Study P5 English Prepositions - All Types - Geniebook

Prepositions - All Types

In this article, we are going to learn about Prepositions as per the Primary 5 English syllabus. We will be focussing on the following subtopics:

  • Understand the definition and use of various prepositions
  • Identify where prepositions are used in a sentence to add descriptions to nouns, verbs, and adjectives.

We will also solve some questions on tenses to test out concepts on the same topic.

 

What are Tenses?

Tenses involve the use of verbs to indicate time. Most tenses and their aspects occur in the present or past. By looking at the tense indicated by the verb or other contextual clues in a sentence, we can identify when the actions in the sentence occurred.

To write about the future, we can include a number of words. This includes modal verbs like ‘will’ or ‘shall’ or words that help us indicate time.

 

Practice Questions - Tenses

 

Question 1:

Let’s test your understanding of various tenses!

Last Saturday, my father __________ that his dinner suit was too small, so now he follows a strict diet.

 

  1. discovers
  2. has discovered 
  3. discovered
  4. was discovering
     

Answer:

3) discovered

Explanation:

Option 3 is the correct answer.
Option 1 is present tense which is wrong as in the question it is referring to “Last Saturday”  i.e. it is in the PAST.
Option 2 - is present perfect -- Not correct
Option 4 - is Past Continuous - Not correct. Past continuous is used when the action happened for a while in the past. But here the discovery of the suit being tight happened in a flash. So, we cannot use the past continuous tense.


 

Question 2:

Let’s test your understanding of various tenses!

Helen ___________ her swimming test five times so far, unsuccessfully, but she will not give up.
 

  1. takes
  2. has taken
  3. was taking
  4. taking

 

Answer:

2) has taken

Explanation:

Option 2 is the correct answer. Helen has taken her swimming test in the past, but she is unsuccessful… however, since she is planning to take it up again, it is continuous.


 

Question 3:

Let’s test your understanding of various tenses!

Last year, Richard __________ his bicycle to work every day.
 

  1. rides
  2. riding
  3. rode
  4. ridden

 

Answer:

3) rode

Explanation:

Option 3 is the correct answer

Last year - Past event

Option 1 - present - wrong

Option 2 - present continuous - No information if he is still riding the bicycle. So it is wrong

Option 4 - wrong tense - past participle is used only when we have has/have/had. But we have none.

Option 3 - Past tense is the correct answer


 

Question 4:

Let’s test your understanding of various tenses!

More than twenty people __________ the park when the accident occurred.
 

  1. visit
  2. visiting 
  3. have been visiting
  4. were visiting
     

Answer:

4) were visiting

Explanation:

Option 4 is the correct answer. It has two incidents - both of them happening concurrently. But the word ‘occurred’ tells that the incidents happened in the past. So we cannot use option 3 which is present perfect continuous.


 

Question 5:

Let’s test your understanding of various tenses!

I proposed the idea to my teacher even though I __________ to feel fearful about it.

 

  1. begin
  2. have begun
  3. had begun
  4. beginning

 

Answer:

3) had begun

Explanation:

Option 3 is the correct answer.

It has two incidents. The first is to start to feel fearful and the second is to propose the idea to the teacher.

Option 1 - present tense - the sentence is in the past. So wrong

Option 2 - present perfect - wrong

Option 4 - continuous - wrong as the incident already finished in the past


 

What are Prepositions?

A preposition is a grammatical item/ word that is used before a noun/ noun phrase/ pronoun to connect it to another word. It is normally used to show direction, time, place, or location.

Examples:

She drove to the store.

He was born in 2015.

She was waiting next to the supermarket.

He will find her at the library.

 

Commonly Used Prepositions of Direction/ Movement 

To refer to a direction, use the following prepositions:

  • To
  • In
  • Into
  • Across
  • Along

Examples:

She drove to the store.

You should turn into that street.

Drive onto the grass and park the car there.

 

Commonly Used Prepositions of Time

To refer to a point in time, use the following prepositions:

  • In
  • At
  • On
  • Since
  • For
  • By
  • During

Examples:

The weather is cold in December.

She eats lunch at noon.

I go for swimming classes on Saturdays.

I have known her since 2015.

 

Commonly Used Prepositions of Place/ Location

To refer to a place, use the following prepositions:

  • In
  • At
  • On
  • Outside
  • Inside
  • Over

Examples:

He left his phone on the bed.

Place the pen inside the drawer.

The train lines have been dug under the ground.

 

Practice Questions - Prepositions - direction

 

Question 1:

Let’s test ourselves on prepositions of direction/ movement!

Be careful of oncoming traffic when you walk __________ the street!

 

  1. in
  2. on
  3. across
  4. along

 

Answer:

3) across

Explanation:

Option 3 is the correct answer.


 

Question 2:

Let’s test ourselves on prepositions of direction/ movement!

The train is going __________ the tunnel.

 

  1. among
  2. under
  3. through
  4. above

 

Answer:

3) through

Explanation:

Option 3 is the correct answer


 

Question 3:

Let’s test ourselves on prepositions of time!

__________ the second day of the holiday, we visited Disney World.

 

  1. In
  2. On
  3. At
  4. Since

 

Answer:

2) On

Explanation:

Option 2 is the correct answer.


 

Question 4:

Let’s test ourselves on prepositions of place/ location!

When we flew __________ the clouds, we could see the islands dotting the sea.

 

  1. below
  2. over
  3. through
  4. in

 

Answer:

1) below

Explanation:

Option 1 is the correct answer.

