chevron icon chevron icon chevron icon

Grammar And Comprehension

In this lesson, we will learn about: singular and plural nouns. 

Before that, a quick summary of nouns & comprehension cloze:

  • There are many types of words, and nouns are one of them. 
    • Nouns are people/places/objects, but not all of them can be seen or touched.
    • Proper nouns are names of things, and start with capital letters.
       
  • Comprehension cloze: a short passage with blanks.
    • Each blank will have the first or first two letters as a clue. 
    • Fill in the blank with the correct word.

 

Question 1: 

Identify the noun in the following sentence: 

That’s an old book!

  1. That’s
  2. an
  3. old
  4. book

Answer:

4) book

Explanation:

The correct answer is (4) book. Old is a description. 

 

Question 2: 

One of the following words is a proper noun that needs to be capitalised. Identify that word. 

My neighbour, todoro, is not from this country. 

  1. neighbour
  2. todoro
  3. this 
  4. country

Answer:

2) todoro

Explanation:

Proper noun is a name. The name that is not capitalised here is todoro. The correct answer is (2) todoro

 

Question 3: 

Odd one out: The following is a list of nouns, except one of them isn’t! Which word doesn’t belong?

Mug Squirrel

Computer Jelly

Confused Mattress

 

  1. Mug
  2. Confused
  3. Squirrel
  4. Mattress

(Hint: Noun is a thing/object.)

Answer:

2) Confused

Explanation:

Mug and mattress are objects, and squirrel is an animal; all these are nouns. Confused is a feeling, so it’s not a noun. Correct answer is (2) Confused. 

 

Question 4:

It was raining heavily outside, but I was not afraid. The bright flashes of lightning were amazing to watch. I found it magnificent the way they zig-zagged from the sky to the g__________.

  1. lightning
  2. ground
  3. good
  4. guard

Answer:

2) ground

Explanation:

This one is very easy. Lightning zig-zagged from sky to the ground. The correct answer is (2) ground.
 

Question 5: 

Mr & Mrs Boll live next door. Every m__________, I greet them as I leave for school. They are always so happy to see me. Sometimes they give me sweets. Mr & Mrs Boll are lovely neighbours. 

  1. morning
  2. neighbour
  3. midnight
  4. monday 

Answer:

1) morning

Explanation:

If you are finding it difficult to choose between monday and morning, remember that monday is a proper noun. It will start with a capital letter - Monday. So the correct answer is (1) morning. 

More nouns and comprehension

  • Singular and plural nouns
  • The comprehension

English concept: Singular and plural nouns

  • Singular means “one”, plural means “many”,
  • Examples of singular and plural nouns:
    • One book, many books
    • One box, many boxes (words ending with x, add es instead of just s)
    • One woman, many women
    • One child, many children

English concept: Slightly special plural nouns

  • Regular nouns - Just add s or es at the end to form plural.
  • Irregular nouns - These nouns require you to change the spelling a little:
    • Knife - Knives
    • Mouse - Mice
    • Tooth - Teeth 

Can you think of more such examples?
 

Question 6: 

The good __________ worked together to break the spell.

  1. witch
  2. witchs
  3. witches
  4. witcheez

Answer:

3) witches

Explanation:

There are no such words as witchs and witcheez. Witch is singular, so that's ruled out too. The correct answer is (3) witches, as it is plural.

 

Question 7: 

Being a professional, chef Chow owns a set of expensive kitchen __________.

(Professional: a person who is able to do their job well.)

  1. Knives
  2. Knive
  3. Knifes
  4. knife

Answer: 

1) knives

Explanation:

There are no such words as knive and knifes. Knife is singular, so that's ruled out too. The correct answer is (1) knives, as it is plural.

 

Question 8: 

Odd one out: The following is a list of regular nouns, except one of them isn’t; which word doesn’t belong?

Scooter          Child          Phone          Field

  1. Scooter
  2. Child
  3. Phone
  4. Field 

Answer: 

2) Child

Explanation:

Scooter, phone and field are regular nouns, as their plural form is scooters, phones and fields. So the correct answer is (2) child, as it is an irregular noun with its plural form - children. 

