Study P1 Mathematics Numbers to 100 - Geniebook

Numbers To 100

In this article, we will focus on:

Numbers to 100:

  1. Counting to 100
  2. Place value

 

1. Counting To 100

Look at the pencil holders and count in tens.

Please remember that after 90, we have 100 or One Hundred, not Tenty.

 

Example: 

There are 10 sticks in each bundle. Let’s count on in tens and ones to find the total number of sticks.

There are a total of __________ sticks.

 

Answer: 

65 

Explanation: 

Count the bundles in tens. There are 6 bundles, which gives us 60. 

Count on from 60:

61, 62, 63, 64, 65

 

 

Question 1: 

There are 10 sticks in each bundle. Let’s count on in tens and ones to find the total number of sticks.

There are a total of __________ sticks.

 

  1. 5
  2. 23
  3. 30
  4. 32

 

Answer:

(4) 32

Explanation: 

Count the bundles in tens. There are 3 bundles, which gives us 30. 

Count on from 30:

31, 32

 

 

Question 2: 

There are 10 sticks in each bundle. Let’s count on in tens to find the total number of sticks.


There are a total of __________ sticks.

  1. 36
  2. 38
  3. 48
  4. 84

 

Answer:

(3) 48

Explanation: 

Count the bundles in tens. There are 4 bundles, which gives us 40.

Count on from 40:

41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48

 

 

Question 3: 

There are 10 sticks in each bundle. Let’s count in tens to find the total number of sticks.

There are a total of __________ sticks.

 

  1. 15
  2. 78
  3. 87
  4. 97

 

Answer:

(3) 87

Explanation:

Count the bundles in tens. There are 8 bundles, which gives us 80. 

Count on from 80:

81, 82, 83, 84, 85, 86, 87

 

 

Question 4: 

There are 10 sticks in each bundle. Let’s count on in tens to find the total number of sticks.

There are a total of __________ sticks.

 

  1. Sixteen
  2. Twenty-six
  3. Twenty-eight
  4. Sixty-two

 

Answer:

(2) Twenty-six

Explanation:

Count the bundles in tens. There are 2 bundles, which gives us 20.

Count on from 20:

21, 22, 23, 24, 25, 26

 

 

Question 5: 

There are 10 sticks in each bundle. Let’s count on in tens to find the total number of sticks. 

There are a total of __________ sticks.

 

  1. Sixty-seven
  2. Seventy-eight
  3. Seventy-nine
  4. Ninety-seven 

 

Answer:

(3) Seventy-nine

Explanation:

Count the bundles in tens. There are 7 bundles, which gives us 70.

Count on from 70:

71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79

 

 

Question 6: 

Look at the picture below. How many cars are there?

 

  1. 50
  2. 59
  3. 60
  4. 95

 

Answer:

(2) 59

Explanation: 

There are ten cars in a row. There are five rows of ten, which give us fifty. 

There are also 9 cars in the last row. 

Therefore, we have 5 tens and 9 ones, which will be 59.

 

 

Question 7: 

Look at the picture below. How many birds are there?

 

  1. Sixty-five
  2. Sixty-six
  3. Fifty-five
  4. Fifty-six

 

Answer:

(1) Sixty-five 

Explanation: 

There are six rows of tens, which give us sixty. There are also five birds in the last row. Therefore, we have 6 tens and 5 ones, which will be 65.

 

 

Question 8: 

Look at the picture below. How many pandas are there?

 

  1. Three
  2. Thirteen
  3. Thirty
  4. Thirty-three

 

Answer:

(3) Thirty

Explanation: 

There are ten pandas in a row. There are three rows of tens, which give us thirty.

 

 

Question 9: 

How many lollipops are there in the picture below?

 

  1. Twenty-one
  2. Twenty-four
  3. Twenty-six
  4. Twenty-nine

 

Answer: 

(1) Twenty-one

 

 

Question 10: 

Match the following:

Answer:

 

 

Question 11: 

Which of the following shows sixty-two in numeral?

Answer:

(4) 62

 

 

Question 12: 

Which of the following shows ninety in numeral?

  

Answer:

(4) 90

 

 

Question 13: 

Write 52 in words.

Answer: 

(4) Fifty-two

 

 

Question 14: 

Write 78 in words.

Answer:

(2) Seventy-eight

 

 

Question 15: 

Write 41 in words.

 

Answer:

(1) Forty-one

 

 

2. Place Value

Place values tell you the number of tens and ones that we have.

\(\begin{align}​ 23 = 2 \text{ tens } 3 \text{ ones} \\[2ex] 20 \text{ and } 3 \text{ make } 23 \end{align}\)

 

Example: 

Fill in the blanks and find the total number of pencils.

Answer:

58 =  tens and  ones

 50  and  make  58 .

 

 

Question 1: 

Fill in the blanks and find the total number of pencils.

__________ tens                                                       __________ ones

99 \(=\) __________ tens __________ ones

__________ and __________ make __________.

 

Answer:

99 \(=\) 9 tens 9 ones

90 and 9 make 99

 

 

Question 2: 

How many oranges are there?

 

  1. 35
  2. 36
  3. 45
  4. 46

 

Answer:

(4) 46

Explanation: 

There are 4 tens and 6 ones.

 

 

Question 3: 

Fill in the blanks:

46 \(=\) __________ tens __________ ones

 

  1. 4, 6
  2. 6, 4
  3. 4, 5
  4. 5, 4

 

Answer: 

(1) 4, 6

 

 

Question 4:

How many mangoes are there?

