chevron icon chevron icon chevron icon

Time 1

In this article, we are going to learn about Time. The learning objectives are:

  1. Telling time to the minute
  2. Converting time

Topic Recap:

Telling time to 5 minutes

A clock is used to tell the time. 

The units for measuring time are hour (h) and minute (min).

Each number on a clock represents an interval of five minutes. 

Use of am & pm

am’ is used to refer to timings before noon/in the morning.

pm’ is used to refer to timings in the afternoon and/or night.

Use of am & pm

Example: 

Fill in the blanks with either am or pm.

  1. Ricardo eats his breakfast at 8:30 __________.
  2. Shirley likes to go for an early morning jog at 7:00 __________.
  3. After dinner, Melissa watches her favourite cartoon at 8:00 __________.

Answer: 

  1. Ricardo eats his breakfast at 8:30 am.
  2. Shirley likes to go for an early morning jog at 7:00 am.
  3. After dinner, Melissa watches her favourite cartoon at 8:00 pm.

 

Question 1:

The clock below shows the time Jason wakes up every morning.

clock shows the time Jason wakes up every morning

What time does Jason wake up every morning?

  1. 6:45 am
  2. 7:45 pm
  3. 9:35 am
  4. 6:45 pm

Solution:

The hour hand is between 6 and 7. This means that the time is after 6 o’clock. The minute hand is pointing to 9. This means that the time is 6:45.

6:45 in the morning is 6:45 am.

Answer:

(1) 6:45 am

 

Question 2: 

The clock below shows the time when Mrs Lee started making dinner.

clock shows the time when Mrs Lee started making dinner

What time did Mrs Lee start preparing dinner?

  1. 5.15 am 
  2. 5:15 am
  3. 5:15 pm
  4. 6:15 pm

Solution:

The hour hand is between 5 and 6. This means that the time is after 5 o’clock. The minute hand is pointing to 3. This means that the time is 5:15.

5:15 in the afternoon is 5:15 pm.

Answer:

(3) 5.15 pm

 

1. Telling Time To Minute

Every number on the clock represents a time interval of 5 minutes.

Every line in between the numbers represents a time interval of 1 minute.

telling time to the minute

The time on this clock will be 11:36.

Follow the clock below.

clock shows 1:06

Follow the clock below.

clock shows 3:58

 

Question 1:

Look at the picture below.

Hannah is doing her homework at __________ pm

Hannah is doing her homework at __________ pm.

 

  1. 3:49
  2. 4:49
  3. 4:50
  4. 5:49

Answer:

(2) 4:49

 

Question 2:

Look at the picture below.

The performance ended at __________ pm

The performance ended at __________ pm.

  1. 7:22
  2. 7:23
  3. 8:22
  4. 8:23

Answer:

(3) 8:22

 

Question 3:

The clock below shows the time Mary had her breakfast.

clock shows the time Mary had her breakfast

What time did Mary have her breakfast?

  1. 7:13 am
  2. 7:14 am
  3. 7:15 am
  4. 7:23 am

Answer:

(1) 7:13 am

 

2. Converting Time

To convert hours and minutes to minutes, 

we need to remember that there are 60 minutes in 1 hour.

For example, 

  1. \(1 \text{ h } = 60 \text{ min }\)
  2. \(2 \text{ h } = 120 \text{ min }\)
  3. \(\begin{align}​​\\ ​1 \text{ h } 20 \text{ min } &= 60 \text{ min } + 20 \text{ min } \\ &​=80 \text{ min } \end{align}\)

 

Question 1: 

Kenny took \(2 \text{ h } 25 \text{ min }\) to reach the airport by train. How long did Kenny take to reach the airport in minutes?

Solution:

Break \(2 \text{ h } 25 \text{ min }\) into hours and minutes.

​ Break 2 h 25 min into hours and minutes  ​

\(\begin{align}​​ 2 \text{ h } 25 \text{ min } &= 2 \text{ h } + 25 \text{ min } \\[2ex] &= 120 \text{ min } + 25 \text{ min } \\[2ex] &= 145 \text{ min } \end{align}\)

Answer:

\(145\text{ min }\)

 

Question 2:

Write the following in minutes.

write 5 h in minutes

  1. 60 minutes
  2. 180 minutes
  3. 240 minutes
  4. 300 minutes

Solution:

\(\begin{align}​​ 5 \text{ h } &= 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } \\[2ex] &= 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min }\\[2ex] &= 300 \text{ min }  \end{align} \)

Answer:

(4) 300 minutes

 

Question 3:

Write the following in minutes.

write 1 h 50 min in minutes

  1. 50 minutes
  2. 60 minutes
  3. 100 minutes
  4. 110 minutes

Solution:

