Study P1 Mathematics Addition within 100 - Geniebook

Addition Within 100

In this article, we will learn about Addition within 100. The learning objectives are:

  1. Addition within 100 without renaming
  2. Addition within 100 with renaming
  3. Addition of three numbers

 

Topic Recap: Addition Within 20

 

Example 1:

How many chocolate tarts are there altogether?

__________ + __________ = __________

 

Answer:

14 tarts

Explanation: 

You can add by counting on.

\(11 + 3 = 14\)

There are 14 chocolate tarts altogether.

OR

You can also add by adding the ones first.

Step 1:

\(11 = 10 + 1\)

Step 2:

Add the ones first.

Step 3:

\(\begin{align}​ 1 + 3 &= 4 \\ 10 + 4 &= 14 \\ 11 + 3 &= 14 \end{align}\)

There are 14 chocolate tarts altogether.

 

 

Example 2:

\(9 + 5 =\) __________

 

Answer:

14

Explanation:

You can also add by making 10 first.

Step 1: 

\(9 = 4 + 5\)

Step 2: 

Make 10 first.

Step 3:

\(\begin{align}​ 5 + 5 &= 10 \\  10 + 4 &= 14\\    9 + 5 &= 14 \end{align}\)

 

 

Example 3:

Add 15 and 3.

 

  1. 17
  2. 18
  3. 19
  4. 20

 

Answer:

(2) 18

Explanation: 

Split 15 into 10 and 5. 

Add 5 to 3. 

Add the total to 10.

\(15 + 3 = 18\)

 

 

Topic Recap: Numbers Within 100

 

Example 1:

Complete the number pattern.

\(10 + 86 = ?\)

 

Answer:

96

Explanation:

10 more than 86 is 96.

\(10 + 86 = 96\)

 

 

1. Addition Within 100 Without Renaming 

Example 1:

Damien has 21 pencils. Claire has 5 pencils. How many pencils do they have altogether?

 

Answer:

26 pencils

Explanation:

Step 1:

\(21 = 20 + 1\)

Step 2: 

Add the ones first.

Step 3:

\(\begin{align}​ 1 + 5 &= 6 \\ 20 + 6 &= 26 \\ 21 + 5 &= 26 \end{align}\)

They have 26 pencils altogether.

So the answer is 26 pencils

OR

They have 26 pencils altogether.

Answer:

26 pencils

 

 

Question 1: 

Add 45 to 2.

 

  1. 46
  2. 47
  3. 48
  4. 49

 

Explanation:

Step 1:

\(45 = 40 + 5\)

Step 2:

Add the ones first.

Step 3:

\(\begin{align}​ 2 + 5 &= 7 \\ 40 + 7 &= 47 \\ 45 + 2 &= 47 \end{align}\)

Answer:

(2) 47

OR

\(45 + 2 = 47\)

Answer:

(2) 47

 

                                        

Example 2:

Jocelyn has 21 markers and Donnie has 40 markers. How many markers do they have altogether?

 

Explanation: 

Step 1: 

\(21 = 20 + 1\)

Step 2:

Add the tens first.

Step 3:

\(\begin{align}​ 20 + 40 &= 60 \\ 60 + 1 &= 61 \\ 21 + 40 &= 61 \end{align}\)

They have 61 markers altogether.

Answer:

61 markers

OR

     

They have 61 markers altogether.

Answer:

61 markers

 

 

Question 1: 

Add 33 to 50.

 

Explanation: 

Step 1:

\(33 = 30 + 3\)

Step 2:

Add the tens first.

Step 3:

\(\begin{align}​ 30 + 50 &= 80 \\ 80 + 3 &= 83 \\  33 + 50 &= 83   \end{align}\)

Answer:

83

OR

\(33 + 50 = 83\)

Answer: 

\(83\)

 

 

Example 3:

Jonathan has 44 crayons. May has 52 crayons. How many crayons do they have altogether?

 

Explanation:

They have 96 crayons altogether.

Answer:

96 crayons

 

 

Question 1: 

Add 31 and 24.

 

  1. 35
  2. 55
  3. 57
  4. 75

 

Explanation:

\(31 + 24 = 55\)

Answer:

(2) 55

 

 

Question 2: 

The sum of 74 and 23 is __________. 

 

  1. 51
  2. 57
  3. 91
  4. 97

 

Explanation:

Sum means  ‘\(+\)’.

\(74 + 23 = 97\)

Answer:

(4) 97

 

 

Question 3: 

4 tens \(+\) 2 tens \(=\) __________

 

  1. 6
  2. 16
  3. 60
  4. 66

 

Explanation:

4 tens \(=\) 40

2 tens \(=\) 20

\(40 + 20 = 60\)

Answer:

(3) 60

 

 

Question 4: 

Which of the following is the sum of 3 tens and 68?

