Study P3 Mathematics Whole Numbers 1 - Geniebook

Whole Numbers 1

Whole numbers are the basic counting numbers 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 and so on. In P3, we learn numbers up to 10 000.

In this article, the learning objectives are:

  1. Reading and writing numbers up to 10 000
  2. Comparing and ordering numbers
     

Watch our video lesson!


1. Reading And Writing Numbers Up To 10 000

When writing numbers more than 1000 in words, we need to add a comma to separate the hundreds from the thousands.

 

Question 1:

Write the following in words. 

1508 

 

Answer:

One thousand, five hundred and eight


 

Question 2: 

Write the following in words. 

3520 

 

Answer:

Three thousand, five hundred and twenty


 

Question 3: 

Write the following in words. 

7845

 

Answer:

Seven thousand, eight hundred and forty-five


 

Question 4: 

Write the following in words. 

10 000

 

Answer:

Ten thousand 


 

Question 5: 

Write the following in numerals.

Six thousand, five hundred and nineteen

 

  1. 6519
  2. 6590
  3. 6591
  4. 5619                  

 

Answer:

(1) 6519


 

Question 6:  

Write the following in numerals.

Two thousand and seventy-five

 

  1. 2750
  2. 2705
  3. 2275
  4. 2075

 

Answer:

(4) 2075


 

Question 7:  

Write the following in numerals.

Four thousand and nine

 

  1. 409
  2. 4009
  3. 4090
  4. 4900

 

Answer:

(2) 4009


 

Question 8: 

Write the following in numerals.

Five thousand, four hundred and eleven

 

Answer:

5411


 

Question 9: 

Write the following in numerals. 

Nine thousand, two hundred and five 

 

Answer:

9205


 

Question 10: 

Which of the following has the same value as the words written below?

Nine thousand, one hundred and thirteen

 

  1. 9000 \(+\) 10 \(+\) 13
  2. 9000 \(+\) 100 \(+\) 13
  3. 9000 \(+\) 10 \(+\) 30
  4. 9000 \(+\) 100 \(+\) 130

 

Solution:  

9000 \(+\) 100 \(+\) 13 \(=\) 9113

Answer:

(2) 9000 \(+\) 100 \(+\) 13


 

2. Comparing And Ordering Numbers

When we compare numbers, we will compare the digits from the left to the right. 

The greater the digit on the “left”, the greater the number. 

 

Question 1: 

Let’s take a look at the following numbers:

Which number is greater?

 

Solution: 

The digit in the thousands place of both numbers is 2.
Since they are the same, we look at the digit in the hundreds place. 

The digit in the hundreds place of both numbers is different. We compare them.
Since 9 is greater than 5, 2950 is greater than 2590.

Answer:

2950


 

Question 2: 

Which of the following is the greatest?

 

  1. 6710
  2. 2375
  3. 4097
  4. 1684

 

Solution: 

By comparing the digits in the thousands place for all the numbers, 6 is the greatest.
Hence, 6710 is the greatest number. 

Answer:

(1) 6710


 

Question 3: 

Which of the following is the smallest?

 

  1. 7835
  2. 1089
  3. 2550
  4. 4872

 

Solution: 

By comparing the digits in the thousands place for all the numbers, 1 is the smallest.
Hence, 1089 is the smallest number. 

Answer:

(2) 1089


 

Question 4: 

Which of the following is the greatest?

 

  1. 5760
  2. 5670
  3. 6750
  4. 6570

 

Solution: 

By comparing the digits in the thousands place for all the numbers, 6 is greater than 5.
Hence, we compare 6750 and 6570.

By comparing the digits in the hundreds place for 6750 and 6570, 7 is greater than 5.
Hence, 6750 is the greatest number. 

Answer:

(3) 6750


 

Question 5: 

Which of the following is the smallest?

 

  1. 2323
  2. 2332
  3. 3232
  4. 3223

 

Solution: 

By comparing the digits in the thousands place for all the numbers, 2 is smaller than 3.
Hence, we compare 2323 and 2332. 

The digit in the hundreds place for 2323 and 2332 is the same. By comparing the digits in the tens place for 2323 and 2332, 2 is smaller than 3.
Hence, 2323 is the smallest number. 

Answer:

(1) 2323


 

Question 6: 

Arrange the following numbers in order, starting with the smallest.

3750

573

3705

5370

 

Solution: 

573

,

3705

,

3750

,

5370

smallest

 

 

 

 

 

 


 

Question 7: 

Arrange the following numbers in order, starting with the greatest.

4554

454

4455

5445

 

Solution:

5445

,

4554

,

4455

,

454

greatest

 

 

 

 

 

 


 

Question 8: 

Arrange the following numbers in order, starting with the smallest.

1095

5091

9051

1509

 

Solution:

1095

,

1509

,

5091

,

9051

smallest

 

 

 

 

 

 


 

Question 9: 

Arrange the following numbers in order, starting with the greatest.

3500

5030

3050

5300

 

Solution: 

5300

,

5030

,

3500

,

3050

greatest

 

 

 

 

 

 


 

Question 10: 

Arrange the following numbers in order, starting with the smallest.

2960

2680

2806

2608

 

Solution:

2608

,

2680

,

2806

,

2960

smallest

 

 

 

 

 

 


 

Question 11: 

Arrange the following numbers in order, starting with the greatest.

1001

1100

1011

1010

 

Solution:

1100

,

1011

,

1010

,

1001

greatest

 

 

 

 

 

 


 

Continue Learning
Volume Money
Mass Fractions
Addition And Subtraction Whole Numbers 1
Whole Numbers 3 Whole Numbers 6
Bar Graphs Angles
Multiplication and Division Length, Mass And Volume
Length Area and Perimeter
Parallel And Perpendicular Lines  

 

Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
Primary 2
Primary 3
English
+ More
Maths
Volume
Money
Mass
Fractions
Addition And Subtraction
Whole Numbers 1
Whole Numbers 3
Whole Numbers 6
Bar Graphs
Angles
Multiplication and Division
Length, Mass And Volume
Length
Area and Perimeter
Parallel And Perpendicular Lines
+ More
Science
+ More
Primary 4
Primary 5
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.