\(\begin{align}​​ 1 \text{ h } 50 \text{ min } &= 60 \text{ min } + 50 \text{ min } \\[2ex] &= 110 \text{ min } \end{align}\)

Answer:

(4) 110 minutes

 

Question 4:

Write the following in minutes.

write 4 h 45 min in minutes

  1. 240 minutes
  2. 245 minutes
  3. 285 minutes
  4. 295 minutes

Solution:

\(\begin{align}​​ 4 \text{ h } 45 \text{ min } &= 4 \text{ h } + 45 \text{ min } \\[2ex] &= 240 \text{ min } + 45 \text{ min }\\[2ex] &= 285 \text{ min } \end{align}\)

Answer:

(3) 285 minutes

 

Question 5:

The movie ‘Musical Return of Gitan’ lasted for \(140 \text{ min}\). How long was the movie in hours and minutes?

Solution:

Break \(140 \text{ min}\) into hours and minutes.

​ Break 140 min into hours and minutes  ​

\(\begin{align}​​ 140 \text{ min } &= 120 \text{ min }+ 20 \text{ min } \\[2ex] &= 2 \text{ h }+ 20  \text{ min } \\[2ex] &= 2 \text{ h } 20 \text{ min } \end{align}\)

Answer:

2 h 20 min

 

Question 6:

Look at the following.

express 62 minutes in hours and minutes

  1. 1 h
  2. 1 h 2 min
  3. 1 h 12 min
  4. 1 h 20 min

Solution:

\(\begin{align}​​ 62 \text{ min } &= 60 \text{ min }+ 2 \text{ min }\\[2ex] &= 1 \text{ h } + 2 \text{ min }\\[2ex] &= 1 \text{ h } 2 \text{ min } \end{align} \)

Answer:

(2) 1 h 2 min

 

Question 7:

Write in hours and minutes.

express 185 minutes in hours and minutes

  1. 2 h 5 min
  2. 3h  5 min
  3. 3 h 15 min
  4. 4 h 25 min

Solution:

Break \(185 \text{ min}\) into hours and minutes.

​ Break 185 min into hours and minutes  ​

\(\begin{align}​​ 185 \text{ min } &= 60 \text{ min }+ 60 \text{ min }+ 60 \text{ min }+ 5 \text{ min }\\[2ex] &= 1 \text{ h }+ 1 \text{ h }+ 1 \text{ h }+ 5  \text{ min } \\[2ex] &= 3 \text{ h }+ 5 \text{ min }\\[2ex] &= 3 \text{ h } 5 \text{ min } \end{align} \)

Answer:

(2) 3 h 5 min

 

Question 8:

Write in hours and minutes.

express 475 minutes in hours and minutes

  1. 6 h 45 min
  2. 6 h 55 min
  3. 7 h 45 min
  4. 7 h 55 min

Solution:

Break \(475 \text{ min}\) into hours and minutes.

​ Break 475 min into hours and minutes  ​

\(\begin{align}​​ 475 \text{ min } &= 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 60 \text{ min } + 55 \text{ min } \\[2ex] &= 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 1 \text{ h } + 55 \text{ min }\\[2ex] &= 7 \text{ h } + 55 \text{ min }\\[2ex] &= 7 \text{ h } 55 \text{ min } \end{align}\)

Answer:

(4) 7 h 55 min

 

In this article, we have learnt about Time:

  • Telling time to the minute
  • Converting time


 

Continue Learning
Numbers To 1000 Multiplication And Division 1
Multiplication And Division 2 Addition And Subtraction 1
Addition And Subtraction 2 Fractions 1
Length 1 Mass 1
Volume 1 Money 1
Time 1 Shapes And Patterns
Picture Graphs 1 Model Drawing 1
Model Drawing 4  

 

Resources - Academic Topics
icon expand icon collapse Primary
icon expand icon collapse Secondary
icon expand icon collapse
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
select dropdown icon
Our Education Consultants will get in touch with you to offer your child a complimentary Strength Analysis.
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
icon close
Default Wrong Input
Get instant access to
our educational content
Start practising and learning.
No Error
arrow down arrow down
No Error
*By submitting your phone number, we have
your permission to contact you regarding
Geniebook. See our Privacy Policy.
Success
Let’s get learning!
Download our educational
resources now.
icon close
Error
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
Turn your child's weaknesses into strengths
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
close icon
close icon
Turn your child's weaknesses into strengths
Trusted by over 220,000 students.
 
Arrow Down Arrow Down
 
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
We got your request!
A consultant will be contacting you in the next few days to schedule a demo!
*By submitting your phone number, we have your permission to contact you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.