Study P3 Mathematics Length - Geniebook

Length

Length is the measurement of how long, how short an item is or how far away 2 destinations are. The units for length we learn at P3 are centimetres (\(\text{cm}\)), metres (\(\text{m}\)) and kilometres (\(\text{km}\)). 

In this article, the learning objectives are: 

  1. Comparison of length based on figures
  2. Conversion of length from \(\text{m}\) to \(\text{cm}\) and vice versa
  3. Conversion of length from \(\text{km}\) to \(\text{m}\) and vice versa
  4. Comparison of length

 

1. Comparison Of Length Based On Figures

 

Question 1: 

Which string is the shortest?

  1. String X
  2. String Y
  3. String Z

 

Solution: 

String X is the shortest. 

String Z has the most curls. String Z is the longest. 

Hint: Imagine if all the strings are straight.

Answer:

(1) String X


 

Question 2: 

Which line is the longest?

 

  1. Line A
  2. Line B
  3. Line C
  4. Line D

 

Answer:

(3) Line C


 

Question 3: 

Which of the following is the shortest?


 

  1. W
  2. X
  3. Y
  4. Z

 

Answer:

(1) W


 

Question 4: 

Arrange the strings in order of their lengths, beginning with the shortest.


 

  1. D, A, C, B
  2. B, A, C , D
  3. B, C, A, D
  4. C, B, A, D

 

Answer: 

4) C, B, A, D


 

2. Conversion Of Length From m To cm And Vice Versa

To convert length from metres to centimetres and vice versa, we need to remember that:

\(1 \text{ m} = 100 \text{ cm}\)

 

Question 1: 

Convert the following to centimetres. 

\(2 \text{ m } = \text{__________} \text{ cm }\)

 

Solution: 

\(2 \text{ m} = 200 \text{ cm}\)

Answer:

\(200 \text{ cm }\)


 

Question 2:

Convert the following to centimetres. 

\(12 \text{ m } = \text{ __________} \text{ cm }\)

 

Solution: 

\(12 \text{ m } = 1200 \text{ cm } \)

Answer: 

\(1200 \text{ cm }\)


 

Question 3: 

Convert the following to centimetres. 

\(6 \text{ m } 10 \text{ cm } = \text{ __________} \text{ cm } \)

 

Solution: 

\(6 \text{ m } 10 \text{ cm }\)

\(= 600 \text{ cm } + 10 \text{ cm }\)

\(= 610 \text{ cm }\)

Answer:

\(610 \text{ cm }\)


 

Question 4: 

Convert the following to centimetres. 

\(9 \text{ m } 5 \text{ cm } = \text{ __________} \text{ cm } \)

 

Solution: 

\(9 \text{ m } 5 \text{ cm } \)

\(= 900 \text{ cm } + 5 \text{ cm }\)

\(= 905 \text{ cm }\)

Answer:

\(905 \text{ cm } \)


 

Question 5: 

Convert the following to centimetres. 

\(12 \text{ m } 45 \text{ cm } = \text{ __________} \text{ cm } \)

 

Solution: 

\(12 \text{ m } 45 \text{ cm } \)

\(= 1200 \text{ cm } + 45 \text{ cm }\)

\(= 1245 \text{ cm }\)

Answer:

\(1245 \text{ cm }\)


 

Question 6: 

Convert the following to centimetres. 

\(83 \text{ m } 7 \text{ cm } = \text{ __________} \text{ cm } \)

 

Solution: 

\(83 \text{ m } 7 \text{ cm } \)

\(= 8300 \text{ cm } + 7 \text{ cm }\)

\(= 8307 \text{ cm }\)

Answer:

\(830 \text{ cm }\)


 

Question 7: 

Convert the following to centimetres. 

\(10 \text{ m } 8 \text{ cm } = \text{ __________} \text{ cm } \)

 

Solution: 

\(10 \text{ m } 8 \text{ cm }\)

\(= 1000 \text{ cm } + 8 \text{ cm }\)

\(= 1008 \text{ cm }\)

Answer:

\(1008 \text{ cm }\)


 

Question 8: 

Convert the following to metres. 

\(300 \text{ cm } = \text{ __________} \text{ m }\)

 

Solution: 

\(300 \text{ cm } = 3 \text{ m } \)

Answer:

\(3 \text{ m }\)


 

Question 9: 

Convert the following to metres. 

