Study P1 English Grammar 3 and Comprehension 1 - Geniebook

Grammar And Comprehension

In this lesson, we will learn about: singular and plural nouns. 

Before that, a quick summary of nouns & comprehension cloze:

  • There are many types of words, and nouns are one of them 
    • Nouns are people/places/objects, but not all of them can be seen or touched
    • Proper nouns are names of things, and start with capital letters
       
  • Comprehension cloze: a short passage with blanks
    • Each blank will have first or first two letter as clue 
    • Fill in the blank with correct word


 

Question 1: 

identify the noun in the following sentence: 

That’s an old book!

 

  1. That’s
  2. An
  3. Old
  4. Book

 

Answer:

4) book

Explanation:

The correct answer is (4) book. Old is a description. 

 

 

Question 2: 

One of the following words is a proper noun that needs to be capitalised. Identify that word. 

My neighbour, todoro, is not from this country. 

 

  1. neighbour
  2. todoro
  3. this 
  4. country

 

Answer:

2) todoro

Explanation:

Proper noun is a name. The name that is not capitalised here is todoro. The correct answer is (2) todoro

 

 

Question 3: 

Odd one out: The following is a list of nouns, except one of them isn’t! Which word doesn’t belong?

Mug Squirrel

Computer Jelly

Confused Mattress

 

  1. Mug
  2. Confused
  3. Squirrel
  4. Mattress

(Hint: noun is a thing/object.)

 

Answer:

2) Confused

Explanation:

Mug and mattress are objects, and squirrel is an animal; all these are nouns. Confused is a feeling, so it’s not a noun. Correct answer is (2) Confused. 

 

 

Question 4:

It was raining heavily outside, but I was not afraid. The bright flashes of lightning were amazing to watch. I found it magnificent the way they zig-zagged from the sky to the g____.

 

  1. lightning
  2. ground
  3. good
  4. guard

 

Answer:

2) ground

Explanation:

This one is very easy. Lightning zig-zagged from sky to the ground. The correct answer is (2) ground.

 

 

Question 5: 

Mr & Mrs Boll live next door. Every m_______, I greet them as I leave for school. They are always so happy to see me. Sometimes they give me sweets. Mr & Mrs Boll are lovely neighbours. 

 

  1. morning
  2. neighbour
  3. midnight
  4. monday 

 

Answer:

1) morning

Explanation:

If you are finding it difficult to choose between monday and morning, remember that monday is a proper noun. It will start with a capital letter - Monday. So the correct answer is (1) morning. 

 

 

More nouns and comprehension

  • Singular and plural nouns
  • The comprehension
 
English concept: Singular and plural nouns
  • Singular means “one”, plural means “many”
  • Examples of singular and plural nouns
    • One book, many books
    • One box, many boxes (words ending with x, add es instead of just s)
    • One woman, many women
    • One child, many children
 
English concept: slightly special plural nouns
  • Regular nouns - just add s or es at the end to form plural 
  • Irregular nouns - these nouns require you to change the spelling a little
    • Knife - Knives
    • Mouse - Mice
    • Tooth - Teeth 

Can you think of more such examples?

 

 

Question 6: 

The good _______ worked together to break the spell.

 

  1. witch
  2. witchs
  3. witches
  4. witcheez

 

Answer:

3) witches

Explanation:

There are no such words as witchs and witcheez. Witch is singular, so that's ruled out too. The correct answer is (3) witches, as its plural.

 

 

Question 7: 

Being a professional, chef Chow owns a set of expensive kitchen ______.

(professional: a person who is able to do their job well.)

 

  1. Knives
  2. Knive
  3. Knifes
  4. knife

 

Answer: 

1) knives

Explanation:

There are no such words as knive and knifes. Knife is singular, so that's ruled out too. The correct answer is (1) knives, as its plural.

 

 

Question 8: 

Odd one out: the following is a list of regular nouns, except one of them isn’t; which word doesn’t belong?

Scooter

Child

Phone

Field

 

  1. Scooter
  2. Child
  3. Phone
  4. Field 

 

Answer: 

2) child

Explanation:

Scooter, phone and field are regular nouns, as their plural form is scooters, phones and fields. So the correct answer is (2) child, as its irregular noun with its plural form - children. 

 

 

English concept: Comprehension

The word comprehension means understanding. This section will test your understanding. 

  • You will be given a short story to read
  • You will have to answer then some questions based on the story

You must be able to understand/comprehend both the story and the questions. 

 

 

Question 9:

Morfiyus woke up early one day to make a card for his mother. It wasn't her birthday and it wasn’t Mother’s Day. Morfiyus just felt like doing something nice for her. 

An hour later, when his mother woke up, Morfiyus gave her the card and hugged her. His mother was elated. 

(elated: very happy)

Why was Morfiyus’ mother elated?

 

  1. She was happy that Morfiyus bought her a gift
  2. She was happy that Morfiyus did something nice for her
  3. She was happy that Morfiyus was up early
  4. She was happy because the stickers were cute 

 

Answer: 

2) She was happy that Morfiyus did something nice for her.

Explanation:

There is no mention of a gift or sticker in the story. So options 1 and 4 are out. There is no mention of mothers' feelings about Morfiyus waking up early. So the correct answer is (2) She was happy that Morfiyus did something nice for her.

 

 

Question 10: 

Morfiyus woke up early one day to make a card for his mother. It wasn't her birthday and it wasn't mother's day. Morfiyus just felt like doing something nice for her. 

An hour later, when his mother woke up, Morfiyus gave her the card and hugged her. His mother was elated. 

Write down 1-3 in the blanks below to indicate the order in which the events happened in the passage. 

  • Morfiyus hugged his mother
  • Morfiyus drew a card
  • Morfiyus woke up early 

 

  1. 1, 2, 3
  2. 3, 2, 1
  3. 1, 3, 2
  4. 2, 3, 1

 

Answer: 

2) 3, 2, 1

Explanation:

If we go back to the story and find the sequence of events, first Morfiyus woke up early, then he drew a car and then he hugged his mother. So the correct answer is (2) 3, 2, 1. 

 

 

Question 11: 

Morfiyus woke up early one day to make a card for his mother. It wasn’t her birthday and it wasn’t mother’s day. Morfiyus just felt like doing something nice for her. 

An hour later, when his mother woke up, Morfiyus gave her the card and hugged her. His mother was elated. 

Read each statement and decide if it’s true or false

  1. Morfiyus loves his mother
  2. Morfiyus bought his mother a gift
  3. Morfiyus can never wake up early  

 

  1. True, True, True
  2. False, False, False
  3. True, False, False
  4. False, True, True

 

Answer:

3) True, False, False

Explanation:

Let’s go through each of the statements to find if they are true or false. 

A) - Morfiyus loves his mother - True; as he wanted to do something nice for her. 

B) - Morfiyus bought his mother a gift - False; as it's not mentioned anywhere in the story. 

C) Morfiyus can never wake up early - False; as it’s covered in the opening statement of the story that Morfiyus woke up early. 

So, the correct answer is is (3) True, False, False
 


 

Continue Learning
Grammar And Vocabulary
Grammar And Editing
Grammar And Comprehension

 

Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
English
Grammar And Vocabulary
Grammar And Editing
Grammar And Comprehension
+ More
Maths
+ More
Primary 2
Primary 3
Primary 4
Primary 5
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.