Study S2 Science Science - Energy and Work Done - Geniebook

Energy And Work Done

In this article, the following are the objectives that will be discussed.

  • Understand what energy is.
  • Understand what work done is.
  • State some examples of work being done and no work being done.
  • Calculations involving work done.

 

Energy

Energy is the ability to do work.  Without energy, machines and people will not be able to do work.

The SI unit of energy and work done is joule (J). One joule of energy is needed to do one joule of work.

In order for work to be done, there are two conditions that must be met:

  1. A force acts on an object.
  2. The object moves in the same direction as the force.

If any one of these two conditions is not met, no work is done. 

 

Examples Of Work Being Done

  1. Lifting Up An Object From The Floor

Credits: John Arano

 

  1. Pushing An Object

 

Credits: Peter Trones

 

  1. Pulling An Object

 

Credits: GMB Fitness

 

  1. A Falling Object

 

Credits: Bithin raj

In the above scenarios, as a force is applied onto the object and the object is moving in the same direction of the force, we can consider that work is being done.  

 

 

Examples Of No Work Being Done

 
  1. carrying an object

Credits: René DeAnda

  1. holding an object

Credits: Jakob Owens

In the scenarios shown above, there is no work done as the movement of the object is perpendicular to the direction of the force.

 

Formula To Determine Work Done

As mentioned earlier, in order for work to be done, a force must be applied to an object and the object must move in the same direction of the force.

Therefore, the formula to determine the work done is as follow:

 

work done (J) = force (N) × distance (m)

 

 

Revision Questions

Here are some questions for us to look into on the objectives of this article.

 

Question 1: 

An object with a mass of 20 kg is being lifted up to reach a height of 10 m. Calculate the work done to lift up the object.

 

Solution: 

weight of object  = m × g

= 20 kg × 10 N/kg

= 200 N

distance = 10 m

work done  = 200 N × 10 m

= 2000 J

Note: g is the gravitational field strength to which is approximately 10 N/kg on Earth. 


 

Question 2:

Determine whether the statement below is true or false.

“Energy is the ability to push.”

 

  1. true
  2. false

 

Solution:

(B) false

 

Explanation:

Energy is the ability to do work.

Answer: 

(B) false

 

Question 3:

Determine whether the statement below is true or false.

“Work is being done when the object moves perpendicular to the force applied on it.”

 

  1. true
  2. false

 

Solution: 

(B) false

 

Explanation:

In order for work to be done, the object must move in the same direction to the force applied on it.

 

Ans: (B) false


 

Question4: 

Which of the following situations is work being done?

  1. carrying a heavy book
  2. pushing a box so that it moves by 1 m
  3. holding a heavy bag
  4. pushing a wall 

 

Solution: 

(B) pushing a box so that it moves by 1 m

 

Explanation:

In order for work to be done, a force must be applied to an object and the object must move in the same direction of the force. As a force is applied onto the box and the box moved 1 m in the direction of the force, work is being done.

 

Answer:

(B) pushing a box so that it moves by 1 m


 

Question 5:

Which of the following situations is no work being done?

 

  1. reeling in a fish
  2. pushing a wheelbarrow so that it moves by 10 cm
  3. holding a heavy bag
  4. kicking a ball

 

Solution: 

(C) holding a heavy bag

 

Explanation:

Order for work to be done, a force must be applied to an object and the object must move in the same direction of the force. There is no work done as the movement of the heavy bag is perpendicular to the direction of the force.

 

Answer:

(C) holding a heavy bag


 

Question 6:

Calculate the work done in the following situation.

An elevator carries a person with a mass of 70 kg to the 7th floor, which is 20 m high.

 

  1. 490 J
  2. 1400 J
  3. 4900 J
  4. 14000 J

 

Solution: 

(B) 14000 J

 

Explanation:

work done (J) = force (N) × distance (m)

weight of object  = m × g

= 70 kg × 10 N/kg

= 700 N

distance = 20 m

work done = 700 N × 20 m

= 14000 J

Note: g is the gravitational field strength to which is approximately 10 N/kg on Earth. 

 

Answer:

(D) 14000 J


 

Question 7:

Calculate the work done in the following situation.

A person exerts a pushing force of 500 N onto a huge box, causing it to move by 4 m.

 

  1. 200 J
  2. 2000 J
  3. 100 J
  4. 1000 J

 

Solution: 

(B) 2000 J

 

Explanation:

work done (J) = force (N) × distance (m)

                         = 500 N × 4 m

                         = 2000 J

Answer:

(B) 2000 J

 

Question 8:

Calculate the work done in the following situation.

A 80 kg bag is falling from the 10th floor, which is 30 m high.

  1. 800 J
  2. 2400 J
  3. 800 J 
  4. 24000 J

 

Solution:

(D) 24000 J

 

Explanation:

work done (J) = force (N) × distance (m)

weight of object  = m × g

= 80 kg × 10 N/kg

= 800 N

distance = 30 m

work done  = 800 N × 30 m

= 24000 J

Note: g is the gravitational field strength to which is approximately 10 N/kg on Earth. 

 

Answer:

(D) 24000 J

 

Question 9:

Calculate the work done in the following situation.

A person with a mass of 80 kg exerts a pulling force of 1000 N onto a trolley. The trolley, with a mass of 40 kg, moves 5 m away from its original position.

 

  1. 800 J
  2. 200 J
  3. 2000 J
  4. 5000 J

 

Solution:

(D) 5000 J

 

Explanation:

work done (J) = force (N) × distance (m)

     = 1000 N × 5 m

     = 5000 J

Answer:

(D) 5000 J

Continue Learning
Chemical Changes Energy And Work Done
Transfer Of Heat Energy And Its Effects Interactions Within Ecosystems
Electrical Systems Transport System In Living Things
Interactions Through The Application Of Forces Human Sexual Reproductive System
Acids And Alkalis
Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
Primary 2
Primary 3
Primary 4
Primary 5
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
English
+ More
Maths
+ More
Science
Chemical Changes
Energy And Work Done
Transfer Of Heat Energy And Its Effects
Interactions Within Ecosystems
Electrical Systems
Transport System In Living Things
Interactions Through The Application Of Forces
Human Sexual Reproductive System
Acids And Alkalis
+ More
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.