\(1400 \text{ cm } = \text{ __________} \text{ m } \)

 

Solution: 

\(1400 \text{ cm }  = 14 \text{ m } \)

Answer:

\(14 \text{ m }\)


 

Question 10: 

Convert the following to metres. 

\(400 \text{ cm } = \text{ __________} \text{ m } \)

 

Solution: 

\(400 \text{ cm } = 4 \text{ m }\)

Answer:

\(4 \text{ m }\)


 

Question 11: 

Convert the following to metres and centimetres. 

\(4000 \text{ cm } = \text{ __________} \text{ m } \text{ __________} \text{ cm }\)

 

Solution: 

\(4000 \text{ cm } = 4 \text{ m } 0 \text{ cm }\)

Answer:

\(4 \text{ m } 0 \text{ cm }\)


 

Question 12: 

Convert the following to metres and centimetres.

\(480 \text{ cm } = \text{ __________} \text{ m } \text{ __________} \text{ cm }\)

 

Solution:

\(480 \text{ cm }\)

\(= 400 \text{ cm } + 80 \text{ cm }\)

\(= 4 \text{ m } 80 \text{ cm }\)

Answer:

\(4 \text{ m } 80 \text{ cm }\)


 

Question 13: 

Convert the following to metres and centimetres. 

\(457 \text{ cm } = \text{ __________} \text{ m } \text{ __________} \text{ cm }\)

 

Solution: 

\(457 \text{ cm }\)

\(= 400 \text{ cm } + 57 \text{ cm }\)

\(= 4 \text{ m } 57 \text{ cm }\)

Answer:

\(4 \text{ m } 57 \text{ cm }\)


 

Question 14: 

Convert the following to metres and centimetres. 

\(208 \text{ cm } = \text{ __________} \text{ m } \text{ __________} \text{ cm }\)

 

Solution: 

\(208 \text{ cm}\)

\(= 200 \text{ cm } + 8 \text{ cm }\)

\(= 2 \text{ m } 8 \text{ cm }\)

Answer:

\(2 \text{ m } 8 \text{ cm }\)


 

3. Conversion Of Length (km To m And Vice Versa)

To convert length in kilometres to metres and vice versa, we need to remember that:

\( 1 \text{ km } = 1000 \text{ m} \)

 

Question 1: 

Convert the following to metres. 

\(2 \text{ km } = \text{ __________} \text{ m } \)

 

Solution: 

\(2 \text{ km } = 2000 \text{ m }\)

Answer:

\(2000 \text{ m }\)


 

Question 2: 

Convert the following to metres. 

\(3 \text{ km } 500 \text{ m } = \text{ __________} \text{ m }\)

 

Solution:

\(3 \text{ km } 500 \text{ m } \)

\(= 3000 \text{ m } + 500 \text{ m }\)

\(= 3500 \text{ m }\)

Answer:

\(3500 \text{ m }\)


 

Question 3: 

Convert the following to metres. 

\(7 \text{ km } 24 \text{ m } = \text{ __________} \text{ m } \)

 

Solution: 

\(7 \text{ km } 24 \text{ m } \)

\(= 7000 \text{ m } + 24 \text{ m }\)

\(= 7024 \text{ m }\)

Answer:

\(7024 \text{ m }\)


 

Question 4: 

Convert the following to metres. 

\(6 \text{ km } 4 \text{ m } = \text{ __________} \text{ m } \)

 

Solution: 

\(6 \text{ km } 4 \text{ m } \)

\(= 6000 \text{ m } + 4 \text{ m }\)

\(= 6004 \text{ m }\)

Answer:

\(6004 \text{ m }\)


 

Question 5: 

Convert the following to metres. 

\(8 \text{ km } 620 \text{ m } = \text{_________________} \text{ m } \)

 

Solution: 

\(8 \text{ km } 620 \text{ m } \)

\(= 8000 \text{ m } + 620 \text{ m }\)

\(= 8620 \text{ m }\)

Answer:

\(8620 \text{ m }\)


 

Question 6: 

Convert the following to metres. 

