chevron icon chevron icon chevron icon

Volume

Volume is the amount of space taken up by an object or the amount of liquid in a container. The unit of volume used in Primary 3 are millilitres (\(\text{mℓ}\)) and litres (\(\text{ℓ}\)).

In this article, the learning objectives are as follows:

  1. Comparison of volume based on figures
  2. Conversion of volume
  3. Comparison of volume

1. Comparison of volume based on figures

Question 1: 

Which beaker has the least amount of water?

C:\Users\Lenovo\Downloads\ee-snapshot (18).png

Solution: 

Volume of water represents by each marking \(=50 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker A \(= 300 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker B \(= 350 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker C \(= 200 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker D \(= 250 \text{ mℓ }\)

Answer : 

Beaker C is the one that contains the least amount of water.

Question 2: 

Which beaker has the most amount of water?

Solution: 

Volume of water represents by each marking on Beaker A & B \(= 10 \text{ mℓ }\)

 Volume of water in Beaker A \(= 60 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker B \(= 80 \text{ mℓ }\)

Volume of water represents by each marking on Beaker C & D \(= 50 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker C \(= 200 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker D \(= 250 \text{ mℓ }\)

Answer: 

Beaker D has the most amount of water

Note: Always take note of the total volume of the container as they can be different for different containers.

2. Conversion of volume

To convert volume in litres to millilitres and vice versa, we need to remember that:

\(1 \text{ ℓ }  = 1000 \text{ mℓ }\)

Question 1:

\(2 \text{ ℓ } =\)  __________ \(\text{ mℓ }\)

Solution: 

\(2 \text{ ℓ } = 2000 \text{ mℓ }\)

Answer : 

\(2000 \text{ mℓ }\)

Question 2:

\(3 \text{ ℓ } \; 500 \text{ mℓ } =\) __________ \(\text{ mℓ }\)

Solution:

\(\begin{align} 3 \text{ ℓ } &= 3000 \text{ mℓ } \\[2ex] 3000 \text{ mℓ }  +  500 \text{ mℓ } &= 3500 \text{ mℓ } \end{align}\)

Hence,

\(\begin{align} 3 \text{ ℓ } \; 500 \text{ mℓ } = 3500 \text{ mℓ } \end{align}\)

Answer :

\(3500 \text{ mℓ }\)

Question 3

\(5800 \text{ mℓ } =\) __________ \(\text{ ℓ }\)  __________ \(\text{ mℓ }\)

Solution: 

\(5000 \text{ mℓ} =5 \text{ ℓ }\)

Hence, 

\(5800 \text{ mℓ} = 5 \text{ ℓ }  \;800 \text{ mℓ }\)

Answer : 

\(5 \text{ ℓ } \; 800 \text{ mℓ }\)

3. Comparison of volume

Question 1:

Arrange the following in ascending order:

\(3 \text{ ℓ }\),      \(30 \text{ mℓ }\),       \(3 \text{ ℓ }\; 3 \text{ mℓ }\),     \( 300 \text{ mℓ }\)

Solution:

\(\begin{align} 3 \text{ ℓ } &= 3000 \text{ mℓ }\\[2ex] 30 \text{ mℓ } &= 30 \text{ mℓ }\\[2ex] 3 \text{ ℓ } \; 3 \text{ mℓ } &= 3003 \text{ mℓ }\\[2ex] 300 \text{ mℓ } &= 300 \text{ mℓ } \end{align} \)

Answer: 

\(30 \text{ mℓ}, \;300 \text{ mℓ}, \;3 \text{ ℓ}, \;3 \text{ ℓ } \;3 \text{ mℓ}\)

Note: The final answer must be in the original given quantities.

Question 2: 

Which of the following has the greatest volume?

  1. \(6 \text{ ℓ } \; 660 \text{ mℓ }\)

  2. \(6 \text{ ℓ } \;606 \text{ mℓ }\)

  3. \(6 \text{ ℓ } \; 600 \text{ mℓ }\)

  4. \(6 \text{ ℓ } \; 66 \text{ mℓ }\)

Solution: 

No conversion is required as \(6 \text{ ℓ }\) are common in all. 

By comparing the \(\text{ mℓ }\) in all the options, the greatest volume is \(6 \text{ ℓ } \; 660 \text{ mℓ }\).

