Study P2 Mathematics Time 1 - Geniebook

Time 1

In this article, we are going to learn about Time. The learning objectives are:

  1. Telling time to the minute
  2. Converting time
     

Topic Recap:

Telling Time To 5 minutes

A clock is used to tell the time. 

The units for measuring time are hour (h) and minute (min).

Each number on a clock represents an interval of five minutes. 

 

Topic Recap:

Use Of am & pm

am’ is used to refer to timings before noon/in the morning.

pm’ is used to refer to timings in the afternoon and/or night.

 

 

Example: 

Fill in the blanks with either am or pm.

  1. Ricardo eats his breakfast at 8:30 __________.
  2. Shirley likes to go for an early morning jog at 7:00 __________.
  3. After dinner, Melissa watches her favourite cartoon at 8:00 __________.

 

Answer: 

  1. Ricardo eats his breakfast at 8:30 am.
  2. Shirley likes to go for an early morning jog at 7:00 am.
  3. After dinner, Melissa watches her favourite cartoon at 8:00 pm.


 

Question 1:

The clock below shows the time Jason wakes up every morning.

What time does Jason wake up every morning?

 

  1. 6:45 am
  2. 7:45 pm
  3. 9:35 am
  4. 6:45 pm

 

Solution:

The hour hand is between 6 and 7. This means that the time is after 6 o’clock. The minute hand is pointing to 9. This means that the time is 6:45.

6:45 in the morning is 6:45 am.

Answer:

(1) 6:45 am


 

Question 2: 

The clock below shows the time when Mrs Lee started making dinner.

What time did Mrs Lee start preparing dinner?

 

  1. 5.15 am 
  2. 5:15 am
  3. 5:15 pm
  4. 6:15 pm

 

Solution:

The hour hand is between 5 and 6. This means that the time is after 5 o’clock. The minute hand is pointing to 3. This means that the time is 5:15.

5:15 in the afternoon is 5:15 pm.

Answer:

(3) 5.15 pm


 

1. Telling Time To The Minute

Every number on the clock represents a time interval of 5 minutes.

Every line in between the numbers represents a time interval of 1 minute.



The time on this clock will be 11:36.

Follow the clock below.

Follow the clock below.

 

Question 1:

Look at the picture below.

Hannah is doing her homework at __________ pm.

 

  1. 3:49
  2. 4:49
  3. 4:50
  4. 5:49

 

Answer:

(2) 4:49


 

Question 2:

Look at the picture below.

The performance ended at __________ pm.

 

  1. 7:22
  2. 7:23
  3. 8:22
  4. 8:23

 

Answer:

(3) 8:22


 

Question 3:

The clock below shows the time Mary had her breakfast.

What time did Mary have her breakfast?

 

  1. 7:13 am
  2. 7:14 am
  3. 7:15 am
  4. 7:23 am

 

Answer:

(1) 7:13 am


 

2. Converting Time

To convert hours and minutes to minutes, 

we need to remember that there are 60 minutes in 1 hour.

For example, 

  1. \(1 \text{ h } = 60 \text{ min }\)
  2. \(2 \text{ h } = 120 \text{ min }\)
  3. \(\begin{align}​​\\ ​1 \text{ h } 20 \text{ min } &= 60 \text{ min } + 20 \text{ min } \\ &​=80 \text{ min } \end{align}\)


 

Question 1: 

Kenny took \(2 \text{ h } 25 \text{ min }\) to reach the airport by train. How long did Kenny take to reach the airport in minutes?

 

Solution:

Break \(2 \text{ h } 25 \text{ min }\) into hours and minutes.

\(\begin{align}​​ 2 \text{ h } 25 \text{ min } &= 2 \text{ h } + 25 \text{ min } \\[2ex] &= 120 \text{ min } + 25 \text{ min } \\[2ex] &= 145 \text{ min } \end{align}\)

Answer:

\(145\text{ min }\)


 

Question 2:

Write the following in minutes.

  1. 60 minutes
  2. 180 minutes
  3. 240 minutes
  4. 300 minutes

 

Solution:

\(\begin{align}​​ 5 \text{ h } &= 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } \\[2ex] &= 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min }\\[2ex] &= 300 \text{ min }  \end{align} \)

Answer:

(4) 300 minutes


 

Question 3:

Write the following in minutes.

