Study P5 English Verbs: Modals & Interrogatives - Geniebook

Verbs: Modals & Interrogatives

In this article, we are going to learn about two different kinds of verbs - Modals and Interrogatives - as per the Primary 5 English syllabus. We will learn to use them by answering different types of questions to understand them better. We will also revise our concepts on Question tags.

 

Question Tags

Have a positive and negative part of the same verb.

  • We often use contractions (e.g. can’t)
  • … These are not acronyms (e.g. PUBG)

 

Practice Questions - Question Tags

 

Question 1:

Look at the following sentences.

  1. Have we met?
  2. Haven’t we met?

Which sentence/s is/are grammatically correct?

 

  1. A only
  2. B only
  3. Both A and B
  4. Neither A nor B

 

Solution:

Option 3

Explanation:

Have we met? - This conveys the meaning that the person is clueless … He is a total stranger to the other person

Haven’t we met? - This conveys the meaning that the other person looks familiar but he cannot recollect where he had met him. So, he is kind of unsure about the identity of the other person.

Both the sentences are correct but they convey very different meanings.


 

Question 2:

Karina barely has the opportunity to do magic, __________?

 

  1. doesn’t she?
  2. hasn’t she?
  3. does she?
  4. has she?

 

Solution:

Option 4

Explanation:

First, identify the verb in the question. It is ‘has’. The words barely, hardly, rarely, etc are negative words. They convey a negative meaning, so we need a positive in the second part of the sentence. We need to eliminate all the options that do not have the same verb as is in the question.

So, option 1 and option 3 are wrong. Option 2 is hasn’t she - which is short for ‘has not she’. This is also negative. But we need a positive. So this option is also wrong.


 

Question 3:

It is not a good idea to pour water into hot oil, __________?

 

  1. would it?
  2. isn’t it?
  3. is it?
  4. was it?


Solution:

Option 3


 

Question 4:

They must’ve seen the smoke signal, __________?

 

  1. hadn’t they
  2. shouldn’t they
  3. must they
  4. mustn’t they

 

Solution:

Option 4


 

Question 5:

She would scarcely need it, __________?

 

  1. would she
  2. wouldn’t she
  3. will she
  4. won’t she

 

Solution:

Option 1


 

Modals

Show possibility / necessity / permission:

  1. You can buy them separately. (possibility)
  2. You should inform her. (necessity)
  3. You may go. (permission)


 

Practice Questions - Modals

 

Question 1:

It __________ get very cold in Germany in winter.

 

  1. Can 
  2. Could  
  3. Would 
  4. Will

 

Solution:

Option 1

Explanation:

Can - possibile
Could - possible but uncertain
Would - past tense of ‘will’
Will - definite


 

Question 2:

There __________ be anyone in. We should give them a call before visiting.

 

  1. may
  2. should
  3. may not
  4. should not

 

Solution:

Option 3

Explanation:

When we are not very close with someone, it is a matter of courtesy to inform them before visiting them.


 

Question 3:

We __________ eat more vegetables, especially those rich in vitamins.

 

  1. can
  2. should
  3. have to
  4. cannot

 

Solution:

Option 2

Explanation:

Can - possibility but may not happen
Should - instruction that is good to follow
Have to - obligatory instruction. We cannot go against it.
Cannot - do not have the ability/intention to follow


 

Question 4:

If the plane takes off on time, it __________ arrive at 5 pm.

 

  1. will
  2. would
  3. shall
  4. should

 

Solution:

Option 4

Explanation:

Will - talks of certainty… but does not take into account the contingencies
Would - possibility but not certain
Shall - wrong tense
Should - likely but not 100% confirmed


 

Question 5:

I __________ take a break shortly, I want to get some rest.

 

  1. may
  2. ought not to
  3. must 
  4. will

 

Solution:

Option 4

Explanation:

Must - obligatory instruction. If this is the answer, then the second part should be that I am breaking down and so definitely need rest.
May - just an intention but does not follow a concrete action.
Ought not to - totally wrong as in the second part I am showing my intention to take rest.


