chevron icon chevron icon chevron icon

Whole Numbers 1

Whole numbers are the basic counting numbers 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 and so on. In P3, we learn numbers up to 10 000.

In this article, the learning objectives are:

  1. Reading and writing numbers up to 10 000
  2. Comparing and ordering numbers

Watch Our Video Lesson!


 

1. Reading and writing numbers up to 10 000

When writing numbers more than 1000 in words, we need to add a comma to separate the hundreds from the thousands.

Question 1:

Write the following in words. 

1508 

Answer:

One thousand, five hundred and eight

 

Question 2: 

Write the following in words. 

3520 

Answer:

Three thousand, five hundred and twenty

 

Question 3: 

Write the following in words. 

7845

Answer:

Seven thousand, eight hundred and forty-five

 

Question 4: 

Write the following in words. 

10 000

Answer:

Ten thousand

 

Question 5: 

Write the following in numerals.

Six thousand, five hundred and nineteen

  1. 6519
  2. 6590
  3. 6591
  4. 5619

Answer:

(1) 6519

 

Question 6:  

Write the following in numerals.

Two thousand and seventy-five

  1. 2750
  2. 2705
  3. 2275
  4. 2075

Answer:

(4) 2075

 

Question 7:  

Write the following in numerals.

Four thousand and nine

  1. 409
  2. 4009
  3. 4090
  4. 4900

Answer:

(2) 4009

 

Question 8: 

Write the following in numerals.

Five thousand, four hundred and eleven

Answer:

5411

 

Question 9: 

Write the following in numerals. 

Nine thousand, two hundred and five 

Answer:

9205

 

Question 10: 

Which of the following has the same value as the words written below?

Nine thousand, one hundred and thirteen

  1. 9000 \(+\) 10 \(+\) 13
  2. 9000 \(+\) 100 \(+\) 13
  3. 9000 \(+\) 10 \(+\) 30
  4. 9000 \(+\) 100 \(+\) 130

Solution:

9000 \(+\) 100 \(+\) 13 \(=\) 9113

Answer:

(2) 9000 \(+\) 100 \(+\) 13

 

2. Comparing And Ordering Numbers

When we compare numbers, we will compare the digits from the left to the right. 

The greater the digit on the “left”, the greater the number. 

 

Question 1: 

Let’s take a look at the following numbers:

Which number is greater?

Solution: 

The digit in the thousands place of both numbers is 2.
Since they are the same, we look at the digit in the hundreds place. 

The digit in the hundreds place of both numbers is different. We compare them.
Since 9 is greater than 5, 2950 is greater than 2590.

Answer:

2950

 

Question 2: 

Which of the following is the greatest?

  1. 6710
  2. 2375
  3. 4097
  4. 1684

Solution: 

By comparing the digits in the thousands place for all the numbers, 6 is the greatest.
Hence, 6710 is the greatest number. 

Answer:

(1) 6710

 

Question 3: 

Which of the following is the smallest?

  1. 7835
  2. 1089
  3. 2550
  4. 4872

Solution: 

By comparing the digits in the thousands place for all the numbers, 1 is the smallest.
Hence, 1089 is the smallest number. 

Answer:

(2) 1089

 

Question 4: 

Which of the following is the greatest?

  1. 5760
  2. 5670
  3. 6750
  4. 6570

Solution: 

By comparing the digits in the thousands place for all the numbers, 6 is greater than 5.
Hence, we compare 6750 and 6570.

By comparing the digits in the hundreds place for 6750 and 6570, 7 is greater than 5.
Hence, 6750 is the greatest number. 

Answer:

(3) 6750

 

Question 5: 

Which of the following is the smallest?

  1. 2323
  2. 2332
  3. 3232
  4. 3223

Solution: 

By comparing the digits in the thousands place for all the numbers, 2 is smaller than 3.
Hence, we compare 2323 and 2332. 

The digit in the hundreds place for 2323 and 2332 is the same. 

By comparing the digits in the tens place for 2323 and 2332, 2 is smaller than 3.
Hence, 2323 is the smallest number. 

Answer:

(1) 2323

 

Question 6: 

Arrange the following numbers in order, starting with the smallest.

3750 573 3705 5370

Solution: 

573   3705   3750   5370

smallest

 

 

 

 

 

 

 

Question 7: 

Arrange the following numbers in order, starting with the greatest.

4554 454 4455 5445

Solution:

5445   4554   4455   454

greatest

 

 

 

 

 

 

 

Question 8: 

Arrange the following numbers in order, starting with the smallest.

1095 5091 9051 1509

Solution:

1095   1509   5091   9051

smallest

 

 

 

 

 

 

 

Question 9: 

Arrange the following numbers in order, starting with the greatest.

3500 5030 3050 5300

Solution: 

5300   5030   3500   3050

greatest

 

 

 

 

 

 

 

Question 10: 

Arrange the following numbers in order, starting with the smallest.

2960 2680 2806 2608

Solution:

2608   2680   2806   2960

smallest

 

 

 

 

 

 

 

Question 11: 

Arrange the following numbers in order, starting with the greatest.

1001 1100 1011 1010

Solution:

1100   1011   1010   1001

greatest

 

 

 

 

 

 

 

Continue Learning
Volume Money
Mass Fractions
Addition And Subtraction Whole Numbers 1
Whole Numbers 3 Whole Numbers 6
Bar Graphs Angles
Multiplication and Division Length, Mass And Volume
Length Area and Perimeter
Parallel And Perpendicular Lines  

 

Resources - Academic Topics
icon expand icon collapse Primary
icon expand icon collapse Secondary
icon expand icon collapse
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
select dropdown icon
Our Education Consultants will get in touch with you to offer your child a complimentary Strength Analysis.
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
icon close
Default Wrong Input
Get instant access to
our educational content
Start practising and learning.
No Error
arrow down arrow down
No Error
*By submitting your phone number, we have
your permission to contact you regarding
Geniebook. See our Privacy Policy.
Success
Let’s get learning!
Download our educational
resources now.
icon close
Error
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Claim your free demo today!
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
Turn your child's weaknesses into strengths
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
close icon
close icon
Turn your child's weaknesses into strengths
Trusted by over 220,000 students.
 
Arrow Down Arrow Down
 
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
We got your request!
A consultant will be contacting you in the next few days to schedule a demo!
*By submitting your phone number, we have your permission to contact you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.