Study P5 Mathematics Percentage, Fractions and Decimals - Geniebook

Percentage, Fractions And Decimals

In this article, we will learn about P5 Percentages. 

The learning objectives are: 

  1. Conversion of fraction/decimal to percentage and vice versa
  2. Solve simple words problems using percentage

 

Definition Of Percentage

Any number written as a part out of 100 can be written as a percentage. It can be converted to a fraction or a decimal. The symbol for percentage is %.

 

Example:

17 out of 100 expressed as a fraction is \(\frac {17}{100}\).

17 out of 100 expressed as a decimal is 0.17.

17 out of 100 expressed as a fraction is 17%.
Hence, \(​\begin{align}\\[2ex] 17\% &= \frac{17}{100} \\[2ex] &= 0.17 ​\end{align} ​\).

 

1. Conversion Of Fraction/Decimal To Percentage And Vice-Versa

 

Question 1: 

Express \(\frac {1}{20}\) as a percentage.

 

Solution:  

\(\begin{align*} \frac {1}{20}&= \frac {1}{20} \times 100\% \\ &= \frac {1}{20} \times \frac {100\%}{1} \\ &= 5\% \end{align*}\)

Answer:

\(5\% \)


 

Question 2: 

Express \(\frac {3}{5}\) as a percentage. 

 

Solution:  

\(\begin{align*} \frac {3}{5}&= \frac {3}{5} \times 100\% \\ &= \frac {3}{5} \times \frac {100\%}{1} \\ &= 60\% \end{align*}\)

Answer: 

\(60\%\)


 

Question 3: 

Express \(1\frac {1}{5}\) as a percentage.

 

Solution: 

\(\begin{align*} 1\frac {1}{5} &= \frac {6}{5}\\ &= \frac {6}{5} \times 100\% \\ &= \frac {6}{5} \times \frac {100\%}{1} \\ &= 120\% \end{align*}\)

Answer:

\(120\%\)


 

Question 4: 

Express \(5\frac {3}{4}\) as a percentage.

 

Solution: 

\(\begin{align*} 5\frac {3}{4} &= \frac {23}{4}\\ &= \frac {23}{4} \times 100\% \\ &= \frac {23}{4} \times \frac {100\%}{1} \\ &= 575\% \end{align*}\)

Answer: 

\(575\%\)


 

Question 5: 

Express 1.34 as a percentage

 

Solution: 

\(\begin{align*} 1.34 &= 1.34 \times 100\% \\ &= 134\% \end{align*}\)

Answer: 

\(134\%\)


 

Question 6: 

Express 3.4 as a percentage.

 

Solution: 

\(\begin{align*} 3.4 &= 3.4 \times 100\% \\ &= 340\% \end{align*}\)

Answer:

\(340\%\)


 

Something To Think About

Your help is needed. Tim and Jim are in a heated argument about who scored a better grade for their spelling date. Tim scored 34 and Jim scored 710.

Who do you think scored higher?

In order to compare any two fractions, the denominator of both the fractions must be made the same. Once the denominators are the same, we compare the numerators of the two fractions.

Tim

Jim

\(\frac {3}{4}\)

\(\frac {7}{10}\)

\(\frac {(3\;×\;5)}{(4\;×\;5)}\)

\(\frac {(7\;×\;2)}{(10\;×\;2)}\)

\(\frac {15}{20}\)

\(\frac {14}{20}\)

Since, 15 is greater than 14, Tim scored higher than Jim.

We can also convert the fractions to percentages to compare.

\(\begin{align*} \frac {3} {4}&= \frac {3} {4} \times 100\% \\ &= \frac {3} {4} \times \frac {100\%} {1} \\ &= 75\% \end{align*}\)

 

\(\begin{align*} \frac {7} {10}&= \frac {7} {10} \times 100\% \\ &= \frac {7} {10} \times \frac {100\%} {1} \\ &= 70\% \end{align*}\)

After converting from fractions to percentages, Tim’s score is 75% while Jim’s score is 70%. 

Tim scored higher than Jim. 


 

Question 7: 

Express the following percentage as a fraction in its simplest form.

\(48\% =\) ________

 

Solution:  

\(\begin{align*} 48\%&= \frac {48} {100} \\ &= \frac {12} {25} \end{align*}\)

Answer:

\(\frac {12} {25}\)

 

 

Question 8: 

Express the following percentage as a fraction in its simplest form.

\(80\% =\) ________

 

Solution: 

\(\begin{align*} 80 \% &= \frac {80} {100} \\ &= \frac {4} {5} \end{align*}\)

Answer:

\(\frac {4} {5}\)


 

Question 9:

Express \(70\%\) as a decimal.

 

Solution: 

\(\begin{align*} 70 \% &= \frac {70} {100} \\ &= 0.7 \end{align*}\)

Answer:

\(0.7\)


 

Question 10: 

Express \(550\%\) as a decimal.