 

  1. 50 minutes
  2. 60 minutes
  3. 100 minutes
  4. 110 minutes

 

Solution:

\(\begin{align}​​ 1 \text{ h } 50 \text{ min } &= 60 \text{ min } + 50 \text{ min } \\[2ex] &= 110 \text{ min } \end{align}\)

Answer:

(4) 110 minutes


 

Question 4:

Write the following in minutes.

  1. 240 minutes
  2. 245 minutes
  3. 285 minutes
  4. 295 minutes

 

Solution:

\(\begin{align}​​ 4 \text{ h } 45 \text{ min } &= 4 \text{ h } + 45 \text{ min } \\[2ex] &= 240 \text{ min } + 45 \text{ min }\\[2ex] &= 285 \text{ min } \end{align}\)

Answer:

(3) 285 minutes


 

Question 5:

The movie ‘Musical Return of Gitan’ lasted for \(140 \text{ min}\). How long was the movie in hours and minutes?

 

Solution:

Break \(140 \text{ min}\) into hours and minutes.

\(\begin{align}​​ 140 \text{ min } &= 120 \text{ min }+ 20 \text{ min } \\[2ex] &= 2 \text{ h }+ 20  \text{ min } \\[2ex] &= 2 \text{ h } 20 \text{ min } \end{align}\)

Answer:

2 h 20 min


 

Question 6:

Look at the following.

  1. 1 h
  2. 1 h 2 min
  3. 1 h 12 min
  4. 1 h 20 min

 

Solution:

\(\begin{align}​​ 62 \text{ min } &= 60 \text{ min }+ 2 \text{ min }\\[2ex] &= 1 \text{ h } + 2 \text{ min }\\[2ex] &= 1 \text{ h } 2 \text{ min } \end{align} \)

Answer:

(2) 1 h 2 min


 

Question 7:

Write in hours and minutes.

 

  1. 2 h 5 min
  2. 3h  5 min
  3. 3 h 15 min
  4. 4 h 25 min

 

Solution:

Break \(185 \text{ min}\) into hours and minutes.

 

\(\begin{align}​​ 185 \text{ min } &= 60 \text{ min }+ 60 \text{ min }+ 60 \text{ min }+ 5 \text{ min }\\[2ex] &= 1 \text{ h }+ 1 \text{ h }+ 1 \text{ h }+ 5  \text{ min } \\[2ex] &= 3 \text{ h }+ 5 \text{ min }\\[2ex] &= 3 \text{ h } 5 \text{ min } \end{align} \)

Answer:

(2) 3 h 5 min


 

Question 8:

Write in hours and minutes.


 

  1. 6 h 45 min
  2. 6 h 55 min
  3. 7 h 45 min
  4. 7 h 55 min

 

Solution:

Break \(475 \text{ min}\) into hours and minutes.

\(\begin{align}​​ 475 \text{ min } &= 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 55 \text{ min } \\[2ex] &= 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 55 \text{ min }\\[2ex] &= 7 \text{ h } + 55 \text{ min }\\[2ex] &= 7 \text{ h } 55 \text{ min } \end{align}\)

Answer:

(4) 7 h 55 min


 

In this article, we have learnt about Time:

  • Telling time to the minute
  • Converting time


 

Continue Learning
Numbers To 1000 Multiplication And Division 1
Multiplication And Division 2 Addition And Subtraction 1
Addition And Subtraction 2 Fractions 1
Length 1 Mass 1
Volume 1 Money 1
Time 1 Shapes And Patterns
Picture Graphs 1 Model Drawing 1
Model Drawing 4  

 

Academic Topics
Primary
Primary 1
Primary 2
English
+ More
Maths
Numbers To 1000
Multiplication And Division 1
Multiplication And Division 2
Addition And Subtraction 1
Addition And Subtraction 2
Fractions 1
Length 1
Mass 1
Volume 1
Money 1
Time 1
Shapes And Patterns
Picture Graphs 1
Model Drawing 1
Model Drawing 4
+ More
Primary 3
Primary 4
Primary 5
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.