Study P3 Mathematics Mass - Geniebook

Mass

In this article, we will look at the following:

  1. Comparison of mass given balance scales
  2. Conversion of mass
  3. Comparison of mass

 

1. Comparison Of Mass Given Balance Scales

From the diagram, we know that:

  1. Container A is lighter than Container B.
  2. Container B is heavier than Container A.


 

Question 1:

Which container is the lightest?

 

Solution:  

To find the lightest container, we cross out all the heavier containers on each scale.

We cross out  Container B on the first balance, Container A on the second balance and Container D on the  third balance.

We are then left with Container A on the first balance, Container C on the second and third balance.

Since Container A was crossed out, we know that Container C is the lightest.

Answer:

Container C is the lightest.


 

Question 2:

Arrange the objects in order, beginning with the lightest.

 

Solution:

To find the lightest object, we cross out the heavier objects on the 2 balances.

We cross out  Object A on the first balance and Object B on the second balance.

Hence, C is the lightest.

To find the heaviest object, we cross out the lighter objects on the 2 balances.

We cross out Object B  on the first balance and Object C on the second balance.

Hence, Object A  is the heaviest.

Answer:

C

,

B

,

A

Lightest

 

 

 

Heaviest

 
 

Question 3:

Which object is the heaviest?

Solution:

To find the heaviest object, we cross out the lighter objects on the balances.

We cross out Object B on the first and the second balances and Object A on the last balance.

As shown on the third balance, Object B and Object D have the same mass.

Hence, Object C  is the heaviest.

Answer: 

Container C is the heaviest.


 

Question 4:

Which object is the heaviest?

Solution:

Mass of Object A \(= 350 \text{ g}\)

Mass of Object B \(= 200 \text{ g}\)

Mass of Object C \(=\) Mass of Object B \(+ \;350 \text{ g}\)
                                \(                             = 200 \text{ g} + 350 \text{ g}\)
                                \(= 550 \text{ g}\)

Answer:

Container C is the heaviest. 

 

 

2. Conversion Of Mass

To express mass in kilograms to grams and vice versa, we need to remember that:

\(1 \text{ kg} = 1000 \text{ g}\)

 

Question 1:

Express the following in grams.

\(2 \text{ kg } =\) __________ \(\text{ g}\)


Solution:

\(2 \text{ kg} = 2000 \text{ g}\)

Answer: 

\(2000 \text{ g}\)


 

Question 2:

Express the following in grams.

\(3 \text{ kg } 500 \text{ g} =\)__________ \(\text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 3 \text{ kg } 500 \text{ g} &= 3000 \text{ g} + 500 \text{ g}\\ &= 3500 \text{ g} \end{align}\)

Answer:

\(3500 \text{ g}\)


 

Question 3:

Express the following in grams.

\(5 \text{ kg } 27 \text{ g} =\)__________ \(\text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 5 \text{ kg } 27 \text{ g} &= 5000 \text{ g} + 27 \text{ g}\\ &= 5027 \text{ g} \end{align}\)

Answer:

\(5027 \text{ g}\)


 

Question 4:

Express the following in grams.

\(3 \text{ kg } 52 \text{ g} =\)__________ \(\text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 3 \text{ kg } 52 \text{ g} &= 3000 \text{ g} + 52 \text{ g}\\ &= 3052 \text{ g} \end{align}\)

Answer:

\(3052 \text{ g}\)


 

Question 5:

Express the following in grams.

\(1 \text{ kg } 300 \text{ g} =\)__________ \(\text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 1 \text{ kg } 300 \text{ g} &= 1000 \text{ g} + 300 \text{ g}\\ &= 1300 \text{ g} \end{align}\)

Answer:

\(1300 \text{ g}\)


 

Question 6:

Express the following in grams.

\(7 \text{ kg } 6 \text{ g} =\)__________ \(\text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 7 \text{ kg } 6 \text{ g} &= 7000 \text{ g} + 6 \text{ g} \\ &= 7006 \text{ g} \end{align}\)

 Answer:

\(7006 \text{ g}\)


 

Question 7:

Express the following in grams.

\(6 \text{ kg } 20 \text{ g} =\)__________ \(\text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 6 \text{ kg } 20 \text{ g} &= 6000 \text{ g} + 20 \text{ g}\\ &= 6020 \text{ g} \end{align}\)

Answer:

\(6020 \text{ g}\)


 

Question 8:

Express the following in kilograms and grams.

