Study P3 Mathematics Volume - Geniebook

Volume

Volume is the amount of space taken up by an object or the amount of liquid in a container. The unit of volume used in Primary 3 are millilitres (\(\text{mℓ}\)) and litres (\(\text{ℓ}\)).

In this article, the learning objectives are as follows:

  1. Comparison of volume based on figures
  2. Conversion of volume
  3. Comparison of volume

 

1. Comparison Of Volume Based On Figures

 

Question 1: 

Which beaker has the least amount of water?

C:\Users\Lenovo\Downloads\ee-snapshot (18).png

 

Solution: 

Volume of water represents by each marking \(=50 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker A \(= 300 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker B \(= 350 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker C \(= 200 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker D \(= 250 \text{ mℓ }\)

Answer : 

Beaker C is the one that contains the least amount of water.


 

Question 2: 

Which beaker has the most amount of water?

 

Solution: 

Volume of water represents by each marking on Beaker A & B \(= 10 \text{ mℓ }\)

 Volume of water in Beaker A \(= 60 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker B \(= 80 \text{ mℓ }\)

Volume of water represents by each marking on Beaker C & D \(= 50 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker C \(= 200 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker D \(= 250 \text{ mℓ }\)

Answer: 

Beaker D has the most amount of water

 

Note: Always take note of the total volume of the container as they can be different for different containers.


 

2. Conversion Of Volume

To convert volume in litres to millilitres and vice versa, we need to remember that:

\(1 \text{ ℓ }  = 1000 \text{ mℓ }\)


 

Question 1:

\(2 \text{ ℓ } =\)  __________ \(\text{ mℓ }\)

 

Solution: 

\(2 \text{ ℓ } = 2000 \text{ mℓ }\)

Answer : 

\(2000 \text{ mℓ }\)

 

 

Question 2:

\(3 \text{ ℓ } \; 500 \text{ mℓ } =\) __________ \(\text{ mℓ }\)

 

Solution:

\(\begin{align} 3 \text{ ℓ } &= 3000 \text{ mℓ } \\[2ex] 3000 \text{ mℓ }  +  500 \text{ mℓ } &= 3500 \text{ mℓ } \end{align}\)

Hence,

\(\begin{align} 3 \text{ ℓ } \; 500 \text{ mℓ } = 3500 \text{ mℓ } \end{align}\)

Answer :

\(3500 \text{ mℓ }\)


 

Question 3

\(5800 \text{ mℓ } =\) __________ \(\text{ ℓ }\)  __________ \(\text{ mℓ }\)

 

Solution: 

\(5000 \text{ mℓ} =5 \text{ ℓ }\)

Hence, 

\(5800 \text{ mℓ} = 5 \text{ ℓ }  \;800 \text{ mℓ }\)

Answer : 

\(5 \text{ ℓ } \; 800 \text{ mℓ }\)


 

3. Comparison Of Volume

 

Question 1:

Arrange the following in ascending order:

\(3 \text{ ℓ }\),      \(30 \text{ mℓ }\),       \(3 \text{ ℓ }\; 3 \text{ mℓ }\),     \( 300 \text{ mℓ }\)

 

Solution:

\(\begin{align} 3 \text{ ℓ } &= 3000 \text{ mℓ }\\[2ex] 30 \text{ mℓ } &= 30 \text{ mℓ }\\[2ex] 3 \text{ ℓ } \; 3 \text{ mℓ } &= 3003 \text{ mℓ }\\[2ex] 300 \text{ mℓ } &= 300 \text{ mℓ } \end{align} \)

Answer: 

\(30 \text{ mℓ}, \;300 \text{ mℓ}, \;3 \text{ ℓ}, \;3 \text{ ℓ } \;3 \text{ mℓ}\)

 

Note: The final answer must be in the original given quantities.

 

 

Question 2: 

Which of the following has the greatest volume?

 

  1. \(6 \text{ ℓ } \; 660 \text{ mℓ }\)

  2. \(6 \text{ ℓ } \;606 \text{ mℓ }\)

  3. \(6 \text{ ℓ } \; 600 \text{ mℓ }\)

  4. \(6 \text{ ℓ } \; 66 \text{ mℓ }\)

 

Solution: 

No conversion is required as \(6 \text{ ℓ }\) are common in all. 

