Study P3 English English - Comprehension Cloze - Geniebook

Comprehension Cloze

In this article, we will be learning about comprehension cloze. What does the comprehension cloze component entail? Comprehension cloze is a passage where you have to fill in the blank with the most suitable word. You should scan the comprehension passage for contextual clues, which can lead you to the correct answer.

 

Practice Questions

 

Passage 1:

How much water should you drink a day? Keeping (1) o_________ hydrated is important for our health, (2) b____________ many people do not drink enough water each day, especially older adults. (3) A_____________ there are no fixed amount of water that we need to drink daily, most doctors recommend drinking eight (4) g_________ of water a day. If (5) y__________ do not drink enough water each day, you might become dehydrated. This could lead to health problems such as dizziness and exhaustion.

 

Question 1: 

Fill in the (1) blank.

 

  1. overly
  2. ourselves
  3. orally

 

Answer:

(2) - ourselves

Explanation: 

The correct answer to this question is option (2) - ourselves. The clue in the comprehension passage is “important for our health”. We cannot use “overly” here as the second sentence in the passage is talking about something positive. Using the word “over” reflects something beyond the limits or is negative in nature.


 

Question 2: 

Fill in the (2) blank.

 

  1. but
  2. because
  3. between

 

Answer:

(1) - but

Explanation:

The correct answer to this question is option (1) - but. We cannot use “because” as we use “because” to introduce a result and then a cause for it. But, there is no cause & effect in the second sentence of the comprehension passage.


 

Question 3: 

Fill in the (3) blank.

 

  1. almost
  2. although
  3. anyway

 

Answer:

(2) - although

Explanation:

The correct answer to this question is option (2) - although.


 

Question 4: 

Fill in the (4) blank.

 

  1. grams
  2. gallons
  3. glasses

 

Answer:

(3) - glasses

Explanation:

The correct answer to this question is option (3) - glasses. Although "gallon" is also a measurement of liquid, 1 gallon is equal to 3.785 litres. So, if we fill in the (4) blank with gallon, then the sentence will be that "doctors recommend 8 gallons of water in a day", which is way too much for daily consumption.


 

Question 5:

Fill in the (5) blank.

 

  1. you
  2. yourself
  3. yourselves

 

Answer:

(1) - you

Explanation:

The correct answer to this question is option (1) - you. The clue in the comprehension passage is “you might become dehydrated”.


 

Passage 2:

Thaddeus was going out to play with his best friend. On the way out, he (1) t________ over a stone and scraped his knee. There (2) w_________ blood everywhere. Thaddeus panicked at the sight of blood. Fortunately, his mother heard his wails (3) a_________ came running to help (4) h_________. She knew exactly what to do. She brought out a first aid kit and helped Thaddeus to bandage (5) h________ knee. After that, she gave him an ice cream cone to calm him down. Soon, Thaddeus was on his way with a smile on his face to meet his best friend.

 

Question 1: 

Fill in the (1) blank.

 

  1. thumped
  2. tripped
  3. traipsed

 

Answer:

(2) - tripped

Explanation:

The correct answer to this question is option (2) - tripped.


 

Question 2:

Fill in the (2) blank.

 

  1. were
  2. was
  3. wasn’t

 

Answer:

(2) - was

Explanation:

The correct answer to this question is option (2) - was.


 

Question 3: 

Fill in the (3) blank.

 

  1. anxiously
  2. also
  3. and

 

Answer:

(3) - and

Explanation:

The correct answer to this question is option (3) - and. You can also use “anxiously” in the 3rd blank, provided there is an "and" joining the 2 clauses. So, "Fortunately, his mother heard his wails and anxiously came running to help” will also be a grammatically correct sentence.


 

Question 4: 

Fill in the (4) blank.

 

  1. herself
  2. honestly
  3. him

 

Answer:

(3) - him

Explanation: 

The correct answer to this question is option (3) - him.


 

Question 5: 

Fill in the (5) blank.

 

  1. her
  2. his
  3. him

 

Answer:

(2) - his

Explanation: 

The correct answer to this question is option (2) - his.


 

Continue Learning
Grammar Cloze Exercises Vocabulary MCQ Part 1
Tenses Relative Pronouns
Descriptive Writing Techniques Composition Writing
Synthesis & Transformation Vocabulary MCQ Part 2
Vocabulary Cloze Editing
Comprehension Cloze Quantifiers
Distributives Guess The Lyrics
Spelling Bee The Final Transformation
Vocabulary Cloze 2 Comprehension
Grammar Cloze Distributives 2
Prepositions  

 

Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
Primary 2
Primary 3
English
Grammar Cloze Exercises
Vocabulary MCQ Part 1
Tenses
Relative Pronouns
Descriptive Writing Techniques
Composition Writing
Synthesis & Transformation
Vocabulary MCQ Part 2
Vocabulary Cloze
Editing
Comprehension Cloze
Quantifiers
Distributives
Guess The Lyrics
Spelling Bee
The Final Transformation
Vocabulary Cloze 2
Comprehension
Grammar Cloze
Distributives 2
Prepositions
+ More
Maths
+ More
Science
+ More
Primary 4
Primary 5
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.