\(9 \text{ km } 20 \text{ m } = \text{ __________} \text{ m } \)

 

Solution: 

\(9 \text{ km } 20 \text{ m }\)

\(= 9000 \text{ m } + 20 \text{ m }\)

\(= 9020 \text{ m }\)

Answer:

\(9020 \text{ m } \)


 

Question 7: 

Convert the following to metres. 

\(7 \text{ km } 7 \text{ m } = \text{ __________} \text{ m }\)

 

Solution: 

\(7 \text{ km } 7 \text{ m }\)

\(= 7000 \text{ m } + 7 \text{ m }\)

\(= 7007 \text{ m }\)

Answer:

\(7007 \text{ m }\)


 

Question 8: 

Convert the following to kilometres.

\(3000 \text{ m } = \text{ __________} \text{ km }\)

 

Solution: 

\(3000 \text{ m } = 3 \text{ km }\)

Answer:

\(3 \text{ km }\)


 

Question 9: 

Convert the following to kilometres.

\(5000 \text{ m } = \text{ __________} \text{ km } \)

 

Solution: 

\(5000 \text{ m } = 5 \text{ km } \)

Answer:

\(5 \text{ km }\)


 

Question 10: 

Convert the following to kilometres and metres.

\(4080 \text{ m } = \text{ __________} \text{ km } \text{ __________} \text{ m } \)

 

Solution: 

\(4080 \text{ m }\)

\(= 4000 \text{ m } + 80 \text{ m }\)

\(= 4 \text{ km } 80 \text{ m }\)

Answer:

\(4 \text{ km } 80 \text{ m }\)


 

Question 11: 

Convert the following to kilometres and metres.

\(8700 \text{ m } = \text{ __________} \text{ km } \text{ __________} \text{ m } \)

 

Solution: 

\(8700 \text{ m }\)

\(= 8000 \text{ m } + 700 \text{ m }\)

\(= 8 \text{ km } 700 \text{ m }\)

Answer:

\(8 \text{ km } 700 \text{ m }\)


 

Question 12: 

Convert the following to kilometres and metres.

\(4055 \text{ m } = \text{ __________} \text{ km } \text{ __________} \text{ m } \)

 

Solution: 

\(4055 \text{ m }\)

\(= 4000 \text{ m } + 55 \text{ m }\)

\(= 4 \text{ km } 55 \text{ m }\)

Answer:

\(4 \text{ km } 55 \text{ m }\)


 

Question 13: 

Convert the following to kilometres and metres.

\(9022 \text{ m } = \text{ __________} \text{ km } \text{ __________} \text{ m }\)

 

Solution: 

\(9022 \text{ m }\)

\(= 9000 \text{ m } + 22 \text{ m }\)

\(= 9 \text{ km } 22 \text{ m }\)

Answer:

\(9 \text{ km } 22 \text{ m }\)


 

Question 14: 

Convert the following to kilometres and metres.

\(3008 \text{ m } = \text{ __________} \text{ km } \text{ __________} \text{ m } \)

 

Solution: 

\(3008 \text{ m }\)

\(= 3000 \text{ m } + 8 \text{ m }\)

\(= 3 \text{ km } 8 \text{ m }\)

Answer:

\(3 \text{ km } 8 \text{ m }\)


 

4. Comparison Of Length

Convert all the lengths to the same units before comparing.

 

Question 1: 

Which of the following is the shortest? 

 

  1. 7 m 7 cm
  2. 70 cm
  3. 770 cm
  4. 7 m

 

Solution:

\(7 \text{ m } 7 \text{ cm }\)

\(= 700 \text{ cm } + 7 \text{ cm } \)

\(= 707 \text{ cm }\)

 

\(7 \text{ m } = 700 \text{ cm }\)

Answer:

(2) \(70 \text{ cm }\)


 

Question 2: 

Which of the following is the longest? 