By comparing the \(\text{ mℓ }\) in all the options, the greatest volume is \(6 \text{ ℓ } \; 660 \text{ mℓ }\).

Answer: 

(1) \(6 \text{ ℓ } \; 660 \text{ mℓ }\)


 

Question 3: 

A packet of milk contains \(1 \text{ ℓ } \; 125 \text{ mℓ }\) of milk.  A jar of apple juice contains \(680 \text{ mℓ }\) of apple juice. A bottle contains \(1 \text{ ℓ } \; 250 \text{ mℓ }\) of lemonade juice. Another bottle contains \(780 \text{ mℓ }\) of chilli sauce. Which of the following is of the least volume?

 

  1. milk
  2. apple juice
  3. lemonade
  4. chilli sauce

 

Solution: 

We convert all into millilitres first.
Volume of the packet of milk\(\begin{align}\\[2ex] &= 1 \text{ ℓ } \; 125 \text{ mℓ }\\[2ex] &= 1125 \text{ mℓ } \end{align}\)

Volume of the jar of apple juice \(= 680 \text{ mℓ }\)

Volume of the bottle of lemonade \(= 1250 \text{ mℓ }\)

Volume of the bottle of chilli sauce \(= 780 \text{ mℓ }\)

Answer: 

(2) The apple juice is of the least volume.


 

Question 4:

The diagram below shows the amount of water in 3 beakers at first. Sean poured \(200 \text{ mℓ}\) of water from Beaker A to Beaker C. He then poured \(100 \text{ mℓ }\) of water from Beaker C to Beaker B. Finally, he poured \(150 \text{ mℓ }\) of water from Beaker B to Beaker A. Which beaker had the least amount of water in the end?

 

Solution: 

Volume of water represents by each marking on the beakers \(= 50 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker A \(= 300 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker B \(= 350 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker C \(= 200 \text{ mℓ }\)

 

Step 1:
Volume of water in Beaker A\(\begin{align}\\ &= 300 \text{ mℓ } – 200 \text{ mℓ } \\ &= 100 \text{ mℓ } \end{align}\)
Volume of water in Beaker C\(\begin{align}\\ &= 200 \text{ mℓ } + 200 \text{ mℓ } \\ &= 400 \text{ mℓ } \end{align}\)

Step 2:
Volume of water in Beaker C\(\begin{align}\\ &= 400 \text{ mℓ } – 100 \text{ mℓ } \\ &= 300 \text{ mℓ } & \text{(Final)} \end{align}\)
Volume of water in Beaker B\(\begin{align}\\ &= 350 \text{ mℓ } + 100 \text{ mℓ } \\ &= 450 \text{ mℓ } \end{align}\)

Step 3:
Volume of water in Beaker B\(\begin{align}\\ &= 450 \text{ mℓ } – 150 \text{ mℓ } \\ &= 300 \text{ mℓ } & \text{(Final)} \end{align}\)
Volume of water in Beaker A
\(\begin{align}\\ &= 100 \text{ mℓ } + 150 \text{ mℓ } \\ &= 250 \text{ mℓ } & \text{(Final)} \end{align}\)

Answer: 

Beaker A has the least amount of water in the end.


 

Continue Learning
Volume Money
Mass Fractions
Addition And Subtraction Whole Numbers 1
Whole Numbers 3 Whole Numbers 6
Bar Graphs Angles
Multiplication And Division Length, Mass And Volume
Length Area And Perimeter
Parallel And Perpendicular Lines  

 

Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
Primary 2
Primary 3
English
+ More
Maths
Volume
Money
Mass
Fractions
Addition And Subtraction
Whole Numbers 1
Whole Numbers 3
Whole Numbers 6
Bar Graphs
Angles
Multiplication and Division
Length, Mass And Volume
Length
Area and Perimeter
Parallel And Perpendicular Lines
+ More
Science
+ More
Primary 4
Primary 5
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.