chevron icon chevron icon chevron icon

Vocabulary Cloze & Comprehension Open Ended

In this article, we will solve questions on comprehension and vocabulary to better understand these topics. These are some of the very important topics from a PSLE standpoint, as well as for the Primary 6 English class.

  • Comprehension Open Ended
    • True / False Questions
    • Authorial Technique
  • Vocabulary Cloze
    • 2 passage practice

True False Questions

Answer Guide

  1. Read the question carefully to identify the paragraph(s) from which you can derive your answer.
  2. Only give information that addresses the given statement.
  3. Ensure that every part of the statement is accurate if you answer ‘true’. The statement only needs to be partially incorrect to be considered ‘false’.

Authorial Technique Questions

Answer Guide

  1. Carefully read the question
  • If the question asks for tone, describe the feelings the author has toward its subject
  • If the question asks for mood, describe the feelings the specified part of the passage conveys to the reader
  1. Think about the Tone or Mood
  • Find key descriptive words that indicate the tone or mood and imply connotation
  • It is often helpful to identify positive or negative connotations
  • Try to find approximate synonyms for the answer choices in the passage

Story Time

The Last Tiger (Paragraph 1)

The room was quiet, closed-in, and dark but for the low rumble of deep breathing and two burning eyes in the corner. Edward paused at the door. “Smell that?” the man asked. “That’s the smell of a living tiger.” Taking up most of the room was a giant cage with smooth silver bars. Plastic branches were arranged to imitate the long-lost forests. The tiger was lying at the very back - crisp black and dull orange stripes, great paws stretched out in front, hind legs and rump like a shadowy mountain range. The animal did not cower or cringe, but neither did it attack. It just watched.


Image Credit: unsplash.com
 

The Last Tiger (Paragraph 2)

“Looks uncannily life-like doesn’t it? Most of its original flesh and bones remain intact. Don’t worry. You will get your money’s worth. You need to understand that unlike a real animal with a functioning heart and other internal organs, this tiger’s heart and other internal organs needed a synthetic maintenance system in the form of a microchip installed in its brain. So no, the tiger is not purely natural. But it is still the most alive animal you will find in this day and age. Do you want it or not?” Edward could feel the tiger’s eyes boring into him. He could not say no.

 

The Last Tiger (Paragraph 3)

The man continued, “And I need to teach you how to look after a living thing. It requires a lot more care than you will be used to. Like all living things, the tiger needs to be fed. Always remember to feed it.”


Image Credit: pexels.com
 

The Last Tiger (Paragraph 4)

The Last Tiger certainly was a lot of work to look after. It needed feeding several days a week: massive, raw chunks of nutrient-enhanced protein slab. “Think of it as a battery,” the little man had said. “One that needs to be changed regularly.” The Last Tiger was high maintenance indeed. As well as food, it needed water. Clean, fresh water was even harder and more costly to get hold of, but Edward had been instructed to keep a large bowl full of it, to monitor and top up as required. It seemed the creature would shut down completely if he failed to do this. Initially, the Last Tiger could not get along with the other animals. It had tried to attack the hydrogen-fuelled elephant and left deep scratch marks in the paint down its steel legs. It had cracked the solar bird and cracked many of the panels in its wings. After a few initial problems, the Last Tiger settled into its new home.

 

The Last Tiger (Paragraph 5)

In the end, Edward reprogrammed the other animals to remain in the outer gardens and invested in an ionic fence to confine the Last Tiger to the left wing of the house. It tried to climb trees, but the plaster and the thin mesh frames of the artificial trees crumbled beneath its weight. It scratched in the grass, tearing up great strips of plastic lawns. Edward replaced the trees with holograms. He could not do much about the grass. It seemed to like Edward, at least. Thanks to the electric shock it received the first time it tried to bite his hand, it learned that Edward was not for eating. After a while, it started following him around like a faithful watchdog. The once aggressive creature had now become a more docile one. Edward grew accustomed to its smell and missed the imposing presence when the Last Tiger was not near him.


Image Credit: pixabay.com
 


Practice Questions

Question 1:

Authorial-technique question (Para 4)

Explain clearly why the tiger was described as “high-maintenance”.

(Which of these options is NOT a suitable answer?)

 

  1. The tiger needed to be fed massive chunks of nutrient-enhanced protein regularly.
  2. It needed clean, fresh water that was hard to obtain.
  3. It always broke down and needed to be repaired regularly.
  4. It would shut down completely if it did not have water.

