Study P4 English English - Comprehension Questions - Geniebook

Comprehension True False Questions

In this article, we will be learning about true/ false questions in a comprehension passage. To attempt true/ false questions, you should keep the following points in mind:

  • Understand the question requirements
    • What does ‘true’ mean?
    • What does ‘false’ mean?
    • What does ‘reason’ mean?
  • Identify the parts of the passage that lead us to a true or false answer
  • Paraphrase the final answer as a reason why the statement is true or false

 

What are the Steps We Can Take to Complete this Question Well?

Step 1: You need to identify if the statement is true or false by looking at the part of the passage that is referred to in the question.

Step 2: Check if the statement is true or false.

  • If the statement is true, you will find matching evidence that shows the key ideas in the statement.
  • If the statement is false, you will find evidence that shows something else about the key ideas in the statement.

Step 3: Identify the reason why the statement is true or false based on the evidence found in the passage. Remember, the reason should relate back to the statement.

 

Identifying the Reason Why a Statement is True or False

You must:

  1. Identify the portion of the passage that the statement refers to
  2. Look for evidence that shows you if the statement is true or false
  3. Ensure the evidence selected supports or disagrees with the statement
  4. Phrase the answer so that it relates closely back to the statement’s truth or falsehood
 

Practice Questions

Passage 1

Read the passage and identify if the following statement about the passage is true or false.

Jill lived in a dilapidated house with her old parents. Her parents were farmers and they would often have to toil in the fields every day. If they did not work in the fields, they would not be able to harvest fresh ingredients for sale at the nearby markets. She always blamed her parents for her hard life.

One day, as she was working in the fields with her parents, a friend walked past her.

“Oh, I didn’t know you were a farmer,” she said.

“I am not a farmer. I am just helping this old couple out,” Jill replied.

Her parents were disheartened upon hearing her reply. They knew that without hard working farmers, such as themselves, many people would not be able to purchase fresh produce. They could not understand why she was ashamed of being a farmer.

 

Question 1:

Jill lived with her parents. TRUE OR FALSE?

  1. True
  2. False
 

Solution:

The correct answer to this question is option (1) - True. The first sentence in the comprehension passage tells us that Jill lived in a dilapidated house with her old parents.

 

Question 2: 

Jill’s family owns a supermarket. TRUE OR FALSE?

  1. True
  2. False
 

Solution:

The correct answer to this question is option (2) - False. As per the first paragraph of the comprehension passage, Jill's parents were farmers, and they would be selling ingredients in the nearby market if they were not on the fields.

 

Question 3: 

Jill worked in the field with her friend. TRUE OR FALSE?

  1. True
  2. False
 

Solution:

The correct answer to this question is option (2) - False. As per the passage above, Jill once helped her parents in the field, and her friend does not work in the field.

 

Question 4: 

Jill did not know the couple she had helped. TRUE OR FALSE?

  1. True
  2. False
 

Solution:

The correct answer to this question is option (2) - False. She was helping her parents  in the field which meant she knew them.

 

Passage 2

Read the passage and identify the correct reason why the following statement is true or false.

For as long as I can remember, my mother has always taken me grocery shopping. Every week, my mother would insist that I accompany her on her visits to the nearby supermarket to buy groceries. When I was younger, these weekly trips were painful to me. I found absolutely no joy walking alongside my mother as she picked the freshest meats, seafood, fruits and vegetables for our family to enjoy. Now that I am older, I realise how ungrateful I was for my mother.

Those visits to the supermarket were our time. My mother would always get a shopping cart and let me sit inside it while it was empty. She would then wheel me down the many aisles. When she saw an item she would get excited about, she would refer to a handwritten list she always had in her hands. If it was not on the list, she would decide that we did not need it. I found those trips boring as I never got anything I wanted.

Question 1:

Statement:

The writer and her mother went grocery shopping weekly.

True/False:

True

 

Reasoning:

  1. The writer's mother begged until the writer accompanied her to the supermarket.
  2. The writer’s mother would insist that the writer accompany her on weekly visits to the supermarket.
  3. Her father brought her on weekly visits to the supermarket.
  4. They went grocery shopping so their family could enjoy themselves.

Solution:

The correct answer to the question is option (2). At the beginning of the comprehension passage, it is mentioned that her mother would insist that she accompany her on weekly visits to the supermarket.

 

Question 2:

Statement:

The writer enjoyed the weekly trips to the supermarket.

True/False:

False

 

Reasoning:

  1. They made their family happy by visiting the supermarket.
  2. They went to the supermarket to buy groceries.
  3. The writer was ungrateful for her mother.
  4. The writer found those weekly trips painful and found no joy in them.

Solution:

The correct answer to this question is option (4). As per the first paragraph of the comprehension passage, the writer found no joy walking alongside her mother as she picked the freshest meats, seafood, fruits and vegetables for their family to enjoy.

 

Question 3:

Statement:

The writer would have to push the shopping cart in the supermarket.

True/False:

False

 

Reasoning:

  1. The writer's mother would push the shopping cart, and the writer would sit in it.
  2. The writer would wheel herself down the many aisles in the supermarket.
  3. The writer’s mother would put items in the shopping cart.
  4. The writer’s mother would pick only the freshest items in the supermarket.

Solution:

The correct answer to this question is option (1). As per the second paragraph of the comprehension passage, her mother would always get a shopping cart and let her sit inside it while it was empty.

 

Question 4:

Statement:

The writer’s mother had a shopping list.

True/False:

True

 

Reasoning:

  1. The writer’s mother would always get a shopping cart.
  2. The mother was excited about some items she saw at the supermarket.
  3. The writer’s mother would refer to a handwritten list in her hands at the supermarket.
  4. The writer found the shopping list boring.

Solution:

The correct answer to this question is option (3). As per the second paragraph of the comprehension passage, the writer’s mother would refer to a handwritten list she always had in her hands. If it was not on the list, she would then decide that they did not need it.


 

Continue Learning
Comprehension Comprehension Questions
Vocabulary MCQ Vocabulary Cloze
Connectors Adverbs
Adjectives Tenses
Verb Forms & Perfect Tenses Simple Continuous Tenses
Words In Games Quantifiers
Editing Synthesis and Transformation
Question Tags & Tenses Composition Writing
Verb Forms Subject - Verb Agreement

 

Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
Primary 2
Primary 3
Primary 4
English
Comprehension
Comprehension Questions
Vocabulary MCQ
Vocabulary Cloze
Connectors
Verb Forms
Adverbs
Adjectives
Subject - Verb Agreement
Tenses
Verb Forms & Perfect Tenses
Simple Continuous Tenses
Words In Games
Quantifiers
Editing
Synthesis and Transformation
Question Tags & Tenses
Composition Writing
+ More
Maths
+ More
Science
+ More
Primary 5
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.