Explanation: 

3 tens \(=\) 30

\(30 + 68 = 98\)

Answer:

(3) 98

 

 

2. Addition Within 100 With Renaming

 

Example:

26 apples were sold in the morning. 9 apples were sold in the afternoon. How many apples were sold altogether?

 

Explanation:

\(26 + 9 = 35\)

35 apples were sold altogether.

Answer:

35 apples

 

 

Question 1: 

Solve the following:

\(37 + 5 =\) __________

 

  1. 12
  2. 32
  3. 42
  4. 52   

                                                                        

Explanation:

\(37 + 5 = 42\)

Answer:

(3) 42

 

 

Question 2: 

Solve the following:

\(45 + 19 =\) __________

 

  1. 64
  2. 65
  3. 66
  4. 67

 

Explanation:

\(45 + 19 = 64\)

Answer:

(1) 64

 

 

Question 3: 

The sum of 34 and 26 is __________.

 

  1. 8
  2. 50
  3. 52
  4. 60

 

Explanation:

\(34 + 26 = 60\)

Answer:

(4) 60

 

 

Question 4: 

Add 7 ones to 5 tens 8 ones. The answer is __________.

 

  1. 55
  2. 58
  3. 65
  4. 83

 

Explanation: 

7 ones \(=\) 7

5 tens 8 ones \(=\) 58

\(58 + 7 = 65\)

Answer:

(3) 65

 

 

Question 5: 

Which of the following has the greatest answer?

Explanation: 

Option 1:

\(28 + 19 = 47\)

Option 2:

\(36 + 12 = 48\)

Option 3:

\(38 + 16 = 54\)

Option 4:

\(23 + 37 = 60\)

The greatest answer is 60.

Answer:

(4) 60

 

 

Question 6: 

Which of the following numbers comes just after the sum of 29 and 55?

Explanation:

\(29 + 55 = 84\)

The number that comes just after 84 is 85. 

Answer:

(3) 85

 

 

3. Addition Of Three Numbers

 

Example:

Elizabeth has 1 paper clip. Jackie has 4 paper clips and Joey has 5 paper clips. How many paper clips do the children have in all?

 

Explanation:

\(\begin{align}​ 1 + 4 &= 5 \\ 5 + 5 &= 10 \end{align}\)

The children have 10 paper clips in all.

Answer:

10 paper clips

 

 

Question 1: 

The sum of 7, 8 and 9 is __________.

 

  1. 23
  2. 24
  3. 25
  4. 34

 

Explanation: 

\(\begin{align}​ 7 + 8 &= 15 \\ 15 + 9 &= 24 \end{align}\)

Answer: 

(2) 24

 

 

Question 2: 

Which of the four options does not have the same value as the sum of 33 and 45?

Explanation:

\(33 + 45 = 78\)

We have to find an option that is not equal to 78. 

Option 1: 

78

Option 2: 

\(\begin{align}​ 50 + 10 + 18 \\\\ 50 + 10 = 60 \\ 60 + 18 = 78 \end{align}\)

Option 3: 

6 tens and 18 ones

   6 tens \(=\) 60

18 ones \(=\) 18

6 tens and 18 ones

\(\begin{align}​ &= 60 + 18\\ &= 78 \end{align}\)

Option 4: 

7 tens and 18 ones 

   7 tens \(=\) 70

18 ones \(=\) 18

7 tens and 18 ones

\(\begin{align}​ &= 70 + 18 \\ &= 80 \end{align}\)

Answer: 

(4) 7 tens 18 ones

 

 

Challenge yourself!

Question 1: 

Find the missing number in the box.

 

  1. 16
  2. 26
  3. 36
  4. 46

 

Explanation: 

\(\begin{align}​ 24 + 12 &= 36 \\  ? + 10 &= 36 \\ 10 + 26 &= 36 \end{align}\)

Answer: 

(2) 26

 

 

In this article, we have learnt:

  • Addition within 100 without renaming
  • Addition within 100 with renaming
  • Addition of three numbers

 

Continue Learning
Numbers To 10 Picture Graphs 1
Shapes 1 Ordinal Numbers
Subtraction Within 20 Addition Within 10
Addition And Subtraction Within 10 Numbers To 20
Addition Within 20 Numbers To 100
Addition Within 100  

 

Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
English
+ More
Maths
Numbers To 10
Picture Graphs 1
Shapes 1
Ordinal Numbers
Subtraction Within 20
Addition Within 10
Addition And Subtraction Within 10
Numbers To 20
Addition Within 20
Numbers To 100
Addition Within 100
+ More
Primary 2
Primary 3
Primary 4
Primary 5
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.