Study P2 Mathematics Numbers to 1000 1 - Geniebook

Numbers To 1000

In this article, we will learn Numbers to 1000 and we will cover the following points:

  1. Counting to 1000
  2. Reading and writing numbers in numerals and words
  3. Before, After and Between

 

Topic Recap:

Numbers To 100

Count the sticks:

There are 10 sticks.

If we group them up into 1 bundle, we will have 10 sticks in one bundle.

If we count similar bundles below, we will get 100 sticks.

10 bundles \(=\) 100 sticks

 

 

Question 1: 

How many sticks are there?

 

  1. 9
  2. 36
  3. 63
  4. 90

 

Solution: 

Every bundle has 10 sticks. There are 60 sticks in 6 bundles. Add the 3 sticks and you will get 63 sticks altogether. 

Answer:

(3) 63

 

 

Question 2: 

How many sticks are there?

 

  1. Five
  2. Twelve
  3. Forty-eight
  4. Eighty-four

 

Solution: 

Every bundle has 10 sticks. There are 40 sticks in 4 bundles. Add the 8 single sticks and you will get 48 sticks altogether. 

Answer:

(3) Forty-eight

 

 

1. Counting To 1000

Group 10 of these bundles into 1 group and put them in a tray. 



\(\begin{align}​​ 1 \text{ tray} &= 10 \text{ bundles of } 10 \text{ sticks} \\ &= 100 \text{ sticks} \end{align} ​\)

Let’s count 10 of these trays:



\(10 \text{ trays} = 1000 \text{ sticks}\)

 

 

Example 1: 

How many sticks are there below?

\(300+50+2=352\)

There are 352 sticks.

We can also write 352 as: Three hundred and fifty-two

 

 

Question 1: 

How many sticks are there below?

 

  1. 73
  2. 138
  3. 738
  4. 783

 

Solution: 

Number of sticks in 7 trays \(=\) 700 sticks

Number of sticks in 3 bundles \(=\) 30 sticks

Number of single sticks \(=\) 8 sticks

\(700 + 30 + 8 = 738\)

Answer:

(3) 738

 

 

Question 2: 

Count the number of sticks below:

 

  1. 47
  2. 74
  3. 407
  4. 704

 

Solution: 

Number of sticks in 4 trays \(=\) 400 sticks

Number of single sticks \(=\) 7 sticks

1 tray \(=\) 100 sticks 

\(400 + 7 = 407\)

Answer:

(3) 407

 

 

Question 3: 

How many sticks are there?

 

  1. Seven thirty
  2. Seven hundred and thirty
  3. Seven hundred and three
  4. Seven hundred and threety

 

Solution: 

Number of sticks in 7 trays \(=\) 700 sticks

Number of sticks in 3 bundles \(=\) 30 sticks

\(700 + 30 = 730 \)

Answer:

(2) Seven hundred and thirty

 

 

Question 4: 

How many sticks are there in the figure below?

 

  1. One hundred and four
  2. One hundred and fourteen
  3. One hundred and forty
  4. Fourteen

 

Solution: 

Number of sticks in 1 tray \(=\) 100 sticks

Number of single sticks \(=\) 4 sticks

\(100 + 4 = 104\)

Answer:

(1) One hundred and four

 

 

2. Reading And Writing Numbers In numerals And Words

 

Example 1: 

Write the following in words.

681

Answer:

Six hundred and eighty-one

 

 

Example 2: 

Write the following in words.

1000

 

Answer:

One thousand

 

 

Question 1: 

Choose the correct words and arrange them in order to form the number shown.

Answer:

Five hundred and twelve

 

 

Question 2: 

Choose the correct words and arrange them in order to form the number shown.

 

Answer:

Seven hundred and forty

 

 

Question 3:

Which of the following shows 999 in words?

  1. Nine hundred and nine nine
  2. Nine hundred and nineteen
  3. Nine hundred and ninety-nine
  4. Nine nine nine

 

Answer:

(3) Nine hundred and ninety-nine

 

 

Question 4:

Which of the following shows 103 in words?

