\) or \(6 \times 4 = 24\)

Answer:

(4) \(24\)

 

Question 8:

There are \(7\) mangoes in each basket. How many mangoes are there altogether?

baskets of mangoes

  1. \(10\)
  2. \(18\)
  3. \(21\)
  4. \(28\)

Solution: 

\(7 × 3 = 21\) or \(3 × 7 = 21\)

Answer:

(3) \(21\)

 

Question 9:

Ashley collected some bottles for recycling. She put \(9\) bottles in each bag. How many recycled bottles did she collect in all?

9 bottles in each 5 bags

  1. \(14\)
  2. \(25\)
  3. \(40\)
  4. \(45\)

Solution: 

\(5 × 9 = 45\) or \(9 × 5 = 45\)

Answer:

(4) \(45\)

 

Challenge Yourself!

Question 1: 

What is the missing number in the given multiplication equation?                                  

 \(5 \;\times\) __________ \(= 30\)

5 group of 6 bow

  1. \(5\)
  2. \(6\)
  3. \(7\)
  4. \(8\)

Solution: 

There are \(5\) groups with \(6\) ribbons each. 

\(5 \times 6 = 30\)

So, the missing number in the equation is \(6\).

Answer:

(2) \(6\)

 

Question 2:

What is the value of \(\text{A}\)?

\(10 \times \text{A} = 40\)

group of turtles

  1. \(8\)
  2. \(10\)
  3. \(3\)
  4. \(4\)

Solution: 

There are \(10\) turtles in each row. There are \(4\) rows.

\(10 \times 4 = 40\)

So, the value of \(\text{A}\) is \(4\).

Answer:

(4) \(4\)

 

In this article, we have learnt that:

  • Multiplication is represented as ‘’\(\times\)'.
  • When we multiply two numbers, say \(6\) by \(3\), it is written as \(6 \times 3\).
  • The values of \(6 \times 3\) and \(3 \times 6\) are the same.


 

Continue Learning
Numbers To 1000 Multiplication And Division 1
Multiplication And Division 2 Addition And Subtraction 1
Addition And Subtraction 2 Fractions 1
Length 1 Mass 1
Volume 1 Money 1
Time 1 Shapes And Patterns
Picture Graphs 1 Model Drawing 1
Model Drawing 4  

 

Resources - Academic Topics
icon expand icon collapse Primary
icon expand icon collapse Secondary
icon expand icon collapse
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
select dropdown icon
Our Education Consultants will get in touch with you to offer your child a complimentary Strength Analysis.
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
icon close
Default Wrong Input
Get instant access to
our educational content
Start practising and learning.
No Error
arrow down arrow down
No Error
*By submitting your phone number, we have
your permission to contact you regarding
Geniebook. See our Privacy Policy.
Success
Let’s get learning!
Download our educational
resources now.
icon close
Error
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
Turn your child's weaknesses into strengths
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
close icon
close icon
Turn your child's weaknesses into strengths
Trusted by over 220,000 students.
 
Arrow Down Arrow Down
 
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
We got your request!
A consultant will be contacting you in the next few days to schedule a demo!
*By submitting your phone number, we have your permission to contact you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.