Study P2 English Editing 1 - Geniebook

Editing 1

In this Editing topic, we will be covering:

  • Grammar
    • Tenses/SVA
    • Word forms
    • Prepositions
       
  • Spelling 
    • Similar sounding words
    • gibberish/commonly misspelt words/commonly confused words

 

English Concept: Grammar - Tenses/SVA

What to look out for? 

  1. Tenses
  2. Subject-verb agreement 

Ensure that the tense is right. Ask yourself - should this be in past or present tense? 

Usually, tenses and SVA go hand in hand. 

 

Question 1: 

Which is the subject of the following sentence?

Mice love cheese.

 

  1. Mice
  2. love
  3. cheese

 

Answer: 

1) mice

Explanation: 

In this sentence, mice is the subject, love is a verb and cheese is the object.
So the correct answer is 1) mice.


 

Question 2: 

Which is the verb of the following sentence?

Joseph does Geniebook worksheets everyday.

 

  1. does
  2. Joseph
  3. everyday 

 

Answer: 

1) does 

Explanation:

Joseph is the subject in this sentence, and does is the verb. Since Joesph is singular, the verb does is used. 
So the correct answer is 1) does 


 

Question 3: 

Is there anything wrong with the sentence? If so, where is the mistake?

Finn and Jake heard a loud scream as they was walking to school. 

 

  1. are
  2. were
  3. is

 

Answer: 

2) were

Explanation:

This one is very simple. As we know tenses & SVA go hand in hand. 
So the correct answer is 2) were


 

Question 4: 

The Earth revolved around the Sun.

Is there anything wrong with the sentence? If so, where is the mistake?

 

Answer:

The mistake is in the verb used incorrectly as revolved. The correct verb should be revolves.


 

English Concept: Grammar - ( Word Forms )

What are word forms: 

  • Verb is an action.
  • Noun is a word used to identify a class of people, place or things. 
  • Adjective is a word that describes the noun.
  • Adverb is a word used to modify a verb.

 

Let’s try to fill the word forms in the below table:

VERB

NOUN

ADJECTIVE

ADVERB

protect

protection 

protective

protectively

decide

decision

decisive

decisively

impress

impression

impressive

impressively

 

Question 5:

Upon hearing about the accident, Mr. Lee drove to the hospital instant. 

 

  1. instantaneous
  2. instantly
  3. instance

 

Answer:

2) instantly

Explanation:

Instant is an adjective.
So the correct answer is 2) instantly (an adverb)


 

Question 6: 

John spilt his drink all over his t-shirt. He felt very embarrass.

 

  1. embarrassment
  2. embarrassing 
  3. embarrassed 

 

Answer:

3) embarrassed 

Explanation:

Embarrass is a verb, and embarrassed is an adjective. 
The correct answer is 3) embarrassed.


 

Question 7:

Janine broke her mothers favourite display. It happened as she was distracted dusting the shelves. 

 

  1. distraction 
  2. distractedly
  3. distract

 

Answer:

2) distractedly

Explanation:

the word distracted is an adjective.
So the correct answer is 2) distractedly - to describe the action. 


 

Let’s practise some more word forms:

VERB

NOUN

ADJECTIVE

ADVERB

strengthen

strength

strong 

strongly

sadden

sadness

sad

sadly

 

English Concept: Grammar - ( Prepositions )

By, on, to, against, up, from, through, in, upon, out, for, down

 

Question 8:

I will be on holiday by only two days. Then, I will go back to school.

 

  1. in
  2. from
  3. for
  4. through

 

Answer:

3) for

Explanation:

the correct answer is 3) for. For is used for duration or period of time.


 

Question 9:

My parents are quite old. They were born on the 1960s.

 

  1. in
  2. from
  3. for
  4. through 

 

Answer:

1) in

Explanation:

This one is very simple. The correct answer is 1) in


 

Spelling 

For editing, there are two types of spelling “mistakes” that they’d want you to correct.

  1. Gibberish words

Example: 

it was a sunny day and Georgia desided to go to the beach.

Here, desided is incorrect, there is no such word, and hence it’s gibberish.

 

  1. Similar sounding words that actually exist in the english language.

Example: 

The group of boys left there bags in the shop.

There is similar but incorrect. The correct usage is their.  


 

Question 10: 

I right a letter to my penpal every month. She lives in Japan. 

 

  1. write
  2. written
  3. wrote

 

Answer:

1) write 

Explanation:

Right is an example of the second type of mistake of a similar sounding word. 

So the correct answer is 1) write 


 

Question 11:

Jenny was quite shy. She always sat in the kornur.

 

  1. corner
  2. korner

 

Answer:

1) corner

Explanation:

the correct answer is 1) corner


 

Question 12:

Sheila received many gifts for her birthday. She was very greatful.

 

  1. gratitude
  2. gratefully
  3. grateful

 

Answer:

3) grateful

Explanation:

the correct answer is 3) grateful.


 

There was a sale at the ABC shopping mall. Jenny was walkin

  11.

towards the mall excitedly when a man grabs her handbag. She 

  12.  X   

Screamed “help me?” as she ran after the man.

  13.  X     

Jenny’s brother, Henry, heard her screaming. He saw the 

  14.

man and ran after him. The theif then  ran into a back lane. He

  15. 

hoped to escaped from Henry but Henry knew the area well.

  16. 

Henry waited at a korner for him. In the end, he was caught. 

 

Let’s solve some questions from an examination paper format as displayed in the above table. In the exam, we will not get options, but here since we are rehearsing only, you will be given options. We will be solving only questions 11, 14, 15 & 16. We won’t be doing 12 & 13, as they are related to punctuation. 

 

Question 13: 

Q. 11 - grabs

 

  1. grabbed
  2. grab 

 

Answer:

1) grabbed

Explanation:

This is a grammar type of mistake. Since the sentence is in past tense.
So the correct answer is 1) grabbed


 

Question 14:

Q. 14 - theif

 

  1. thief
  2. thieves 

 

Answer:

1) thief

Explanation:

This is a gibberish type of mistake.
The correct answer is 1) thief


 

Question 15:

Q. 15 - escaped 

  1. Escaping
  2. Escape
  3. Escapes

 

Answer:

2) escape

Explanation:

In this one, the correct answer is 2) escape. The word following to should be neutral meaning NO ed, ing or s.


 

Question 16:

Q. 16 - korner

  1. corner
  2. corner
  3. cornered

 

Answer:

2) corner

Explanation:

this is gibberish mistake. The correct answer is 2) corner.


 

Continue Learning
Prepositions Comprehension 1
Editing 1 Adjectives And Adverbs
Conjunctions 1 Adjectives 1
Tenses / Subject-Verb Agreement Pronouns
Composition Basics Pronouns and Determiners
Vocabulary Cloze Comprehension Cloze

 

Resources - Academic Topics
Primary
Primary 1
Primary 2
English
Prepositions
Comprehension 1
Editing 1
Adjectives And Adverbs
Conjunctions 1
Adjectives 1
Tenses / Subject-Verb Agreement
Pronouns
Composition Basics
Pronouns And Determiners
Vocabulary Cloze
Comprehension Cloze
+ More
Maths
+ More
Primary 3
Primary 4
Primary 5
Primary 6
Secondary
Secondary 1
Secondary 2
Secondary 3
Secondary 4
+ More
Sign up for a free demo
(P1 to S4 levels)
Our Education Consultants will get in touch to offer a complimentary product demo and Strength Analysis to your child.
Ready to power up your
child's academic success?
Let our Education Consultants show you how.
*By submitting your phone number, we have your permission to contact
you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.