  1. One hundred and three 
  2. One zero three
  3. One hundred and thirty
  4. One hundred and thirteen

 

Answer:

(1) One hundred and three 

 

 

Example 3: 

Write the following in numerals.

Two hundred and fifty-seven 

 

Answer:

257

 

 

Example 4:

Write the following in numerals.

Nine hundred and eight 

 

Answer:

908

 

 

Example 5: 

Choose the correct numbers and arrange them in order to form the number shown.

 

Answer:

814

 

 

Question 5: 

Choose the correct numbers and arrange them in order to form the number shown.

 

Answer:

620

 

 

Question 6: 

Choose the correct numbers and arrange them in order to form the number shown.

 

Answer:

561

 

 

Question 7: 

Which of the following shows the words in numerals?

Six hundred and eleven

  1. 601
  2. 608
  3. 610
  4. 611

 

Answer:

(1) 611

 

 

Question 8: 

Which of the following shows the words in numerals?

Three hundred and seventy

 

  1. 307
  2. 317
  3. 370
  4. 377

 

Answer:

(3) 370

 

 

3. Before, After and Between

 

  • 599 comes before 600.
  • 601 comes after 600.
  • 600 comes between 599 and 601.

 

Question 1: 

Which of the following is the correct answer?

The number that comes just before 559 is __________.

  1. 549
  2. 558
  3. 560
  4. 569

 

Answer:

(2) 558

 

 

Question 2: 

Which of the following is the correct answer?

The number that comes just before __________ is 388.

 

  1. 337
  2. 339
  3. 387
  4. 389

 

Answer:

(4) 389

 

 

Question 3: 

Which of the following is the correct answer?

The number that comes just after 111 is __________.

 

  1. 110
  2. 112
  3. 120
  4. 121

 

Answer:

(2) 112

 

 

Question 4: 

Which of the following is the correct answer?

The number that comes just after __________ is 780.

 

  1. 778
  2. 779
  3. 781
  4. 782

 

Answer:

(2) 779

 

 

Question 5: 

Which of the following is the correct answer?

The number that comes between 888 and 890 is __________.

 

  1. 887
  2. 889
  3. 891
  4. 892

 

Answer:

(2) 889

 

 

Question 6: 

Which of the following is the correct answer?

The number that comes between 518 and __________ is 519.

 

  1. 516
  2. 517
  3. 520
  4. 521

 

Answer:

(3) 520

 

 

Challenge yourself:

Question 1: 

Which of the following numbers is smaller than 649?

  1. 645
  2. 650
  3. 654
  4. 694

 

Answer:

(1) 645

 

 

Question 2: 

Which of the following numbers is greater than 505?

 

  1. 455
  2. 495
  3. 500
  4. 550

 

Answer:

(4) 550

 

 

Question 3: 

Which of the following numbers is greater than 645 but smaller than 845?

  1. 545
  2. 745
  3. 895
  4. 945

 

Answer:

(2) 745

 

 

In this article, we have learnt Numbers to 1000: 

  1. Counting to 1000
  2. Reading and writing numbers in numerals and words
  3. Before, After and Between


 

Continue Learning
Numbers To 1000 Multiplication And Division 1
Multiplication And Division 2 Addition And Subtraction 1
Addition And Subtraction 2 Fractions 1
Length 1 Mass 1
Volume 1 Money 1
Time 1 Shapes And Patterns
Picture Graphs 1 Model Drawing 1
Model Drawing 4  

 

Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
Primary 2
English
+ More
Maths
Numbers To 1000
Multiplication And Division 1
Multiplication And Division 2
Addition And Subtraction 1
Addition And Subtraction 2
Fractions 1
Length 1
Mass 1
Volume 1
Money 1
Time 1
Shapes And Patterns
Picture Graphs 1
Model Drawing 1
Model Drawing 4
+ More
Primary 3
Primary 4
Primary 5
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.