If we fly ‘over’ the clouds, then we cannot see anything below.

If we fly ‘through’ the clouds, then we see only the clouds.

The only way we can see anything below is when we fly ‘below’ the clouds.


 

Question 5:

Let’s test ourselves on prepositions of place/ location!

Can I sit __________ you at the movie theatre, please?

 

  1. around
  2. between
  3. among
  4. beside

 

Answer:

4) beside

Explanation:

Option 4 is the correct answer.

 

Prepositions Following Verbs

Some verbs are followed by a preposition, which does not change the meaning of the verb.

Examples of Verb + Preposition
 

She often worries about her future.

The results differ from my expectations.

Bears belong to the family of mammals.

Be sure to account for any unforeseen problems.

 

Phrasal Verbs

When a verb + preposition is used together and produces a different meaning, we call them phrasal verbs.

Examples of Verb + Preposition (Phrasal Verbs)
 

We will get through this test together.

‘get through’ means overcoming or dealing with a difficult situation.

If you want, they can come along with us.

come along means to accompany someone, somewhere.

 

Prepositions Following Adjectives

Prepositions can sometimes appear after adjectives to complete or elaborate on the ideas, emotions, or nouns the adjective describes.

Examples of Adjective + Preposition (Phrasal Verbs)
 

The kitten was afraid of the loud noise. (afraid describes the kitten)

My cousin is dedicated to her studies. (dedicated refers to my cousin)

She was angry about the loud music that her neighbor played last night. (angry refers to she)

Singapore is famous for its cleanliness. (famous refers to Singapore)


 

Practice Questions - Prepositions + verbs/adjectives

 

Question 1:

Let’s test your understanding of prepositions + verbs!

A serious problem __________ after we started on the project.
 

  1. came up
  2. faced with
  3. got after
  4. found out
     

Answer:

1) came up

Explanation:

Option 1 is the correct answer.


 

Question 2:

Let’s test your understanding of prepositions + verbs!

I cannot believe she __________ my secret, right after I shared it with her.

 

  1. gave up
  2. gave away
  3. gave in
  4. gave to
     

Answer:

2) gave away

Explanation:

Option 2 is the correct answer

Gave up - to surrender

Gave in - to succumb

Gave away - to let the secret out


 

Question 3:

Let’s test your understanding of prepositions + adjectives!

Why were her parents so pleased __________ her?

 

  1. about
  2. on
  3. of
  4. with
     

Answer:

4) with

Explanation:

Option 4 is the correct answer.


 

Question 4:

Let’s test your understanding of prepositions + verbs!

We’re so excited __________ his decision to attend that school.

 

  1. on
  2. of
  3. from
  4. about

 

Answer:

4) about

Explanation:

Option 4 is the correct answer.


 

Fun Facts About Prepositions

One of the most frequent debates about prepositions is whether it is acceptable to end a sentence with a preposition!

Generally, in some cases it is acceptable and it is called a terminal preposition. This was a very rigid and conservative approach, a long time ago.

Example: 

What did you step on?

It is also acceptable to end a sentence with a phrasal verb.

Example: 

I wish he would cheer up.                  

Commonly, it is used in everyday speech. It does make your written language sound more informal to the reader so choose wisely when to do so!


 

Conclusion

 

 In this article, we learned about prepositions as per the Primary 5 English level. We focussed on the following subtopics: 

  • Prepositions can come before nouns or objects and they can be used to connect to another word
  • Prepositions can also come after verbs, where it does not change the meaning of the verb. 
  • When a verb + preposition is used together and produces a different meaning, we call them phrasal verbs.
  • Prepositions can sometimes appear after adjectives to complete or elaborate on the ideas, emotions, or nouns the adjective describes.


 

Continue Learning
Synthesis & Transformation : Reason Relative Pronouns: Who, Whom & Whose
Vocabulary: Synonyms & Word Substitution Pronouns: Demonstrative, Possessive & Reflexive
Editing: Sharpening Your Understanding Synthesis & Transformation: Reported Speech
Verbs: Modals & Interrogatives Synthesis & Transformation - Active And Passive Voice
Character Development: ALTOS & Creating A Memorable Character Grammar Cloze - Revision
Expand Your Vocabulary: Different Ways To Express Speech, Hearing & Seeing Comprehension & Question Tags
The Difference in Some Clozes Perfect Tense & Common Tense Errors
Interrogative Words & Modal Verbs Prepositions - All Types
Comprehension - Factual Questions Simple, Perfect And Continuous Tenses

 

Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
Primary 2
Primary 3
Primary 4
Primary 5
English
Synthesis & Transformation : Reason
Relative Pronouns: Who, Whom & Whose
Vocabulary: Synonyms & Word Substitution
Pronouns: Demonstrative, Possessive & Reflexive
Editing: Sharpening Your Understanding
Synthesis & Transformation: Reported Speech
Verbs: Modals & Interrogatives
Synthesis & Transformation - Active And Passive Voice
Character Development: ALTOS & Creating A Memorable Character
Grammar Cloze - Revision
Expand Your Vocabulary: Different Ways To Express Speech, Hearing & Seeing
Comprehension & Question Tags
The Difference in Some Clozes
Perfect Tense & Common Tense Errors
Interrogative Words & Modal Verbs
Prepositions - All Types
Comprehension - Factual Questions
Simple, Perfect And Continuous Tenses
+ More
Maths
+ More
Science
+ More
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.