chevron icon chevron icon chevron icon

Editing 1

In this Editing topic, we will be covering:

  • Grammar
    • Tenses/SVA
    • Word forms
    • Prepositions
  • Spelling 
    • Similar sounding words
    • Gibberish/commonly misspelt words/commonly confused words

English Concept: Grammar - Tenses/SVA

What to look out for? 

  1. Tenses
  2. Subject-verb agreement 

Ensure that the tense is right. Ask yourself - should this be in the past or present tense? 

Usually, tenses and SVA go hand in hand. 

 

Question 1: 

Which is the subject of the following sentence?

Mice love cheese.

  1. Mice
  2. love
  3. cheese

Answer: 

1) Mice

Explanation: 

In this sentence, mice is the subject, love is a verb and cheese is the object.
So the correct answer is 1) Mice.

 

Question 2: 

Which is the verb of the following sentence?

Joseph does Geniebook worksheets everyday.

  1. does
  2. Joseph
  3. everyday 

Answer: 

1) does 

Explanation:

Joseph is the subject in this sentence and does is the verb. Since Joesph is singular, the verb does is used. 
So the correct answer is 1) does. 

 

Question 3: 

Is there anything wrong with the sentence? If so, where is the mistake?

Finn and Jake heard a loud scream as they was walking to school. 

  1. are
  2. were
  3. is

Answer: 

2) were

Explanation:

This one is very simple. As we know tenses & SVA go hand in hand. 
So the correct answer is 2) were.

 

Question 4: 

The Earth revolved around the Sun.

Is there anything wrong with the sentence? If so, where is the mistake?

Answer:

The mistake is in the verb used incorrectly as revolved. The correct verb should be revolves.

 

English Concept: Grammar - (Word Forms)

What are word forms: 

  • Verb is an action.
  • Noun is a word used to identify a class of people, place, or things. 
  • Adjective is a word that describes the noun.
  • Adverb is a word used to modify a verb.

Let’s try to fill the word forms in the below table:

VERB NOUN ADJECTIVE ADVERB
protect protection  protective protectively
decide decision decisive decisively
impress impression impressive impressively

 

Question 5:

Upon hearing about the accident, Mr. Lee drove to the hospital instant. 

  1. instantaneous
  2. instantly
  3. instance

Answer:

2) instantly

Explanation:

Instant is an adjective.
So the correct answer is 2) instantly (an adverb).

 

Question 6: 

John spilt his drink all over his t-shirt. He felt very embarrass.

  1. embarrassment
  2. embarrassing 
  3. embarrassed 

Answer:

3) embarrassed 

Explanation:

Embarrass is a verb, and embarrassed is an adjective. 
The correct answer is 3) embarrassed.

 

Question 7:

Janine broke her mothers favourite display. It happened as she was distracted dusting the shelves. 

  1. distraction 
  2. distractedly
  3. distract

Answer:

2) distractedly

Explanation:

The word distracted is an adjective.
So the correct answer is 2) distractedly - to describe the action.

 

Let’s practice some more word forms:

VERB NOUN ADJECTIVE ADVERB
strengthen strength strong  strongly
sadden sadness sad sadly

 

English Concept: Grammar - (Prepositions)

By, on, to, against, up, from, through, in, upon, out, for, down

 

Question 8:

I will be on holiday by only two days. Then, I will go back to school.

  1. in
  2. from
  3. for
  4. through

Answer:

3) for

Explanation:

The correct answer is 3) for. For is used for duration or period of time.

 

Question 9:

My parents are quite old. They were born on the 1960s.

  1. in
  2. from
  3. for
  4. through 

Answer:

1) in

Explanation:

This one is very simple. The correct answer is 1) in.

 

Spelling 

For editing, there are two types of spelling “mistakes” that they’d want you to correct.

  1. Gibberish words

Example: 

It was a sunny day and Georgia desided to go to the beach.

Here, desided is incorrect, there is no such word, and hence it’s gibberish.

  1. Similar-sounding words that actually exist in the English language.

Example: 

The group of boys left there bags in the shop.

There is similar but incorrect. The correct usage is their.  

 

Question 10: 

I right a letter to my penpal every month. She lives in Japan. 

  1. write
  2. written
  3. wrote

Answer:

1) write 

Explanation:

Right is an example of the second type of mistake of a similar-sounding word.
So the correct answer is 1) write.

 

Question 11:

Jenny was quite shy. She always sat in the kornur.

  1. corner
  2. korner

Answer:

1) corner

Explanation:

The correct answer is 1) corner.

 

Question 12:

Sheila received many gifts for her birthday. She was very greatful.

  1. gratitude
  2. gratefully
  3. grateful

Answer:

3) grateful

Explanation:

The correct answer is 3) grateful.

 

questions from an examination paper format

Let’s solve some questions from an examination paper format as displayed in the above table. In the exam, we will not get options, but here since we are rehearsing only, you will be given options. We will be solving only questions 11, 14, 15 & 16. We won’t be doing 12 & 13, as they are related to punctuation. 

Question 13: 

Q. 11 - grabs

  1. grabbed
  2. grab 

Answer:

1) grabbed

Explanation:

This is a grammar type of mistake. Since the sentence is in the past tense.
So the correct answer is 1) grabbed.

 

Question 14:

Q. 14 - theif

  1. thief
  2. thieves 

Answer:

1) thief

Explanation:

This is a gibberish type of mistake.
The correct answer is 1) thief.

 

Question 15:

Q. 15 - escaped 

  1. escaping
  2. escape
  3. escapes

Answer:

2) escape

Explanation:

In this one, the correct answer is 2) escape. The word following to should be neutral meaning NO ed, ing or s.

 

Question 16:

Q. 16 - korner

  1. corner
  2. corner
  3. cornered

Answer:

2) corner

Explanation:

This is a gibberish mistake. The correct answer is 2) corner.

 


 

Continue Learning
Prepositions Comprehension 1
Editing 1 Adjectives And Adverbs
Conjunctions 1 Adjectives 1
Tenses / Subject-Verb Agreement Pronouns
Composition Basics Pronouns and Determiners
Vocabulary Cloze Comprehension Cloze

 

Resources - Academic Topics
icon expand icon collapse Primary
icon expand icon collapse Secondary
icon expand icon collapse
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
select dropdown icon
Our Education Consultants will get in touch with you to offer your child a complimentary Strength Analysis.
Book a free product demo
Suitable for primary & secondary
icon close
Default Wrong Input
Get instant access to
our educational content
Start practising and learning.
No Error
arrow down arrow down
No Error
*By submitting your phone number, we have
your permission to contact you regarding
Geniebook. See our Privacy Policy.
Success
Let’s get learning!
Download our educational
resources now.
icon close
Error
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
Turn your child's weaknesses into strengths
Geniebook CTA Illustration Geniebook CTA Illustration
close icon
close icon
Turn your child's weaknesses into strengths
Trusted by over 220,000 students.
 
Arrow Down Arrow Down
 
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
Error
Oops! Something went wrong.
Let’s refresh the page!
We got your request!
A consultant will be contacting you in the next few days to schedule a demo!
*By submitting your phone number, we have your permission to contact you regarding Geniebook. See our Privacy Policy.