Answer: 

(1) \(6 \text{ ℓ } \; 660 \text{ mℓ }\)

Question 3: 

A packet of milk contains \(1 \text{ ℓ } \; 125 \text{ mℓ }\) of milk.  A jar of apple juice contains \(680 \text{ mℓ }\) of apple juice. A bottle contains \(1 \text{ ℓ } \; 250 \text{ mℓ }\) of lemonade juice. Another bottle contains \(780 \text{ mℓ }\) of chilli sauce. Which of the following is of the least volume?

  1. milk
  2. apple juice
  3. lemonade
  4. chilli sauce

Solution: 

We convert all into millilitres first.
Volume of the packet of milk\(\begin{align}\\[2ex] &= 1 \text{ ℓ } \; 125 \text{ mℓ }\\[2ex] &= 1125 \text{ mℓ } \end{align}\)

Volume of the jar of apple juice \(= 680 \text{ mℓ }\)

Volume of the bottle of lemonade \(= 1250 \text{ mℓ }\)

Volume of the bottle of chilli sauce \(= 780 \text{ mℓ }\)

Answer: 

(2) The apple juice is of the least volume.

Question 4:

The diagram below shows the amount of water in 3 beakers at first. Sean poured \(200 \text{ mℓ}\) of water from Beaker A to Beaker C. He then poured \(100 \text{ mℓ }\) of water from Beaker C to Beaker B. Finally, he poured \(150 \text{ mℓ }\) of water from Beaker B to Beaker A. Which beaker had the least amount of water in the end?

Solution: 

Volume of water represents by each marking on the beakers \(= 50 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker A \(= 300 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker B \(= 350 \text{ mℓ }\)

Volume of water in Beaker C \(= 200 \text{ mℓ }\)

Step 1:
Volume of water in Beaker A\(\begin{align}\\ &= 300 \text{ mℓ } – 200 \text{ mℓ } \\ &= 100 \text{ mℓ } \end{align}\)
Volume of water in Beaker C\(\begin{align}\\ &= 200 \text{ mℓ } + 200 \text{ mℓ } \\ &= 400 \text{ mℓ } \end{align}\)

Step 2:
Volume of water in Beaker C\(\begin{align}\\ &= 400 \text{ mℓ } – 100 \text{ mℓ } \\ &= 300 \text{ mℓ } & \text{(Final)} \end{align}\)
Volume of water in Beaker B\(\begin{align}\\ &= 350 \text{ mℓ } + 100 \text{ mℓ } \\ &= 450 \text{ mℓ } \end{align}\)

Step 3:
Volume of water in Beaker B\(\begin{align}\\ &= 450 \text{ mℓ } – 150 \text{ mℓ } \\ &= 300 \text{ mℓ } & \text{(Final)} \end{align}\)
Volume of water in Beaker A
\(\begin{align}\\ &= 100 \text{ mℓ } + 150 \text{ mℓ } \\ &= 250 \text{ mℓ } & \text{(Final)} \end{align}\)

Answer: 

Beaker A has the least amount of water in the end.

Continue Learning
Volume Money
Mass Fractions
Addition And Subtraction Whole Numbers 1
Whole Numbers 3 Whole Numbers 6
Bar Graphs Angles
Multiplication And Division Length, Mass And Volume
Length Area And Perimeter
Parallel And Perpendicular Lines  
Resources - Academic Topics
icon expand icon collapse Primary
icon expand icon collapse Secondary
icon expand icon collapse
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
select dropdown icon
Our Education Consultants will get in touch with you to offer your child a complimentary Strength Analysis.
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
icon close
Default Wrong Input
Get instant access to
our educational content
Start practising and learning.
No Error
arrow down arrow down
No Error
*By submitting your phone number, we have
your permission to contact you regarding
Geniebook. See our Privacy Policy.
Success
Let’s get learning!
Download our educational
resources now.
icon close
Error
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
Turn your child's weaknesses into strengths
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
close icon
close icon
Turn your child's weaknesses into strengths
Trusted by over 220,000 students.
 
Arrow Down Arrow Down
 
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
We got your request!
A consultant will be contacting you in the next few days to schedule a demo!
*By submitting your phone number, we have your permission to contact you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.