 

Answer:

(3) It always broke down and needed to be repaired regularly.

 

Question 2: 

True / False question (Para 4)

The tiger would still survive if it was not given clean water.

(Which of these options is the most suitable answer?)

 

  1. False. Without clean water, the tiger would shut down completely.
  2. True. The tiger would shut down completely.
  3. True. Without clean water, the tiger would shut down completely.
  4. True. The tiger would still survive as long as it had nutrient-rich meat.

 

Answer:

(1) False. Without clean water, the tiger would shut down completely.

 

Question 3: 

True / False question (Para 4)

The tiger settled into its new home without any problems.

(Which of these options is the most suitable answer?)

 

  1. False. The tiger finally settled into its new home.
  2. False. It was only after a few initial problems that the tiger finally settled into its new home.
  3. False. The tiger tried to attack the hydrogen-fuelled elephant and caught the solar bird and cracked its wings. 
  4. True. Edward had reprogrammed the other animals to remain in the outer gardens and invested in an ionic fence to keep out the other animals.

 

Answer:

(2) False. It was only after a few initial problems that the tiger finally settled into its new home.

 

Question 4: 

True / False question (Para 5)

In the end, Edward managed to find a way to prevent the tiger from attacking the other animals.

(Which of these options is the most suitable answer?)

 

  1. False. Edward had reprogrammed the other animals to remain in the outer gardens and invested in an ionic fence to confine the tiger to the left wing of the house.
  2. False. Edward had reprogrammed the other animals to remain in the outer gardens and invested in an ionic fence to keep out the other animals.
  3. True. Edward had reprogrammed the other animals to remain in the outer gardens and invested in an ionic fence to confine the tiger to the left wing of the house.
  4. True. Edward had reprogrammed the other animals to remain in the outer gardens and invested in an ionic fence to keep out the other animals.

 

Answer:

(3) True. Edward had reprogrammed the other animals to remain in the outer gardens and invested in an ionic fence to confine the tiger to the left wing of the house.


 

Question 5: 

Authorial technique question (Para 2)

In paragraph two, the man describes the tiger as “still the most ‘alive’ animal” Edward would find in this day and age. What does the use of the open inverted commas in the underlined word suggest about the tiger?

(Which of these options is the most suitable answer?)

 

  1. It suggests that the tiger was the last remaining live tiger.
  2. It suggests that the author is sceptical that the tiger is alive as he does not believe it really is.
  3. It suggests that the tiger is very hard to manage.
  4. It suggests that the tiger was in fact not alive, but just a mechanical creature.

 

Answer:

(4) It suggests that the tiger was in fact not alive, but just a mechanical creature.

 

Try It Yourself

Question 1:

If you were Edward, would you keep this tiger? Use information from the passage to support your answer.

 

Answer:

If you are answering it as Yes, then you need to get the reference from the passage to support it. If you are answering it as No, then also you need to support it from the lines from the passage to support your answer.

Yes, as it was a faithful companion.

No, as the tiger required so much work to keep it functioning.


Question 2:

Guess the endangered animal.

Numbers for this animal have declined due to detrimental human activity such as poaching and habitat loss. These animals typically live in the lowland tropical rainforests of Central Africa.

Scrambled letters: rlgisaol

 

Answer:

Gorillas

 

Question 3: 

Guess the endangered animal.

Due to deforestation, these creatures are losing their homes and dying in large numbers. They are commonly found in the jungles of Sumatra, Indonesia.

Scrambled letters: goaatunnr 

 

Answer:

orangutan

 

Question 3: 

Guess the endangered animal.

Despite their appearance, these small warrior-built mammals are losing the war against poachers and habitat loss. They are also the most trafficked animal in the world, hunted for their scales which can fetch a price of $3,000/kg on the black market.

Scrambled letters: apgnonil

 

Answer:

pangolin

 

Practice Questions - Vocabulary Cloze

Question 1: 

I was whizzing down a slide, moving so quickly that everything was a giant blur. Plop! I landed on what appeared to be a forlorn beach.

(Choose the word closest in meaning to the word in bold.)

 

  1. wasted
  2. ravaged
  3. desolate
  4. discarded

 

Answer:

(3) desolate

 

Question 2:

I put my hand down to help myself up. I marvelled at the strange feel of the sand. I sifted the sand through my fingers, trying to decide how it was different from regular sand.

(Choose the word closest in meaning to the word in bold.)