 

  1. 9
  2. 52
  3. 72
  4. 92

 

Answer:

(3) 72

Explanation: 

There are 7 tens and 2 ones.

 

 

Question 5: 

Fill in the blanks:

72 \(=\) __________ tens __________ ones

 

  1. 1, 7
  2. 2, 7
  3. 7, 2
  4. 7, 1

 

Answer:

(3) 7, 2

 

 

Question 6: 

Count and fill in the blanks:

__________ \(=\) __________ tens __________ ones

 

  1. 78 \(=\) 7 tens 8 ones
  2. 79 \(=\) 7 tens 9 ones
  3. 97 \(=\) 9 tens 7 ones
  4. 98 \(=\) 9 tens 8 ones

  

Answer:

(3) 97 \(=\) 9 tens 7 ones

Explanation: 

Each pink stack consists of 10 cubes. There are 9 stacks of ten, which give us 90. 

There are also 7 blue cubes. 

Therefore, we have 9 tens and 7 ones, which will be 97. 

 

 

Question 7: 

Count and fill in the blanks:

__________ \(=\) __________ tens __________ ones

 

  1. 55 \(=\) 5 tens 5 ones
  2. 56 \(=\) 5 tens 6 ones
  3. 65 \(=\) 6 tens 5 ones
  4. 66 \(=\) 6 tens 6 ones

 

Answer:

(3) 65 \(=\) 6 tens 5 ones

Explanation: 

Each pink stack consists of 10 cubes. There are 6 stacks of tens, which give us 60. 

There are also 5 blue cubes. 

Therefore, we have 6 tens and 5 ones, which will be 65.

 

 

Question 8: 

Count and fill in the blanks:

__________ \(=\) __________ ten(s) __________ ones

 

  1. 13 \(=\) 3 tens 1 ones
  2. 13 \(=\) 1 ten 3 ones
  3. 31 \(=\) 3 tens 1 ones
  4. 31 \(=\) 1 ten 3 ones

 

Answer: 

(2) 13 \(=\) 1 ten 3 ones

 

 

Question 9: 

Count and fill in the blanks:

__________ \(=\) __________ ten(s) __________ ones

 

  1. 26 \(=\) 2 tens 6 ones
  2. 27 \(=\) 2 tens 7 ones
  3. 28 \(=\) 2 tens 8 ones
  4. 72 \(=\) 7 tens 2 ones

 

Answer:

(2) 27 \(=\) 2 tens 7 ones

 

 

Question 10: 

Fill in the blank.

2 tens \(=\) __________

 

  1. 10
  2. 2
  3. 20
  4. 30

 

Answer:

(3) 20

 

 

Question 11: 

Fill in the blank.

5 tens \(=\) __________

 

  1. 5
  2. 10
  3. 20
  4. 50

 

Answer:

(4) 50

 

 

Question 12: 

What is 1 ten 2 ones?

 

  1. 12
  2. 2
  3. 3
  4. 102

 

Answer:

(1) 12

 

 

Question 13: 

What is 3 tens 5 ones?

 

  1. 8
  2. 30
  3. 35
  4. 53

 

Answer:

(3) 35

 

 

Question 14:

Fill in the blank.

14 \(=\)  __________ ten 4 ones

 

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

 

Answer:

(1) 1

 

 

Question 15:

Fill in the blank.

72 \(=\) 7 tens __________ ones

 

  1. 1
  2. 2
  3. 5
  4. 7

 

Answer: 

(2) 2

 

 

Question 16: 

Fill in the blank:

98 \(=\) 9 __________ 8 ones

 

  1. Ones
  2. Tens
  3. Hundreds

 

Answer:

(2) Tens

 

 

Question 17: 

Fill in the blank.

80 and __________ make 81

 

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

 

Answer:

(1) 1

 

 

Question 18: 

Fill in the blank:

__________ and 4 make 64.

 

  1. 6
  2. 40
  3. 60
  4. 4

 

Answer:

(3) 60

 

 

Question 19: 

Fill in the blank:

39 is __________ and __________.

 

  1. 3, 9
  2. 30, 19
  3. 3, 19
  4. 30, 9

 

Answer:

(4) 30, 9

 

 

Challenge Yourself!

 

Question 1: 

Fill in the blank:

100 \(=\) 1 __________

 

  1. One
  2. Ten
  3. Hundred

 

Answer: 

(3) Hundred

 

 

We have learnt the following:

  • Numbers to 100
    • Counting to 100
    • Place value
      •   10 \(=\) 1 ten
      •   20 \(=\) 2 tens
      •   36 \(=\) 3 tens 6 ones
      •   59 \(=\) 5 tens 9 ones
      •   75 \(=\) 7 tens 5 ones
      • 100 \(=\) 1 hundred

 

Continue Learning
Numbers To 10 Picture Graphs 1
Shapes 1 Ordinal Numbers
Subtraction Within 20 Addition Within 10
Addition And Subtraction Within 10 Numbers To 20
Addition Within 20 Numbers To 100
Addition Within 100  

 

Academic Topics
Primary
Primary 1
English
+ More
Maths
Numbers To 10
Picture Graphs 1
Shapes 1
Ordinal Numbers
Subtraction Within 20
Addition Within 10
Addition And Subtraction Within 10
Numbers To 20
Addition Within 20
Numbers To 100
Addition Within 100
+ More
Primary 2
Primary 3
Primary 4
Primary 5
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.