 

  1. 8 km 80 m
  2. 808 m
  3. 880 m
  4. 8 km 8 m

 

Solution:

\(8 \text{ km } 80 \text{ m }\)

\(= 8000 \text{ m } + 80 \text{ m } \)

\(= 8080 \text{ m }\)

 

\(8 \text{ km } 8 \text{ m }\)

\(= 8000 \text{ m } + 8 \text{ m } \)

\(= 8008 \text{ m }\)

Answer:

(1) \(8 \text{ km } 80 \text{ m }\)


 

Question 3: 

Arrange the following in ascending order

\(1 \text{ m } 30 \text{ cm }, 103 \text{ cm }, 139 \text{ cm }, 13 \text{ m }\)

 

Solution:

\(1 \text{ m } 30 \text{ cm }\)

\(= 100 \text{ cm } + 30 \text{ cm } \)

\(= 130 \text{ cm }\)

 

\(13 \text{ m } = 1300 \text{ cm }\)

 

Arranging in ascending order is arranging from the smallest to the greatest. 

\(103 \text{ cm }, 1 \text{ m } 30 \text{ cm }, 139 \text{ cm }, 13 \text{ m }\)

Answer:

\(103 \text{ cm }, 1 \text{ m } 30 \text{ cm }, 139 \text{ cm }, 13 \text{ m }\)


 

Question 4: 

Arrange the following in descending order

\(4 \text{ m }, 4 \text{ m } 5 \text{ cm }, 450 \text{ cm }, 40 \text{ cm }\)

 

Solution:

\(4 \text{ m } = 400 \text{ cm }\)

 

\(4 \text{ m } 5 \text{ cm }\)

\(= 400 \text{ cm } + 5 \text{ cm } \)

\(= 405 \text{ cm }\)

 

Arranging in descending order is arranging from the greatest to the smallest. 

\(450 \text{ cm }, 4 \text{ m } 5 \text{ cm }, 4 \text{ m }, 40 \text{ cm }\)

Answer:

\(450 \text{ cm }, 4 \text{ m } 5 \text{ cm }, 4 \text{ m }, 40 \text{ cm }\)


 

Question 5: 

Arrange the following in ascending order

\(5022 \text{ m }, 5 \text{ km } 202 \text{ m }, 5 \text{ km } 220 \text{ m }, 5002 \text{ m }\)

 

Solution:

\(5 \text{ km } 202 \text{ m }\)

\(= 5000 \text{ m } + 202 \text{ m } \)

\(= 5202 \text{ m }\)

 

\(5 \text{ km } 220 \text{ m }\)

\(= 5000 \text{ m } + 220 \text{ m } \)

\(= 5220 \text{ m }\)

 

Arranging in ascending order is arranging from the smallest to the greatest. 

\(5002 \text{ m }, 5022 \text{ m }, 5 \text{ km } 202 \text{ m }, 5 \text{ km } 220 \text{ m }\)

Answer:

\(5002 \text{ m }, 5022 \text{ m }, 5 \text{ km } 202 \text{ m }, 5 \text{ km } 220 \text{ m }\)


 

Question 6: 

Arrange the following in descending order

\(9 \text{ km } 990 \text{ m }, 9099 \text{ m }, 9909 \text{ m }, 9 \text{ km } 9 \text{ m }\)

 

Solution:

\(9 \text{ km } 990 \text{ m }\)

\(= 9000 \text{ m } + 990 \text{ m } \)

\(= 9990 \text{ m }\)

 

\(9 \text{ km } 9 \text{ m }\)

\(= 9000 \text{ m } + 9 \text{ m } \)

\(= 9009 \text{ m }\)

 

Arranging in descending order is arranging from the greatest to the smallest.

\(9 \text{ km } 990 \text{ m }, 9909 \text{ m }, 9099 \text{ m }, 9 \text{ km } 9 \text{ m }\)

Answer:

\(9 \text{ km } 990 \text{ m }, 9909 \text{ m }, 9099 \text{ m }, 9 \text{ km } 9 \text{ m }\)


 

Continue Learning
Volume Money
Mass Fractions
Addition And Subtraction Whole Numbers 1
Whole Numbers 3 Whole Numbers 6
Bar Graphs Angles
Multiplication And Division Length, Mass And Volume
Length Area And Perimeter
Parallel And Perpendicular Lines  

 

Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
Primary 2
Primary 3
English
+ More
Maths
Volume
Money
Mass
Fractions
Addition And Subtraction
Whole Numbers 1
Whole Numbers 3
Whole Numbers 6
Bar Graphs
Angles
Multiplication and Division
Length, Mass And Volume
Length
Area and Perimeter
Parallel And Perpendicular Lines
+ More
Science
+ More
Primary 4
Primary 5
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.