English concept: Comprehension

The word comprehension means understanding. This section will test your understanding. 

  • You will be given a short story to read.
  • You will have to answer some questions based on the story.

You must be able to understand/comprehend both the story and the questions. 


Question 9:

Morfiyus woke up early one day to make a card for his mother. It wasn't her birthday and it wasn’t Mother’s Day. Morfiyus just felt like doing something nice for her. 

An hour later, when his mother woke up, Morfiyus gave her the card and hugged her. His mother was elated. 

(Elated: very happy.)

Why was Morfiyus’ mother elated?

  1. She was happy that Morfiyus bought her a gift.
  2. She was happy that Morfiyus did something nice for her.
  3. She was happy that Morfiyus was up early.
  4. She was happy because the stickers were cute.

Answer: 

2) She was happy that Morfiyus did something nice for her.

Explanation:

There is no mention of a gift or sticker in the story. So options 1 and 4 are out. There is no mention of mothers' feelings about Morfiyus waking up early. So the correct answer is (2) She was happy that Morfiyus did something nice for her.
 

Question 10: 

Morfiyus woke up early one day to make a card for his mother. It wasn't her birthday and it wasn't mother's day. Morfiyus just felt like doing something nice for her. 

An hour later, when his mother woke up, Morfiyus gave her the card and hugged her. His mother was elated. 

Write down I - III in the blanks below to indicate the order in which the events happened in the passage. 

  1. Morfiyus hugged his mother.
  2. Morfiyus drew a card.
  3. Morfiyus woke up early.

Choose the correct option:

  1. I, II, III
  2. III, II, I
  3. I, III, II
  4. II, III, I

Answer: 

2) III, II, I

Explanation:

If we go back to the story and find the sequence of events, first Morfiyus woke up early, then he drew a car and then he hugged his mother. So the correct answer is (2) III, II, I. 
 

Question 11: 

Morfiyus woke up early one day to make a card for his mother. It wasn’t her birthday and it wasn’t mother’s day. Morfiyus just felt like doing something nice for her. 

An hour later, when his mother woke up, Morfiyus gave her the card and hugged her. His mother was elated. 

Read each statement and decide if it’s true or false

  1. Morfiyus loves his mother.
  2. Morfiyus bought his mother a gift.
  3. Morfiyus can never wake up early.

Choose the correct option:

  1. True, True, True
  2. False, False, False
  3. True, False, False
  4. False, True, True

Answer:

3) True, False, False

Explanation:

Let’s go through each of the statements to find if they are true or false. 

  1. Morfiyus loves his mother - True; as he wanted to do something nice for her. 
  2. Morfiyus bought his mother a gift - False; as it's not mentioned anywhere in the story. 
  3. Morfiyus can never wake up early - False; as it’s covered in the opening statement of the story that Morfiyus woke up early. 

So, the correct answer is (3) True, False, False

Summarising learnings from this lesson:

 

Continue Learning
Grammar And Vocabulary
Grammar And Editing
Grammar And Comprehension
Resources - Academic Topics
icon expand icon collapse Primary
icon expand icon collapse Secondary
icon expand icon collapse
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
select dropdown icon
Our Education Consultants will get in touch with you to offer your child a complimentary Strength Analysis.
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
icon close
Default Wrong Input
Get instant access to
our educational content
Start practising and learning.
No Error
arrow down arrow down
No Error
*By submitting your phone number, we have
your permission to contact you regarding
Geniebook. See our Privacy Policy.
Success
Let’s get learning!
Download our educational
resources now.
icon close
Error
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
Turn your child's weaknesses into strengths
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
close icon
close icon
Turn your child's weaknesses into strengths
Trusted by over 220,000 students.
 
Arrow Down Arrow Down
 
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
We got your request!
A consultant will be contacting you in the next few days to schedule a demo!
*By submitting your phone number, we have your permission to contact you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.