Study P1 English Grammar 1 and Vocabulary 1 - Geniebook

Grammar And Vocabulary

In this lesson, we will learn about: grammar and vocabulary.

Grammar refers to the rules and structures of a language. Every language has its own grammar structures and set of rules. In this lesson, we will learn about some English grammar rules. 

Vocabulary means words. You can say some things in many different ways using the same word. For example, the word “sweet” refers to taste. Now the sweetness of watermelon is very different from the sweetness of orange or the sweetness of mango. In the same way, the same word may have different meanings.

 

Grammar Concepts: Vowels And Consonants

The English alphabet comprises 26 letters. Just to clarify, the whole collection of 26 letters together is called the alphabet. 

Out of these 26 letters:

  • 5 are called vowels, and they are: a, e, i, o, u
  • The rest of the 21 letters are called consonants: b, c, d, g, f…..and so on

 

Each vowel can have many different sounds. Let’s take “a” for example. 

A boy

Apple 

Same vowel, different sound in both the above examples. 

Can you list other words where the “a” is pronounced the way you say apple?

 

Below are few examples to help you:

Alligator, And, Alphabet, ant, enjoy 

 

Question 1: 

There are 26 __________ in the English alphabet. 

 

  1. Alphabets
  2. Letters

 

Answer: 

Alphabet is the whole collection of letters. The correct answer is 2) letters

(Hint: Do “letter” and “alphabet” mean the same thing?)


 

Question 2: 

Pick the word where the ‘e’ sound is the same as the ‘e’ sound in period.

 

  1. Honey 
  2. Pen 

 

Answer:

e in Pen rhymes with a in the apple. The correct answer is 1) Honey where the ‘e’ sound is the same as ‘e’ sound in period.

(Hint: Pick the word that rhymes with when you say period.)


 

Question 3:

Letters that are not vowels are called __________.

 

  1. Consistent
  2. Consonants 

 

Answer:

Consistent means doing the same thing regularly. The correct answer is 2) consonants.


 

English Concepts: Silent Letters

Silent letters are the letters that are used in forming the word, but not used in pronunciation. 

Pronounce these words aloud without the silent letter on the right side in the table below, you will get the correct English pronunciation.

WORD

SILENT LETTER

PRONOUNCED AS:

Wrap

w

wrap

Dumb

b

dumb

Often

t

often

Debt

b

debt

Salmon

l

salmon

Hour

h

hour

Sword

w

sword

 

Question 5:

If you owe someone money, then you have a __________.

 

  1. Doubt
  2. Debt
  3. Deck
  4. Desk

 

Answer: 

2) Debt

Explanation:

Let’s understand these words to find the correct answer. 
Doubt means something that you are not sure about. 
Debt means when you owe someone something. 
Deck can mean many different things. Like a deck of cards or floors on a ship that’s called a deck.
Desk means table. 
So the correct answer is 2) Debt


 

Question 6:

If something happens all the time, then you could say it happens __________.

 

  1. Never
  2. Rarely
  3. Sometimes
  4. Often 

 

Answer: 

4) Often

Explanation:

To find the correct answer, let’s find what these words mean. 
Never - not at all. 
Rarely - very infrequent. 
Sometimes - very few times 
Often - all the time. 
So the correct answer is 4) Often 


 

Question 7: 

The word sword has a silent __________.

 

  1. Vowel
  2. Consonant
  3. Consent
  4. Alphabet 

 

Answer:

2) consonant. 

Explanation:

Sword has a silent letter - w. W is consonant. So the correct answer is 2) consonant. 

 

By now you know the meaning of vowels and alphabet, and consent means permission. 


 

Question 8:

the ph in phoenix sounds like which letter in perfect? 

 

  1. p
  2. r
  3. f
  4. t

 

Answer:

3) f

Explanation:

ph in english is pronounced as f. So the answer is 3) f.


 

 

Question 9:

We managed to catch the train. I feel so __________. 

 

  1. Frustrated
  2. Nervous
  3. Upset
  4. Relieved 

 

Answer:

4) relieved

Explanation:

If you miss the train, then you will feel frustrated or nervous or even upset. You managed to catch the train, so you feel relieved. Answer is 4) relieved. 


 

Question 10:

I watched with curiosity as the tiny beetle __________ across the kitchen floor.

 

  1. Slithered
  2. Scuttled
  3. Somersaulted
  4. Swam

 

Answer:

2) schuttled  

Explanation:

So these are different ways by which animals move around.
A snake slithers. Shuttle means to make tiny movements, typically done by insects.. Somersault means to do a flip. Water creatures swim, actually even human beings can swim by learning how to. Answer is 2) schuttled  


 

Question 11:

Monica loves fish. She has a huge __________ at home.

 

  1. Cage
  2. Kennel
  3. Aquarium
  4. ocean

 

Answer:

3) aquarium

Explanation:

Ocean is too large to fit in anyone’s home. Cage is for small animals. Kennel is for dogs. So the correct answer is 3) aquarium - fishes are kept in it. 


 

Question 12:

Timothy designs and creates the plans for buildings. He works as an __________.

 

  1. Architect
  2. Janitor
  3. Tailor
  4. stylist

(Hint: An is used before words that begin with vowel sound.)

 

Answer:

correct answer is 1) architect.

Explanation:

A janitor is a cleaner.
A tailor makes clothes. 
A stylist can style anything like clothes or hair. 


 

Summarising Learnings From This Lesson:

  • The english alphabet contains 26 letters
    • There are 5 vowels
    • Rest are consonants
  • There are certain silent letters we dont pronounce in words. For example - wrap (silent “w”), hour (silent “h”)
  • Vocabulary bank: architect, tailor, janitor, stylist, kennel, aquarium, slither, scuttle, somersault, famished, satisfied, starving


 

Continue Learning
Grammar And Vocabulary
Grammar And Editing
Grammar And Comprehension

 

Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
English
Grammar And Vocabulary
Grammar And Editing
Grammar And Comprehension
+ More
Maths
+ More
Primary 2
Primary 3
Primary 4
Primary 5
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.