\(3000 \text{ g} =\)  __________ \(\text{ kg} \)

 

Solution:

\(3000 \text{ g} = 3 \text{ kg} \)

Answer:

\(3 \text{ kg}\)


 

Question 9:

Express the following in kilograms and grams.

\(4800 \text{ g} =\)__________ \(\text{ kg}\) __________ \(\text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 4800 \text{ g} &= 4000 \text{ g} + 800 \text{ g} \\ &= 4 \text{ kg } 800 \text{ g} \end{align}\)

Answer:

\(4 \text{ kg } 800 \text{ g}\)


 

Question 10:

Express the following in kilograms and grams.

\(2500 \text{ g} =\)__________ \(\text{ kg}\) __________ \(\text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 2500 \text{ g} &= 2000 \text{ g} + 500 \text{ g}\\ &= 2 \text{ kg } 500 \text{ g} \end{align}\)

Answer: 

\(2 \text{ kg } 500 \text{ g}\)


 

Question 11:

Express the following in kilograms and grams.

\(3070 \text{ g} =\)__________ \(\text{ kg}\) __________ \(\text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 3070 \text{ g} &= 3000 \text{ g} + 70 \text{ g}\\ &= 3 \text{ kg } 70 \text{ g} \end{align}\)

Answer:

\(3 \text{ kg } 70 \text{ g}\)


 

Question 12:

Express the following in kilograms and grams.

\(5900 \text{ g} =\)__________ \(\text{ kg}\) __________ \(\text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 5900 \text{ g} &= 5000 \text{ g} + 900 \text{ g}\\ &= 5 \text{ kg } 900 \text{ g} \end{align}\)

Answer:

\(5 \text{ kg } 900 \text{ g}\)


 

Question 13:

Express the following in kilograms and grams.

\(4085 \text{ g} =\)__________ \(\text{ kg}\) __________ \(\text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 4085 \text{ g} &= 4000 \text{ g} + 85 \text{ g}\\ &= 4 \text{ kg } 85 \text{ g} \end{align}\)

Answer:

\(4 \text{ kg } 85 \text{ g}\)


 

Question 14:

Express the following in kilograms and grams.

\(7707 \text{ g } =\)__________ \(\text{ kg}\) __________ \(\text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 7707 \text{ g} &= 7000 \text{ g} + 707 \text{ g}\\ &= 7 \text{ kg } 707 \text{ g}  \end{align}\)

Answer:

\(7 \text{ kg } 707 \text{ g}\)


 

3. Comparison Of Mass

When comparing masses, we express them in the same units first ie: grams before comparing.

 

Question 1:

Study the pictures carefully:

Which is heavier?

 

Solution:  

The mass of the rock is \(1 \text{ kg}\). The mass of the cotton is \(1 \text{ kg}\).

Hence, both objects have the same mass.


 

Question 2:

Which of the following is the lightest?

 

  1. \(1 \text{ kg } 100 \text{ g}\)
  2. \(1 \text{ kg } 10 \text{ g}\)
  3. \(1 \text{ kg } 1 \text{ g}\)
  4. \(10 \,000 \text{ g} \)

 

Solution:

Express in grams before comparing.

\(\begin{align} 1 \text{ kg } 100 \text{ g} &= 1000 \text{ g} + 100 \text{ g}\\ &= 1100 \text{ g}\\[2ex] 1 \text{ kg } 10 \text{ g} &= 1000 \text{ g} + 10 \text{ g}\\ &= 1010 \text{ g}\\[2ex] 1 \text{ kg } 1 \text{ g} &= 1000 \text{ g} + 1 \text{ g}\\ &= 1001 \text{ g} \end{align}\)

Answer:

(3) \(1 \text{ kg } 1 \text{ g}\)


 

Question 3:

Which of the following is the heaviest?

 

  1. \(4 \text{ kg } 3 \text{ g}\)
  2. \(4 \text{ kg } 30 \text{ g}\)
  3. \(4 \text{ kg } 33 \text{ g}\)
  4. \(4 \text{ kg } 303 \text{ g}\)

 

Solution:

Express in grams before comparing.