 

  1. parted
  2. sieved
  3. probed
  4. screened

 

Answer:

(2) sieved
 

Question 3:

It felt more like powdered sugar than sand. “Wait a minute,” I thought. I tentatively placed a finger in my mouth. It was POWDERED SUGAR.

(Choose the word closest in meaning to the word in bold.)

 

  1. gently
  2. carefully
  3. hesitantly
  4. temporarily

 

Answer:

(3) hesitantly

 

Question 4: 

I walked towards the shimmering water. I noticed many seashells along the water’s edge.

(Choose the word closest in meaning to the word in bold.)

 

  1. glaring
  2. glowering
  3. gushing
  4. glimmering

 

Answer:

(4) glimmering

 

Question 5:

I had a huge collection of shells from our last excursion to the beach and I quickly decided to bring home a few shells from this unique beach.

(Choose the word closest in meaning to the word in bold.)

 

  1. lost
  2. elite
  3. solitary
  4. exceptional

 

Answer:

(4) exceptional

 

Question 6:

Good hygiene habits help to keep bacteria, viruses and diseases at bay. Besides physical gains, there are mental ones as well.

(Choose the word closest in meaning to the word in bold.)

 

  1. helps
  2. benefits
  3. increases
  4. subsidies

 

Answer:

(2) benefits

 

Question 7:

Practising good hygiene habits helps us feel good about ourselves, which is vital to our mental health.

(Choose the word closest in meaning to the word in bold.)

 

  1. positive
  2. essential
  3. unavoidable
  4. advantageous

 

Answer:

(2) essential

 

Question 8:

One of the most important hygiene habits is brushing and flossing our teeth. Many people tend to disregard the importance of flossing.

(Choose the word closest in meaning to the word in bold.)

 

  1. shirk
  2. minimize
  3. disrespect
  4. underestimate

 

Answer:

(4) underestimate

 

Question 9: 

This results in the accumulation of bacteria in the mouth which can lead to gum diseases and tooth decay. Another important habit that we sometimes forget is washing our hands before meals.

(Choose the word closest in meaning to the word in bold.)

 

  1. routinely
  2. periodically
  3. occasionally
  4. intermittently

 

Answer:

(3) occasionally

 

Question 10:

Keeping a small bottle of hand sanitizing gel can be handy when we are having our meals outside. Let’s spread this simple yet important message to our loved ones!

(Choose the word closest in meaning to the word in bold.)

 

  1. useful
  2. efficient
  3. accessible
  4. manageable

 

Answer:

(1) useful

 

Conclusion

In this article, we solved questions on comprehension and vocabulary cloze as per the requirements of Primary 6 and PSLE.

  • Comprehension Open Ended
    (Edward and The Last Tiger)
    • True / False Questions
    • Authorial Technique
  • Vocabulary Cloze
    • 2 passage practice

I hope you have enjoyed this article and that it has given you a better understanding of the above topics.

Continue Learning
Composition Structure Phrasal Verbs: Separable & Transitive
Vocabulary Cloze Synthesis: Past Participle Verb
Active And Passive Voice Grammar Cloze
Editing: Grammar, Punctuation & Spelling Composition Writing - Introductions And Endings
Synthesis & Transformation And Vocabulary Builder Editing & Vocabulary Builder
Figures Of Speech And Occupations Verb Forms And Gerunds
Last Lap: Verb Forms, Gerunds & Phrasal Verbs If Conditionals - Varied Questions
Comprehension Cloze And Synthesis Vocabulary Cloze & Comprehension Open Ended
Comprehension Cloze Grammar Cloze & Visual Text
If-Conditionals: Simple Past & Simple Present  
Resources - Academic Topics
icon expand icon collapse Primary
icon expand icon collapse Secondary
icon expand icon collapse
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
select dropdown icon
Our Education Consultants will get in touch with you to offer your child a complimentary Strength Analysis.
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
icon close
Default Wrong Input
Get instant access to
our educational content
Start practising and learning.
No Error
arrow down arrow down
No Error
*By submitting your phone number, we have
your permission to contact you regarding
Geniebook. See our Privacy Policy.
Success
Let’s get learning!
Download our educational
resources now.
icon close
Error
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
Turn your child's weaknesses into strengths
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
close icon
close icon
Turn your child's weaknesses into strengths
Trusted by over 220,000 students.
 
Arrow Down Arrow Down
 
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
We got your request!
A consultant will be contacting you in the next few days to schedule a demo!
*By submitting your phone number, we have your permission to contact you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.