 

Solution: 

\(\begin{align*} 550 \% &= \frac {550} {100} \\ &= 5.5 \end{align*}\)

Answer:

\(5.5\)


 

Question 11: 

Express \(0.2\%\) as a fraction in its simplest form.

 

Solution: 

\(\begin{align*} 0.2 \% &= \frac {0.2} {100} \\ &= 0.002 \\ &= \frac {2} {1000} \\ &= \frac {1} {500} \\ \end{align*}\)

Answer:

\(\frac {1} {500}\)


 

Question 12: 

Express \(0.5\%\) as a fraction in its simplest form.

 

Solution: 

\(\begin{align*} 0.5 \% &= \frac {0.5} {100} \\ &= 0.005 \\ &= \frac {5} {1000} \\ &= \frac {1} {200} \\ \end{align*}\)

Answer:

\(\frac {1} {200}\)


 

Question 13: 

Express \(4\frac {1} {2}\%\) as a decimal.

 

Solution: 

\(\begin{align*} 4 \frac {1} {2} \% &= 4\frac {5} {10}\% \\ &= 4.5\% \\ &= \frac {4.5} {100} \\ &= 0.045 \\ \end{align*}\)

Answer:

\(0.045\)


 

Question 14: 

Express \(125\%\) as a decimal.

 

Solution: 

\(\begin{align*} 1 \frac {2} {5} \% &= 1\frac {4} {10}\% \\ &= 1.4\% \\ &= \frac {1.4} {100} \\ &= 0.014 \\ \end{align*}\)

Answer:

\(0.014\)


 

2. Solve Simple Word Problems Using Percentage

 

Question 1: 

In a school, the ratio of the number of boys to the number of girls is 1 : 4. What percentage of the pupils are boys?

 

Solution: 

Number of Boys : Number of Girls 

                        1 : 4

 

Number of boys \(=\) 1 unit

Number of girls \(=\) 4 units

Total number of pupils \(=\) 5 units

 

Percentage of the pupils that are boys 

\(\begin{align} = \frac {\text{Number of boys}}{\text{Total number of pupils}} \times 100\% \end{align}\)

\(\begin{align} = \frac {1}{5} \times 100\% \end{align}\)

\(= 20\%\)

Answer:

\(20\%\)


 

Question 2: 

There are 240 pupils in Primary 5. 180 of them go to school by bus. What percentage of pupils go to school by bus?

 

Solution: 

Total number of pupils \(= 240\)

Number of pupils who go to school by bus \(= 180\)

Percentage of pupils who go to school by bus 

\(\begin{align} &=\frac {\text{Number of pupils who go to school by bus}}{\text{Total number of pupils}} \times 100\%\\[2ex] &=\frac {180} {240} \times 100\% \\[2ex] &=75\% \end{align}\)

Answer:

\(75\%\)


 

Question 3: 

In a chicken farm, there are 320 hens and 180 roosters. 20% of hens and 15% of roosters have white feathers. What percentage of the chickens have white feathers?

 

Solution: 

Number of hens \(= 320\)

Number of roosters \(= 180\)
Total number of chickens \(\begin{align}\\[2ex] &= 320 + 180\\[2ex] &= 500 \end{align}\)

Number of hens with white feathers 

\(= 20\%\) of hens

\(\begin{align} &=\frac {20} {100} \times 320 \\[2ex] &=64 \end{align}\)

 

Number of roosters with white feathers 

\(= 15\%\) of roosters

\(\begin{align} &=\frac {15} {100} \times 180 \\[2ex] &=27 \end{align} \) 

 

Total number of chickens with white feathers 

\(= 64 + 27\)

\(= 91\)

 

Percentage of chickens with white feathers 

\(\begin{align} &=\frac {\text{Number of chickens with white feathers}}{\text{Total number of chickens}} \times 100\% \\[2ex] &= \frac{91}{500} \times 100\% \\[2ex] &= 18.2\% \end{align}\) 

Answer:

\(18.2\%\)


 

Continue Learning
Volume Of A Liquid Decimals - Operations & Conversions
Ratio: Introduction Average - Formula
Percentage, Fractions And Decimals Whole Numbers
Strategy - Equal Stage Angle Properties
Table Rates Whole Number Strategy: Gap & Difference
Fractions - Addition & Subtraction Ratio Strategy: Repeated Identity

 

Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
Primary 2
Primary 3
Primary 4
Primary 5
English
+ More
Maths
Volume Of A Liquid
Decimals - Operations & Conversions
Ratio: Introduction
Average - Formula
Percentage, Fractions And Decimals
Whole Numbers
Strategy - Equal Stage
Angle Properties
Table Rates
Whole Number Strategy: Gap & Difference
Fractions - Addition & Subtraction
Ratio Strategy: Repeated Identity
+ More
Science
+ More
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.