\(\begin{align} 4 \text{ kg } 3 \text{ g} &= 4000 \text{ g} + 3 \text{ g}\\ &= 4003 \text{ g}\\[2ex] 4 \text{ kg } 30 \text{ g} &= 4000 \text{ g} + 30 \text{ g}\\ &= 4030 \text{ g}\\[2ex] 4 \text{ kg } 33 \text{ g} &= 4000 \text{ g} + 33 \text{ g}\\ &= 4033 \text{ g}\\[2ex] 4 \text{ kg } 303 \text{ g} &= 4000 \text{ g} + 303 \text{ g}\\ &= 4303 \text{ g} \end{align}\)

Answer:

(4) \(4 \text{ kg } 303 \text{ g}\)


 

Question 4:

A sack of potatoes weighs \(4 \text{ kg } 404 \text{ g}\).

A cat weighs \(4 \text{ kg } 440 \text{ g}\).

A watermelon weighs \(4 \text{ kg } 444 \text{ g}\).

A lamp weighs \(4 \text{ kg } 4 \text{ g}\).

Which one of the following is the heaviest?

 

Solution:

Express in grams before comparing.
Mass of the sack of potatoes\(\begin{align}\\[2ex] &= 4000 \text{ g} + 404 \text{ g}\\[2ex] &= 4404 \text{ g} \end{align}\)
                        Mass of the cat\(\begin{align}\\[2ex] &= 4000 \text{ g} + 440 \text{ g}\\[2ex] &= 4440 \text{ g} \end{align}\)
          Mass of the watermelon\(\begin{align}\\[2ex] &= 4000 \text{ g} + 444 \text{ g}\\[2ex] &= 4444 \text{ g} \end{align}\)
                     Mass of the lamp\(\begin{align}\\[2ex] &= 4000 \text{ g} + 4 \text{ g}\\[2ex] &= 4004 \text{ g} \end{align}\)

Answer:

The watermelon is the heaviest.


 

Question 5:

Arrange the following in ascending order.

\(3 \text{ kg},\; 3 \text{ g},\; 3 \text{ kg } 30 \text{ g},\; 300 \text{ g}\)

 

Solution:

Ascending order means from the smallest to the greatest.
So, we arrange the following from the lightest to the heaviest.

Express in grams before comparing.

\(\begin{align} 3 \text{ kg } &= 3000 \text{ g}\\[2ex] 3 \text{ kg } 30 \text{ g} &= 3000 \text{ g} + 30 \text{ g}\\ &= 3030 \text{ g} \end{align}\)

Arranging them in ascending order:

\(3 \text{ g},\; 300 \text{ g},\; 3 \text{ kg},\; 3 \text{ kg } 30 \text{ g}\)

Answer:

\(3 \text{ g},\; 300 \text{ g},\; 3 \text{ kg},\; 3 \text{ kg } 30 \text{ g}\)


 

Question 6:

Arrange the following in ascending order.

\(3 \text{ kg } 50 \text{ g},\; 3440 \text{ g},\; 3 \text{ kg } 450 \text{ g},\; 3045 \text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 3 \text{ kg } 50 \text{ g} &= 3000 \text{ g} + 50 \text{ g}\\ &= 3050 \text{ g}\\[2ex] 3 \text{ kg } 450 \text{ g} &= 3000 \text{ g} + 450 \text{ g}\\ &= 3450 \text{ g} \end{align}\)

Arranging the following in ascending order,

\(3045 \text{ g},\; 3 \text{ kg } 50 \text{ g},\; 3440 \text{ g},\; 3 \text{ kg } 450 \text{ g}\)

Answer:

\(3045 \text{ g},\; 3 \text{ kg } 50 \text{ g},\; 3440 \text{ g},\; 3 \text{ kg } 450 \text{ g}\)


 

Question 7:

Arrange the following in ascending order.

\(2 \text{ kg } 20 \text{ g},\; 2200 \text{ g},\; 2002 \text{ g},\; 2 \text{ kg } 202 \text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 2 \text{ kg } 20 \text{ g} &= 2000 \text{ g} + 20 \text{ g}\\ &= 2020 \text{ g}\\[2ex] 2 \text{ kg } 202 \text{ g} &= 2000 \text{ g} + 202 \text{ g}\\ &= 2202 \text{ g} \end{align}\)

Arranging the following in ascending order,

\(2002 \text{ g},\; 2 \text{ kg } 20 \text{ g},\; 2200 \text{ g},\; 2 \text{ kg } 202 \text{ g}\)

Answer:

\(2002 \text{ g},\; 2 \text{ kg } 20 \text{ g},\; 2200 \text{ g},\; 2 \text{ kg } 202 \text{ g}\)


 

Question 8:

Arrange the following in descending order.