 

Interrogative Verbs

Interrogate: to ask questions closely / formally (can also be aggressive if taken literally)

  1. You can think of 1H + 6W (Six?!)
  2. How, What, When, Whenever, Where, Which, Why
  3. They don’t always take the form of questions, though

 

Practice Questions - Interrogative Verbs

 

Question 1:

This story talks about a time __________ people led much simpler lives.

 

  1. when
  2. where
  3. which
  4. whose

 

Solution:

Option 1

Explanation:

When - tells the time
Where - tells the place


 

Question 2:

My grandmother recounted __________ her family used to preserve and store food so that nearly nothing went to waste.

 

  1. when
  2. how
  3. where
  4. why

 

Solution:

Option 2

Explanation:

How - tells the method of preserving food
Why - tells the reason behind preserving food


 

Question 3: 

__________ was Jeremiah so upset about this morning?

 

  1. When
  2. Why
  3. What
  4. How

 

Solution:

Option 3

Explanation:

‘About’ is the keyword here. It prompts us to ask ‘what for’


 

Question 4:

__________ will you be meeting him?

 

  1. Where
  2. When
  3. Both answers are possible
  4. Neither answer is possible

 

Solution:

Option 3

Explanation:

Where will you be meeting him? - talks about the place of meeting
When will you be meeting him? - talks about the time of the meeting


 

Question 5:

Could you tell me __________ is the most effective way to achieve peak hypertrophy?

Peak: maximum / highest value

Hypertrophy: when an organ or body tissue gets larger because its cells grow

 

  1. where
  2. when
  3. why
  4. which


Solution:

Option 4

Explanation:

Which - method of achieving an effective solution
Where - a place of achieving the solution
Why - the reason for achieving an effective solution
When - is time of achieving an effective solution


 

Conclusion

In this article, we have learned about Modals and Interrogatives as per the Primary 5 English syllabus. We focused on the following:

  • Modals
    • Show possibility / necessity / permission
  • Interrogatives
    • Sometimes not questions
    • How, what, when, whenever, where, which, why

We also touched on concepts in Question Tags.


 

Continue Learning
Synthesis & Transformation : Reason Relative Pronouns: Who, Whom & Whose
Vocabulary: Synonyms & Word Substitution Pronouns: Demonstrative, Possessive & Reflexive
Editing: Sharpening Your Understanding Synthesis & Transformation: Reported Speech
Verbs: Modals & Interrogatives Synthesis & Transformation - Active And Passive Voice
Character Development: ALTOS & Creating A Memorable Character Grammar Cloze - Revision
Expand Your Vocabulary: Different Ways To Express Speech, Hearing & Seeing Comprehension & Question Tags
The Difference in Some Clozes Perfect Tense & Common Tense Errors
Interrogative Words & Modal Verbs Prepositions - All Types
Comprehension - Factual Questions Simple, Perfect And Continuous Tenses

 

Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
Primary 2
Primary 3
Primary 4
Primary 5
English
Synthesis & Transformation : Reason
Relative Pronouns: Who, Whom & Whose
Vocabulary: Synonyms & Word Substitution
Pronouns: Demonstrative, Possessive & Reflexive
Editing: Sharpening Your Understanding
Synthesis & Transformation: Reported Speech
Verbs: Modals & Interrogatives
Synthesis & Transformation - Active And Passive Voice
Character Development: ALTOS & Creating A Memorable Character
Grammar Cloze - Revision
Expand Your Vocabulary: Different Ways To Express Speech, Hearing & Seeing
Comprehension & Question Tags
The Difference in Some Clozes
Perfect Tense & Common Tense Errors
Interrogative Words & Modal Verbs
Prepositions - All Types
Comprehension - Factual Questions
Simple, Perfect And Continuous Tenses
+ More
Maths
+ More
Science
+ More
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.