\(770 \text{ g},\; 7770 \text{ g},\; 7 \text{ kg } 707 \text{ g},\; 707 \text{ g}\)

 

Solution:

Descending order means from the greatest to the smallest.
So, we arrange the following from the heaviest to the lightest.

Express in grams before comparing.

\(\begin{align} 7 \text{ kg } 707 \text{ g} &= 7000 \text{ g} + 707 \text{ g}\\ &= 7707 \text{ g} \end{align}\)

Arranging them in descending order:

\(7770 \text{ g},\; 7 \text{ kg } 707 \text{ g},\; 770 \text{ g},\; 707 \text{ g}\)

Answer:

\(7770 \text{ g},\; 7 \text{ kg } 707 \text{ g},\; 770 \text{ g},\; 707 \text{ g}\)


 

Question 9:

Arrange the following in descending order.

\(1 \text{ kg } 10 \text{ g},\; 1100 \text{ g},\; 101 \text{ g},\; 1 \text{ kg } 101 \text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 1 \text{ kg } 10 \text{ g} &= 1000 \text{ g} + 10 \text{ g}\\ &= 1010 \text{ g}\\[2ex] 1 \text{ kg } 101 \text{ g} &= 1000 \text{ g} + 101 \text{ g}\\ &= 1101 \text{ g} \end{align}\)

Arranging the following in descending order,

\(1 \text{ kg } 101 \text{ g},\; 1100 \text{ g},\; 1 \text{ kg } 10 \text{ g},\; 101 \text{ g}\)

Answer:

\(1 \text{ kg } 101 \text{ g},\; 1100 \text{ g},\; 1 \text{ kg } 10 \text{ g},\; 101 \text{ g}\)


 

Question 10:

Arrange the following in descending order.

\(66 \text{ kg } 606 \text{ g}, \;66 \text{ kg } 660 \text{ g},\; 66 \,006 \text{ g},\; 66 \,666 \text{ g}\)

 

Solution:

\(\begin{align} 66 \text{ kg } 606 \text{ g} &= 66 \,000 \text{ g} + 606 \text{ g}\\  &= 66 \,606 \text{ g}\\[2ex] 66 \text{ kg } 660 \text{ g} &= 66 \,000 \text{ g} + 660 \text{ g}\\ &= 66 \,660 \text{ g} \end{align}\)

Arranging the following in descending order,

\(66 \,666 \text{ g},\; 66 \text{ kg } 660 \text{ g},\; 66 \text{ kg } 606 \text{ g},\; 66 \,006 \text{ g}\)

Answer:

\(66 \,666 \text{ g},\; 66 \text{ kg } 660 \text{ g},\; 66 \text{ kg } 606 \text{ g},\; 66 \,006 \text{ g}\)


 

Question 11:

Alan is heavier than Owen but lighter than Ivan. 

Kimberly is lighter than Alan but heavier than Owen.

Who is the heaviest?

 

Solution:

In the first statement: Ivan is the heaviest while Owen is the lightest.
Arranging from the lightest to the heaviest,
Owen, Alan, Ivan

In the second statement: Alan is the heaviest while Owen is the lightest.
Arranging from the lightest to the heaviest,
Owen, Kimberly, Alan

Combining information from both statements:
Arranging from the lightest to the heaviest,
Owen, Kimberly, Alan, Ivan

Answer:

Ivan is the heaviest.


 

Continue Learning
Volume Money
Mass Fractions
Addition And Subtraction Whole Numbers 1
Whole Numbers 3 Whole Numbers 6
Bar Graphs Angles
Multiplication and Division Length, Mass And Volume
Length Area and Perimeter
Parallel And Perpendicular Lines  

 

Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
Primary 2
Primary 3
English
+ More
Maths
Volume
Money
Mass
Fractions
Addition And Subtraction
Whole Numbers 1
Whole Numbers 3
Whole Numbers 6
Bar Graphs
Angles
Multiplication and Division
Length, Mass And Volume
Length
Area and Perimeter
Parallel And Perpendicular Lines
+ More
Science
+ More
Primary 4
Primary 5
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.